FeaturedHaberler

Toyota 6,5 milyon aracı geri çağırıyor




Japon otomobil üreticisi Toyota, 6.5 milyon aracı hatalı cam kumandası yüzünden geri çağıracağını açıkladı. Şirketin verdiği bilgiye göre güç düğmesi kısa devre yapabiliyor bu da aşırı ısınma ve yangın tehlikesine yol açıyor.

Toyota, daha önce 10 milyon araçta bulunan hatalı hava yastıklarının ölüme sebebiyet vermesi nedeniyle araçları geri çağırmıştı.

Kusurlu cam açma/kapama düğmesinden Yaris, Corolla, Camry, Rav4, Highlander ve diğer araçların da etkilendiği belirtiliyor. Geri çağırma 2005 ve 2010 arası üretilen modelleri kapsıyor. Firmanın belirttiğine göre bu duruma maruz kalmış satılan araçların 2.7 milyonu Kuzey Amerika’da, 1.2 milyonu Avrupa’da ve 600 bini ise Japonya’da. Firma elektrikli camların anahtar modüllerinin düzensiz yağlanmış olabileceğini açıkladı. Bu durum aşınmadan kaynaklı elektrikle temas eden noktalarda kısa devre riski taşıyor ve düğmelerin ısınması, erimesi ve potansiyel olarak yangın tehlikesi anlamına geliyor.

Toyota, farkına vardıkları aksaklık yüzünden herhangi bir kaza yaşanmadığını belirtti.

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. 2005 model araçta dahi varmış bu sistem ve düzeltmek için 10 sene beklemişler. Önce VW sonra Toyota düştü gözümden var mı arttıran?

    1. En azından sorundan dolayı kaza yaşanmamış ve vw gibi kasten yapılmamış.

      1. Amerikada şuana kadar kaç tane bu tarz hatadan dolayı geri çağırma oldu ve çoğu can kaybı ile sonuçlandı ama hiçbiri Vag olayı kadar büyütülmedi

  2. Hata, kasıt, ihmal, taksir ve kusur gibi kelimelerin aynı anlamı taşımadığını cezai müeyyidelerinin de farklı olduğunu bi öğrensek her şey daha güzel olacak.

  3. Eeee Toyota Türkiye ne yapacak? Açıklama var mı? Benim Yaris 2011 model diye geçiyor ama Ağustos 2010’da trafiğe çıkmış. Ayrıca hiç öyle ısınma sorunu da yaşamadım ya da bir kısa devre.

    1. Benim Corolla da 2011 geçiyor ama makyajlı 2010. Bende de sorun yok ama çağırırlarsa fena olmaz, en azından parçalar yenilenir 🙂

      1. Bir de insan da şöyle bir düşünce oluşuyor: acaba bu marka dahil daha kaç tane markada bilinmeyen hatalar var? Herkes mi tehlikede diye insanı araba kullanmaktan soğutuyor. Arabam sağlam ama korka korka açıyorum elektrikli camlarımı.

        1. En azından Toyota her hatasının arkasında duruyor. En ufak bir hata bile olsa hemen geri çağırıyor. Ama yandaş Alman medyası bu tip geri çağırmaları çok büyük bir olaymış gibi lanse ediyor. Ki bazıları da hiç yakalanmayacaklarını sanıp yıllarca milleti aptal yerine koyuyor. Her türlü Toyota’nın arkasındayım.

          1. Bu konuda katılıyorum. Adamlar diğer firmaların önemsiz gördüğü yerleri bile önemsiyor. Ama daha Toyota Türkiye’den bir haber gelmedi. Toyan’ı da aradım ama sadece haber diye geçiştirdiler :/ İnşallah geri çağırırlar Türkiye’dekileri de.

  4. Tartışılmadan toyotanın ne kadar dürüst olduğunu gösteren bir haber.Adamlar arabanın cam kumandasının “düzensiz yağlanmış olabileceğini” açıklamış.Sizin o beğene beğene bitiremediğiniz wv gibi emisyonu fazla makineleri masraftan kaçmak için halka “kaktırmaya” çalışmamış.Cam kumandasını bile kontrol eden adamlar o arabaların kim bilir daha nerelerini test etmiştir de cam kumandasında hata bulmuştur.

      1. Sen de kendini çok güzel motive ediyorsun kardeşim.Beğene beğene yere göğe sığdıramadığın, yeniden yükselecek dediğin wv’den kesinlikle ve tartışmasız daha sağlam bir markanın basit bir nedenden dolayı araçları geri çağırmasının üzerine bu haberin altına beter olun yazan sensin.Motive olan ben değilim , sizlersiniz bütün vag cılar.Artık bunu görmelisiniz ,adamlar sizi kandırıyor.Biraz objektif olun lütfen.Gerçi ben ne kadar yazsam senin fikrin değişmez ,boşuna uğraşmayayım.

    1. Tabi canım, test etmedik yerini bırakmamışlarda ondan zamanında 89 insan ölmüş.

      http://www.cbsnews.com/news/toyota-unintended-acceleration-has-killed-89/

      Bu da And Bey’in yazısından.

      “2009-2011 arasında, gaz pedalı paspasa takılı kalan Toyota’lar nedeniyle 89 kişi öldü ve 300’den fazla kişi yaralandı. Şirket özür diledi ve 7.5 milyon araç geri çağırıldı. ABD hükumeti, 1.2 milyar dolar ceza kesti.”
      http://www.otopark.com/2015/09/27/volkswagen-skandali-buyuyor/

      1. Toyotanın yaptığı hatayı savunmuyorum.Fakat toyotanın yaptığının vw ile aynı olması için bahsettiğin cümlenin şöyle olması gerekirdi”Toyota BİLEREK gaz pedalını takılacak şekilde üretip piyasaya saldı , sonra farketti ama masraftan kaçmak için çaktırmadı, ardından farkedilince çıkıp “işi batırdık” diye açıklama yapıyor”.

        Bilerek yapılan hatalar ve gözden kaçan eksikler(biraz hafif kaldı,toyotanın yaptığını savunmuyorum)farklı şeylerdir.Bir firma farkında olduğu halde hata yapıyor,biri ise hatasını anlayıp araçlarını geri çağırıyor.Nitekim, bir firma hala satıştayken diğeri yasak üstüne yasak yiyor.Birinin mazisi sağlamlığıyla efsane olmuş araçlarla doluyken,diğeri son on yılda yeni yeni yıldızı parlamış,büyük ihtimalle sönmekte olan bir firma.

        TEKRAR ediyorum ,toyotanın insanları öldürmüş olmasını savunmuyorum . Fakat dağın tepesindeki kuşla yılan hikayesi gibidir bu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu