FeaturedHaberler

İtalyanın yeteneği + Japonun tekniği = Fiat 124 Spider




Dün gizlice yakalanmasının ardından, Fiat yeni üstsüzü 124 Spider’ı resmi olarak California’da yapılan Los Angeles Otomobil Fuarında tanıttı.

FCA’nın son versiyonu Miata kombini olan araç Japon güvenilirliğini, İtalyan tasarımını ve Abart’ın kalbini birleştiriyor.  Bu sadece amblemi değiştirilen bir MX-5 değil, İtalyanların söylediğine göre orjinal 124’ten ilham alan geliştirilmiş yeni gövde panelleri ile donatılan bir araç. 124, içi dikdörtgen dışı ise daha yuvarlatılmış LED arka lambalara sahip. Avrupa ve Amerika versiyonları arasında ön farlardaki turuncu gabari ışıkları ve arka farlardaki ufak değişiklikler dışında farklılık bulunmuyor.

Kabine bakılacak olursa, sürücü odaklı basit ama etkili kokpit tasarımı mevcut ve köklerinin nerden geldiği açıkça belli. Hemen hemen tüm parçaları MX-5’ten alınan araçta bilgi eğlence sistemi (Fiat’taki ismiyle Fiat Connect 7.0) ve butonları da geldiği yeri inkar etmiyor. Tavanın kullanımı kolay ve vücudu saran koltuklar çok rahat gözüküyor, bu yüzden Miata altyapısı ile gelişen bu araç 124 Spider’ın dirilişi olacak gibi duruyor.

Aracın Amerika’da satışa sürülecek versiyonunun motoruna bakacak olursak, sıralı dört silindirli turboşarjlı motor 1.4 lt 160 beygir güç ve 249 NM’lik tork üretiyor ve 6 ileri manuel veya 6 ileri otomatik şanzıman ile gücünü yere aktarıyor. Avrupa versiyonunda ise gücü törpülenen 1.4 litrelik motor 140 beygir güç ve 240 NM tork üretiyor. Fiat, önde çift salıncaklı arkada ise çok bağlantılı süspansiyon kullanıyor ve bu durum bize sürüş zevkini yukarılara çıkartacağını gösteriyor.

Fiat, Amerika’da ilk olarak sınırlı sayıda üreteceği Prima Edizione Lusso versiyonunu satacak. Bu araçlar bireysel olarak numaralandırılacak ve Azzuro Italia (Mavi) rengi ve deri koltuklar ile satışa sunulacak. Fiyatı için herhangi bir bilgi verilmeyen 2017 Fiat 124’ün Amerika’da önümüzdeki yaz satılması planlanıyor. Avrupa’da ise gelecek yılın ikinci yarısından sonra bayilerde yerini alması bekleniyor. Motorları yeteri kadar güçlü bulmayanlar için ilerleyen zamanlarda daha kaslı ve daha donanımlı “aşırı” Abarth versiyonlarının da yolda olduğu duyuruldu.

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Bu arabanin onu fazla Datsun 240Z olmus. Iyiki de boyle olmus gerci o ayri mesele. Guzel araba, MX-5’i taban alip da kotu bir is cikartmak zor zaten.

  2. Gelirse MX-5’ten 4.000 TL daha ucuz olur. Herkes de servisi var diye bunu alır 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu