Haberler

Hızlı Nissan’lar da otonom olacak




Nissan’ın araştırma ve ileri mühendislikten sorumlu genel müdür yardımcısı Takao Asami, Auto Express’e yaptığı açıklamada GT-R ve 370Z gibi performans modellerinin de otonom sürüş teknolojisiyle donatılacağını söyledi.

Beğensek de beğenmesek de, otonom araçlar yollara çıkmaya başlayacak ve yüksek performanslı otomobiller bile bundan nasibini alacak. Bu kulağa pek hoş gelmese de Asami’ye göre bu teknoloji spor otomobillere performans arttırmanın bir yolu olarak uyarlanabilir. Açıklamasının devamında GT-R ve 370Z ye pist modlu bir “Piloted Drive” sistemi gelebileceğini, bunun da sürücülerin pistlerde daha hızlı olmalarını ve daha fazla zevk almalarını sağlayacağını belirtti. GT-R gibi performans odaklı bir otomobilde bu tip görevlere de sahip olacak “Piloted Drive”, standart otomobillerde ise konfor ve güvenlik odaklı çalışacak. Nissan CEO’su Carlos Ghosn, bu aşamada tamamen sürücüsüz bir otomobil düşünmediklerini belirtti, yani “Piloted Drive” kullanılırken sürücü istediği an kontrolü ele alabilecek.

Nissan, otonom sürüş teknolojisinde ilk adımı Leaf Piloted Drive 1.0 konseptiyle attı. İlk otonom araçlarını 2010’ların sonuna doğru çıkarmayı planlayan Japon üretici, bu otomobili ikinci nesil Leaf’i baz alarak üretecek. “Piloted Drive” teknolojisi sayesinde otomobil, otoyollarda belli bir hıza kadar kendi kendine gidebilecek, şerit değiştirip diğer otomobilleri sollayabilecek.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. …bunun da sürücülerin pistlerde daha hızlı olmalarını..

    sürücüler değil araçlar hızlı olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu