Haberler

Toyota akıllı ulaşım sistemi




Güvenlik teknolojilerinden ödün vermeyen ve her geçen gün yeni teknolojileri pazara sunmaya devam eden Toyota, araçlarında Geliştirilmiş Akıllı Ulaşım Sistemi’ni (ITS) kullanmaya başladı. Japonya’da standart hale gelen 760 MHz frekanslı ITS sistemi sayesinde diğer araçlardan veri alınıp, onlara veri gönderilebiliyor.

Toyota’nın üç modeline ITS Bağlantı sistemini entegre ederek sürücüye yardımcı olan ve dünyada ilk kez seri üretim otomobillerde bu sistemi kullanan ilk marka olması dikkat çekiyor.

Bu ileri güvenlik yardımcısı sayesinde sürücü, otomobilin sensörlerinin algılayamadığı tehlikeler ve uyarılar hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Bu bilgiler araçtan-araca, araçtan-dış altyapıya veya dış altyapıdan-araca gönderilebiliyor. Alınan veriler arasında trafik ışıklarının durumu, kör noktadaki araçlar ve yayalar gibi kritik detaylar bulunabiliyor. Bu tür durumlarda sürücü sesli ve görsel olarak uyarılabiliyor. Toyota bu sayede trafik kazalarının yüzde 40’ını kapsayan kavşak kazalarını azaltmayı amaçlıyor. 

Araçtan araca gönderilen bilgiler ise öndeki otomobilin yavaşlama/hızlanma veya aniden durması gibi uyarıları içeriyor. Böylece ani kazaların önlenmesinin yanında trafiğin daha akıcı bir şekilde ilerlemesi sağlanıyor. Ayrıca kullanılan aracın arkasından gelen ambulans gibi acil durumlar için de ITS sistemine sahip araçlara sistem alt yapısı uyarı gönderebiliyor. Toyota, ITS teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte geleceğin mobilite anlayışına güvenlik, verimlilik ve özgürlük katacağına inanıyor.

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu