FeaturedHaberler

Yerli oto SAAB 9-3 üzerine inşa edilecek




Yerli otomobil projesinde ilk fotoğrafların paylaşılması sonucunda özellikle sosyal medyada büyük bir tepki oluşmuş, tanıtılan prototipin kısa süre sonra Cadillac BLS ve SAAB 9-3 modellerinden oluştuğu ortaya çıkmıştı. Aracı tanıtan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, katıldığı bir televizyon programında SAAB’ın 9-3 modelinin tüm haklarının satın alındığını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Işık; aracın her şeyinin Türkiye’de yapılmasının Amerika’yı yeniden keşfetmek anlamında olduğunu, bu şekilde ciddi bir zaman harcamak ve harcama yapmak yerine var olan bir platformun satın alınmasını uygun bulduklarını söyledi. Bu konuda yoğun bir çalışma yaptıklarını belirten Işık, 6 aylık bir uğraş sonucu SAAB 9-3 modelinin tüm fikri mülkiyet haklarının satın alındığı ve geçtiğimiz yıllarda markayı satın alan NEVS firmasıyla bu çalışma kapsamında teknik işbirliği yapacaklarını belirtti. Ayrıca yerli otomobilin nihai tasarımının çok farklı olacağı, tanıtılan tasarımın prototipin geliştirilmesi safhasında “donör kasa” görevini göreceği de söylendi.

Aracın batarya ve elektrikli tahrik sistemlerinin TÜBİTAK tarafından üretilmeye başlandığını söyleyen Fikri Işık, seri üretimde yerlilik hedefini ise en az %85 olarak koyduklarını da sözlerine ekledi.

Epsilon platformunun kullanıldığı otomobiller:

2002-2009 Opel Vectra C saloon and liftback

2003-2012 Saab 9-3

2004-2007 Chevrolet Malibu

2006-2009 Cadillac BLS

2002-2009 Opel Vectra C Caravan

2003-2008 Opel Signum

2004-2007 Chevrolet Malibu Maxx

2005-2010 Pontiac G6

2005-2011 Fiat Croma

2007-2011 Saturn Aura

2008-2012 Chevrolet Malibu

Epsilon II platformunun kullanıldığı otomobiller:

2008–present Opel Insignia, Buick Regal (saloon, hatchback, estate) (SWB)

2010–present Buick LaCrosse/Alpheon (LWB)

2010-2012 Saab 9-5 (LWB)

2012–present Roewe 950 (LWB)

2012–present Chevrolet Malibu, Holden Malibu (SWB)

2012–present Cadillac XTS (LWB)

2013–present Chevrolet Impala (LWB)

2007 Buick Riviera Concept

2007 Opel GTC Concept

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

27 Yorum

  1. şimdi oldu işte baştan bu açıklama yapılmış olsa o tepkilerin hiç biri gelmezdi

  2. İlk gördüğümde heyecanlanmamıştım ancak Saab alt yapısı deyince sabırsızlanmaya başladım. “Türk Çeliği: Anadolu” 🙂

  3. fiat’ı taklit edip tofaş çıkarttıysak,en azından saab’ı alıp daha iyi bir şey yapabiliriz 😀

  4. Bazi kendini bilmezlere kapak olmustur heralde.Arkadaş bide burasi otomobil platformu sitesi daha prototipi bilmiyor kimse.

    1. prototipi bilmeyen yoktur sanırım, ben prototip diye tanıtılan hiç bir araçta donör kasa görmedim ey ahali gören varmı

        1. araştırmayacam bizlere sen anlat, maserati ghibli’nin kasası kullanılırken bu prototip diye bir açıklama yapıldımı, yapıldı ise madem o kadar biliyorsun bir makale bir yazı bir video paylaş görüntüde maserati ghibli olsun altında da yazan bu ALFA ROMEO GULIA’nın prototipi diye yazsın makalenin videonun dili hiç önemli değil çince olsun rusca olsun italyanca olsun ama ghibli’nin görüntüsünün altında GULIA’nın prototipi desin bana

  5. heyecan bastı harbi düşünsenize güzel bir plazanın altında …… markalı türk malı araç galerisi var ve güzel bi de fiyat yaparlarsa gözümü kırpmam aracımı satar alırım vatanım kazansın

  6. İşin en kolayına kaçmışlar işte. Hacettepe gümbür gümbür geliyor. O üniversitenin arabasının geliştirilmesine yardım edecekleri yerde gidip bu aracın tasarım, patent haklarını satın alıyorlar. İtü’nün de yerli arabası var. Ülkemiz kendi parlak üniversitelerinin farkında bile değil.

  7. donörü “işte yeni arabamız” diye niye tanıttılar o zaman ?
    bu ne saçmalık 🙂

    resmen seçim öncesi oy tuzağı 🙂
    bekle…bitince açıkla…
    donör fln demediler açıklarken
    şimdi söylüyolar

    ama saab 9-3 platformunda z20ler-z20let-z20leh gibi motorları kullanırlarsa gözüm kapalı alırım
    eski saab sahibi olarak deliririm hatta 😀

    saab candır

  8. ekleme yapmak istiyorum altyapı epsilon 2 ninde güncellemiş phoenix versiyonudur, yani alt yapı olarak, gerçekten yere basacak bir araç olacak. birde bu tarz ortaklığı mercedes bmw yapınca iyi bizimkiler yapınca oouuvv, milletçe bu aşağılık kompleksi doğuran batı hayranlığında kurtulmamız lazım.

  9. Saab’ı satın aldığı zamanlar NEVS fabrikada kalan 9-3’leri elektrikli hale getirip satacaklarını açıklamışlardı, hatta elektrikli bir modeli tanıtmışlardı da. Acaba motor, vesaire konusunda da bir donörlük var mıdır? Yerli demiştik hani 🙁

    1. Elektrikli batarya ve motor konusunda TÜBİTAK bir çalışma yapacak, motor konusunda donörlük olacağını sanmıyorum NEVS işin know-how’unu yapacaktır muhtemelen.
      9-3’lerin elektrikli olma konusu da yattı diye biliyorum, 1 yıl önce o araçları tanıttılar ama GM SAAB’ı patentleriyle beraber satmadığı için mevcut araçlara dokunamadılar.

  10. keşke 2-3 gün önce bakan açıklamayı böyle yapsaydı da bu kadar tepki almasaydı. umarım vergiler güncel vergiler gibi olmaz yoksa bir esprisi kalmaz.

  11. bu nevs zaten 9-3 ile ilgili elektrikli çalışması yapıyorlardı, kesin yerli diye bize iteleyecekler 😀

  12. Üretilen en başarısız modelleri temel olarak alıyoruz, bizede bu yakışırdı zaten.

  13. Batuhan Karalar Kardeşim işin rast gelsin çok güzel paylaşımların var tebrik ediyorum ama Allah aşkına prof resmini değiştir kardeş 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu