FeaturedKöşe Yazıları

Otopark soruyor – Otomobil Fotoğrafçılığı




Değerli Otopark takipçileri, hepinize merhaba!

Bugün yepyeni bir konsept ile karşınızdayız.

”Otopark Soruyor” nedir?

Otopark soruyor, herhangi bir sektör veya konuda bilgili, tecrübeli insanların birikimlerini bizimle paylaşması ile oluşacak bir röportaj serisidir. Örneğin, bu yazı dizisinde bir taksicinin ağzından kendi sorunlarını, yaşlı bir sürücünün anlatımından eski trafik değerlerini veya bugünkü yazımız olan otomobil fotoğrafçılığı gibi konuları göreceksiniz. Bu konuklar kimi zaman çalıştığı firmaların önemli elemanları kimi zaman ise aramızdaki kişilerden olacak.

Ne amaçlıyoruz?

İnsanların yaşadıklarını paylaşarak Otopark ailesinin bilgi edinmesini ve tabi ki bu sırada da keyif almasını sağlamak en büyük amacımız. Sizden gelen talepler doğrultusunda burada görmek istediğiniz konu veya kişileri de şekillendirmek istiyoruz.

Dilerseniz zaman kaybetmeden başlayalım.3

Bugün otomobil görselliğinin sunumunda belki de en önemli yapı taşlarından biri olan fotoğraf üzerine bir röportajımız var. Konuğumuz ise amatörlükten yarı profesyonelliğe yavaş yavaş adım atan Mert Kalayar. Mert bugüne kadar birçok organizasyonda fotoğraf çekmiş. Hepimiz gibi oda bir otomobil tutkunu. Takipçilerimiz adına, bu iki ögeyi bir araya getiren bir kişi olmasına özen gösterdik. Umuyorum ki bu yazıyı keyif ile okurken bilgi de edinebilirsiniz. Hazırsak sohbetimize geçelim.

Mert, başlamadan önce biraz kendinden bahset istersen.

Merhabalar, ben Mert Kalaylar. Özyeğin Üniversitesi’nde sivil hava ulaştırma işletmeciliği okuyorum. 3. sınıfı tamamlamaya çalışan 22 yaşında bir Otomobil tutkunuyum.

Fotoğrafa nasıl başladın?

15 yaşımda babamın bana hobi edindirme çabası sonucunda bir fotoğraf makinası alması ile başladı maceram. O gün bu gündür büyük bir tutku ile bu işi yapmaktayım. Yıllar geçtikçe bendeki bu otomobil aşkını fotoğrafla birleştirme ihtiyacı duydum ve şimdi olduğum yerdeyim. Tabi ki yolun başındayım daha. Umuyorum ki ilerleyen yıllarda daha da ileri seviyelere ulaşabilirim.

2

Neden Otomobil fotoğrafları çekiyorsun?

Açıkça söylemek gerekirse otomobiller hayatımda zevk alarak ilgilendiğim tek konu. Kimisine garip geliyor bu. Şimdiye kadar arabalar dışındaki hiçbir hobim sürekli olmadı. Fotoğrafçılıktan önce başlayan bu aşk, duvarlarımdaki büyük otomobil posterleri, gazete kağıtlarından kesitler ve dergi koleksiyonu olarak gün ve gün arttı. Fotoğrafçılığa başlamam ile birlikte bunu bir fırsat bilerek iki tutkuyu bir araya getirmek çok uzun sürmedi. Şimdi yaptığım şeye büyük bir tutkuyla bağlıyım.

Peki Otopark.com ile nasıl tanıştın?

Otopark.com ile tanışmam tesadüf oldu.İlk defa youtube üzerinden BMW 1.16d’nin İstanbul Park’taki test videosuna denk gelmiştim. Tam anlamıyla izleyicilere bilmek istediklerini aktaran,  aracın sınırlarının zorlandığı ve bununla birlikte izlerken eğlenip aynı zamanda bilgi alabildiğiniz bir ekipti. O gün bu gündür keyif ile takip ediyorum.

Otomobil fotoğrafları çekerken nelere dikkat edilmeli?Track Day

Öncelikle ön planda tutmak istediğim kısım benim açımdan çok önemli. Her zaman birden fazla konsept yaratırım. Arka planı önde tutar aracı dekor olarak kullanırım veya aracı ön planda tutarak arka planı temalaştırırım. Son olarak ise her ikisini de ortaya çıkarmaya çalışır, kendime bir senaryo yaratırım. Bunları yaparken de oranlama ve boyutlama çok önemli. Doğru yapmadığınız takdirde ne kadar kaliteli bir fotoğraf çekmiş olsanız da ya arka planı kaybedersiniz ya da otomobil üzerinde yaratmak istediğiniz etkiyi fazlasıyla azaltırsınız. Anlayacağınız, öncelikle çekime başlamadan  konsepti iyi belirlemek zorundasınız. Aracın bulunduğu ortama uygun olması çevrede resmin genelini bozacak bir kirlilik olmaması bununla beraber günün hangi saatinde nasıl bir ışıkta çekim yapacağınıza iyi karar vermeniz gerekiyor.

Kullandığınız kamera ve ekipmanları bizimle paylaşır mısınız?

Nikon D5300 kullanıyorum. Yakın ve geniş çekimler için 2 farklı lens kullanıyorum. Bunun yanı sıra birde tripodum var. Genelde ışık desteği kullanmama gerek kalmıyor çünkü yaratmak istediğim kareyi her zaman ortamın bana verdiği imkânlar ile gerçekleştiriyorum. İhtiyaç duyduğum takdirde kapalı çekimlerde veya gece çekimlerinde gerekli ekipmanları dışarıdan tahsis ediyorum. Henüz özel ekipmanlarımı oluşturacak kadar bir bütçe sahibi olamadım.

Track Day

Herhangi bir çekim tekniğin var mı?

Açıkçası özellikle kullandığım bir teknik yok, tamamıyla zevkime ve gözüme güvenerek çalışıyorum. Benim için o an hayalimde oluşturduğum kareyi yakalamak çok önemli. Neredeyse 200 fotoğraf içerisinden yalnızca 5 kare çıkartabiliyorum. Fazla titizim bu konuda.

Fotoğrafları çekeceğin yerleri nasıl seçiyorsun?

Çok gezen biri olmam bu konuda işimi fazlasıyla kolaylaştırıyor. Özellikle gittiğim ve gördüğüm çoğu yerde beğendiğim bir konsept yakalarsam mutlaka telefonumla görüntüsünü alırım. Daha sonra ne tarz bir konsept yaratabileceğim konusunda fikir üretmeye başlarım ve beğendiğim taktirde ilk önce taslak oluşturmak amacıyla kendi aracımla giderek bir kaç örnek fotoğraf çekerim. Kısacası gezip gördüğüm yerleri tercih etmeye özen gösteririm.

Sonraki yıllar için hedefin nedir?Track Day 19

Profesyonel fotoğrafçıyım diyebilmek benim bakış açıma göre çok zor. Sonsuz bir yaratıcılığın olduğu bu platformda makineyi tanımak, photoshop ve benzeri profesyonel edit programlarında uzman olmak kesinlikle yeterli değil. Asıl yapmanız gereken hayal gücünüzü uygulayabilme yeteneğidir. Ben bu yeteneğimin henüz yeteri kadar geliştiğini düşünmüyorum. Bu yüzden elimden geldiğince gezmeye ve farklı çalışmalara tanıklık etmeye çalışıyorum. Umuyorum ki bu sayede yaratıcılığım daha da gelişir.

Otopark takipçilerine veya senin gibi bu yolda ilerlemek isteyen kişilere söylemek istediğin bir şey var mı?

Fotoğrafçılık çok geniş bir ağ, her türden fotoğrafçılık yapılabilir ancak önemli olan bu işe kar amaçlı başlamamanız. Bu iş için çok pahalı ve yüksek kaliteli bir makinanızın veya ekipmanınızın olmasına gerek de yok. Sevdiğiniz işi kendi imkanlarınızca en iyi şekilde yapmaya çalışın. Günün birinde hoşlandığınız başka bir hobi ile birleştirdiğinizde aldığınız zevk herşeye değecektir. Her geçen gün kendinizde olan gelişmeyi fark ettikçe bu işe daha sıkı sarılacağınızı düşünüyorum. Tüm Otopark.com takipçilerinede selamlarımı iletirim.
1

 

 

Son olarak,  her konuğumuza soracağımız Kısa Kısa bölümü için de cevaplarını alalım. (İlgili kelimelerin sizin için anlamlarını tek kelime ile ifade edin.)

Otopark.com

Samimiyet

Trafik
Çile

Otomobil
Sevgili

Hayalindeki araba
E46 M3

Tutku
Fotoğraf

Zaman ayırdığınız için teşekkürler. Umuyorum ki yeni serimizi beğenmişsinizdir.

Olumlu veya olumsuz düşüncelerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere, esp’siz günler!

 

 

İlgili Makaleler

22 Yorum

  1. Kesinlikle başarılı bir başlangıç emeğine sağlık?serinin Devamını bekliyoruz

  2. Otopark soruyor konsepti bence bayağı iyi bir fikir.
    İlk olmasına rağmen de başarılı olmuş.
    Ben beğendim..
    Böyle kaliteli paylaşımla başlamanız hiç iyi olmadı çünkü beklentimiz hep yüksek olacak nihahah 😀
    Bizzat kendi kardeşim fotoğrafçı hemde bu işin lisesinde okuyor.işin ekipman boyutundan daha önemlisinin hayal gücü olduğu çok doğru bir söz

  3. cok iyi olmus bu konsept

    Ooo Ozyeginliymisiz bide ben de bu sene girdim 🙂

  4. Böyle bir yazı dizisi hazırlanacaksa daha detaylı hazırlanması ve röportajın daha ehil kişilerle yapılması bence başarıyı getirir. Başlangıç için fena değil bence fakat otomobil fotoğrafı dedin mi “Mert Gündoğdu” geliyor benim aklıma. Arkadaş genç ve hevesli bir arkadaş fakat fotoğrafçı gözüyle baktığımda çok da bir olay göremedim ama sonuçta kendisi de demiş “daha başlangıçtayım” diye, daha iyi olacaktır… Yazı ve röportaj için teşekkürler.

  5. Her biri wallpaper olacak fotoğraflar. Ama tavsiyem fotoğrafları siteye yüklemeden önce boyutunu düşürün. PC’de bile kasıyor. Mobilde nasıldır düşünemiyorum.

    1. Fotoğrafların çoğunun boyutu zaten küçültüldü ancak ona rağmen hala çok büyük, haklısınız.

  6. bence fotoğraflar başarısız, hepsinde abartı bir efekt var, kimisi çok kontrastlı kimisinde çok noise var. böylesine arabalar, böylesi bir kameraya rağmen kesinlikle vasat.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu