FeaturedKöşe Yazıları

Yurtdışında Araba Kiralama Rehberciği




 

Türkiye’de araç kiralarken başımıza neler gelebileceğini And’dan dinlemiştik. Türkiye’deyken bile çözmesi bu kadar zor olan bir durumla yurtdışında karşılaşmak istemememiz çok doğal. Peki ne yapmamız gerekiyor? Uzun süredir yurtdışına çıkan ve araba kiralamak isteyen takipçiler özel mesajla benden yardım istiyorlardı zaten, bir süredir canlı yayınlarda da bu sorularla karşılaşınca ufak bir rehbercik hazırlayayım dedim. Mutlaka atladığım veya bilmediğim detaylar vardır, yorumlar kısmında hemen ekleyin kaçırdığım yerleri.

 

Denklem Çok Basit; Expedia.com, Kredi Kartı ve Ehliyet

 

Biraz reklam gibi olacak ama, Aslı artık orda çalıştığına göre çok da dert etmeye gerek yok. Şimdiye kadar her kiralamamda Expedia.com kullandım. Peki neden?

-Expedia.com şimdiye kadar bütün kiralamalarımda en ucuz seçenek oldu. Sadece bir defa, İskoçya’da yoğun sezonda bir kiralama firmasında Expedia’nın verdiğinden daha uygun bir fiyat gördüm. Ama o şehirdeki bütün firmaları listeleyip her araç sınıfını karşılaştırmalı önünüze koyması çok güzel. Mutlaka gittiğiniz ülkeye göre durum değişecektir. Ama Almanya ve ABD için en uygun fiyatlar Expedia’da. Gittiğiniz ülkeye göre internetten mutlaka karşılaştırma yapın yine de.

-Havaalanı ve tren istasyonunda bulunun şubeleri kullanmayın. Çoğu zaman bu şubelerde fazladan vergi oluyor. Haritadan kolayca ulaşabileceğiniz diğer şubeleri tercih edin.

-Expedia ücretsiz olarak yaptığınız rezarvasyonu iptal ediyor. Diyelim ki kiralama firmasının ofisine girdiniz. Size lacivert bir Focus ayarlamışlar, ama siz laciverti sevmiyorsunuz. O noktada dahi yaptığınız rezervasyonu iptal edebiliyorsunuz. Herhalde bunun ne büyük bir rahatlık olduğunu daha fazla anlatmama gerek yok. Şimdiye kadar hiç olmadığını görmedim, ama siz yine de rezervasyonu yaparken ücretsiz iptal var mı mutlaka kontrol edin.

-Mil kazanabiliyorsunuz. Kullandığınız mil programının numarasını girerek kampanyalı dönemlerde inanılmaz puanlar kazanabilirsiniz. Ben bir haftalık sixt kiralaması sonrası 1.000 mil kazanmıştım ki ciddi bir miktar.

-Aracı teslim ederken oluşabilecek anlaşmazlıklarda 3. parti bir aracı olması. Herhangi bir hasar durumunda kiralama şirketi dışında durumu şikâyet edebileceğiniz bir başka mecra olması güzel bir şey. Şimdiye kadar hiç bu duruma düşmedim, bu yüzden ne kadar destek veriyorlar bilmiyorum. Ama en azından bir kenarda duruyorlar.

 

Kredi Kartınız Önemli

 

Herkesin bildiği gibi kredi kartlarına hala aidat ödüyoruz. Peki o aidat karşılığı ne gibi hizmetler aldığınızı biliyor musunuz? Bugün çoğu kredi kartında, belli bir seviyenin üstünde, kredi kartınızla yaptığınız kiralamada oluşan hasarı o kredi kartları sahip oldukları sigorta sayesinde ödüyorlar. Kiralama yapmadan önce kredi kartınızda böyle bir sigorta var mı yok mu diye araştırırsanız, kiralama firmasının size sunduğu sigortayı yaptırmayarak ciddi tasarruf edebilirsiniz. Diğer taraftan yaş ve milliyet durumunuza göre bazı firmalar belli bir miktar parayı bloke etmek istiyorlar. Hesabınızdaki nakit parayı böyle bir blokaja bağlamak ciddi problem. Kredi kartı bu noktada da ciddi esneklik sağlıyor.

 

Kapıyı Açan Asıl Anahtar Ehliyet

 

Her ne kadar yaptığınız turistik gezi boyunca Avrupa’nın her ülkesinde ehliyetiniz geçerli olsa da, bazı yerel ufak firmalar bu konuda sorun çıkarabiliyorlar. Bu yüzden küçük miktarlarda tasarruf için adı bilinmedik firmaları tercih etmemek gerekiyor. Etrafımdan bu tarz ehliyet problemi duymuş olsam da, kendim bu duruma hiç düşmedim. Bunda Sixt gibi, National gibi büyük firmaları kullanmamın etkisi büyük. Uluslararası firmalar böyle küçük hesaplar içerisinde olmuyorlar. Bu arada uluslararası ehliyet lazım diyenlere aldırmayın. Uluslararası ehliyet denilen şey 360 liralık bir manyaklık ve araba kiralamanız için kesinlikle hiçbir gerekliliği olmayan bir şey.

 

Mutlaka dikkat etmeniz gereken diğer şeyler arasında ise gittiğiniz ülkedeki trafik kurallarını gözden geçirmek bulunuyor. Mesela Almanya’da dönel kavşağın içindeki araca yol vermezseniz, kaza yaparsınız. Yani durup sizi döverler gibi bir durum söz konusu değil. Sizin kavşağa girmenizi beklemedikleri için önce çarparlar, sonra döverler mi o onlara kalmış. Benzer şekilde otobanda bir arabayı sağından geçerseniz selektörü beyninize yersiniz, eğer sol şeritte sollamaya çıkmış birine selektör atarsanız, bu defa silecek suyuyla yıkanmaya hazır olun. İngiltere’de ise normal kavşaklarda çapraz sarı çizgiler bulunur, bu çizgilerin üzerinde duramazsınız. Yani eğer yolun karşısına geçemeyeceksen, trafik ışığı yeşil yansa bile bu çizgilerin üzerine geçme derler. Eğer dinlemez, ışık yeşil diye devam edip bu çizgilerin üzerinde kalırsanız ve yan tarafa yeşil yanarsa oldukça ilginç bir aksanla yine bir o kadar ilginç İngilizce küfürler duymaya hazır olun. Hollywood filmlerindeki sürekli tekrar eden, ilhamdan yoksun küfürler pek yoktur oralarda.

IMG_1307
Her ne kadar 3.30d’de olsa, o çamuru üstünde kahraman gibi taşıyan bir kiralık.

En önemlisi ise, ne kiralamış olursanız olun günün sonunda altınızdaki bir kiralık araba, alabileceğiniz en ucuz benzini alın, ha bu arada benzini kendiniz koyacaksınız unutmayın.

Muhip Tuna Meti

1988 Adana doğumluyum, Adana Fen Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gemi inşaatı mezunuyum. OTOPARK'la tanışmam 2011'de test videoları ve bizzat arabamın çekildiği Citroen DS4 testiyle gerçekleşti.

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Merhaba Muhip güzel bir bilgilendirme olmuş. Benin sormak istediğim nokta şimdiye kadar yurtdışında hep aynı firmadan araç kiralayıp firmanın vermiş olduğu Tam Sigorta Paketi ile 0 Euro muafiyete kadar sigorta yaptırdım. Fakat araç kira bedeli ile sigorta bedeli nerede ise aynı oluyor. Daha önce Almanya maceralarını anlattığın bir Videoda özel bir sigorta firmasından bahsetmiş idin. Bu firmadan internet üzerinden araç kiralama sigortası yaptırılıyor diye. Bu sitenin adresini paylaşabilirmisin.

  2. Çoğu insan Romanyadan günlüğü 50 tl ye araba kiralayıp avrupayı geziyor. Bende öyle yapmayı düşünüyorum. Yılda 2500 tl vergi ödeyerek araba almaktansa, 2500 tl ye tek kişilik avrupa turu atılır kiralık arabayla. Son günlerde çok moda.

  3. faydalı olmuş ellerinize sağlık. gitmek nasip olursa yurt dışına iş görür bilgiler teşekkür ederiz.

  4. Muhip abi eline sağlık. Burada okumayı sevmeyenler bile köşe yazılarını zevkle takip ettiğini söylemişti. Benim için yeni köşe yazısının verdiği heyecan yeni testin verdiği heyecana bayağı yakın.

    Bir de geçenlerde patlatma sözü verdiğin Vw skandalı köşe yazısını bekliyorum ben günlerdir 😀 Patlatamadiysan vardır illaki bir nedeni abicim biliyoruz ha yazıyı beğenmedim incik cincikle uğraşıyorum diyorsan at yazıyı birine anladın mı de he derse ctrl c ctrl v yeter artik gelsin su yazi 😀

  5. Elinize sağlık, Bu uluslararası ehliyet denen ucubeyi yunanistan dışında isteyen yok zaten.

    1. Yunanistan da istemiyor, gümrükten aracınızla geçmek isterseniz istenen bir şey sadece, kiralık araçta sıkıntı yok.

  6. Çok güzel bir yazı olmuş ama birde sen sürekli fabrikadan kiralamaktan bahsediyordun o nasıl oluyor onun hakkında da bilgi verirsen sevinirim.

    1. Petrolde boş bir pompanın önünde duruyorsunuz, her pompanın bir numarası var, aracınıza istediğiniz miktarda yakıtı siz koyuyorsunuz ve daha sonra içeri kasaya geçip pompa numarasını söyleyip ödeme yapıyorsunuz. Bunun yanında önce kasaya gidip aracınıza yakıt koyacağınız pompanın numarasını söyleyip ödeme yapıp daha sonra yine sizin yakıt koyduğunuz istasyonlara da denk geldim. Ha birde İspanyada bir kaç petrolde Türkiyedeki gibi sizin yerinize yakıt koyan görevliler vardı ancak sistem o petrol için böyle mi yoksa adamlar yabancı olduğumu anlayıp yardımcı olmak istedikleri için mi geldiler bilmiyorum zira ingilizce bilmiyorlardı. Benim denk geldiklerim bu şekildeydi umarım yardımcı olmuştur.

  7. Cok guzel yazi olmus ozellikle kavsak olayina sonuna kadar katiliyorum.
    Bunun yaninda abd de en ucuz araci eger zamaniniz varsa priceline dan teklif vererek kiralayabilirsiniz. Priceline dan expedia daki gibi arac da kiralayabilirsiniz direk olarak fakat teklif vererek cok ucuz fiyatlara arac kiralayabilirsiniz. Siteye girip istediginiz tarihleri belirtip benim sukadar param var diyerek teklif veriyorsunuz, onlar eger teklifinizi herhangi bir arac kiralama firmasi kabul ederse (alamo, sixt, budget, avis, the hertz fln filan) o fiyattan araci kiraliyorsunuz. Gelelim olucu olup en ucuza nasil kiralayabileceginize. Ornegin 2 gunlugune ekonomi sinifi bir arac kiralayacaksiniz, baktiniz expedia ya size sigorta haric gunluk $35 dan arac kiraliyorlar. Iki gun icin $70 yani. Uc asagi bes yukari hemen hemen her site ayni fiyatlarda ve siz $70 i gozden cikardiniz. Simdi giriyoruz priceline a oraya teklif kismina $10 yaziyorsunuz. Site size yok artik daha neler olucu olma bukadar fln diyor bu paralara birak araba bisiklet kiralayamazsiniz insan olun fln diyo eger teklifinizin kabul edilme sansini artirmak istiyorsaniz diyor. Sizde hadi ordan isinize gelirse ozmn diyorsunuz ve bekliyorsunuz. Onlar sizi hafizaya atiyo olucu diye sonra 2-3 gun sonra size mail yagdiriyolar gel sunu $30 a yapalim anlasalim fln die sizde iyi hadi bakalim diyorsunuz veee gunlugu $15 e bisiklet kiralar gibi kiraliyorsunuz. (Gercekten de bisiklet $10-15 a kiralaniyor iki uc saat bidee!!)

    Simdi gelelim diger tricklere.

    1. Bikere kesinlikle ve kesinlikle muhip beyin de soyledigi gibi sixt, alamo gibi firmalara bakin. Bunlar gercekten de inanilmaz uygun. Bu firmalarin kendi sitelerine girip de bakin (expedia dan kayak dan fln degil) Genellikle pick up location i havaalani olarak secin. Havaalanlarinda cook fazla arac oldugu icin en uygun araci ordan alabilirsiniz.

    2. Eger uygun bi arac kiralamak istiyorsaniz, mutlaka ve mutlaka en ufak sinifa bakin yani ekonomiye. Kompakt ile ekonomi arasinda $5-10 oynar ama cogu zaman araba firmalarinin elinde kompakt sinifi arac olmadigi icin yani availability olmadigi icin size otomatik olarak efendim bizde yaris, spark, mazda 2 fln kalmadi size daha buyuk bi arac versek olurmu diyeceklerdir. Ben bu sekilde spark yerine traverse kiralamistim ayni paraya:)
    (Haa eger yemezse ellerinde arac varsa ve siz devasa freewaylerde bocek gibi ufacik araba kullanipda ezilirim fln diyorsaniz, zaten o an ordada $5-10 fazla verip upgrade edebilirsiniz, yani kaybiniz yok ama sansiniz cok)

    3. Firmalarin kendi sayfalarindan arac kiralamadan hemen once mutlaka ve mutlaka deal lara couponlara bakin. Retailmenot.com gibi sitelerden guzel kuponlar bularak ortalama -30 daha ucuza araci kiralayabilirsiniz ozellikle 2-3 gun ve daha fazla arac kiralayacaksaniz. Enazindan insurance bedava ya gelir. (buarada full coverage yaptiramaya ozen gosterin, bana bikere patladi $15-20 dan kacarken body shop a $100 bayildim neyseki biraz benzinle silip pasta cila ile kurtarmistim durumu)

    4. Gelelim isin asil sizde biten kismina. Hiiiicc boyle siteyle fln ugrasamam bana acil araba lazim gezilecek cok yer var daha diyorsaniz, subeye gittiginizde adamla pazarlik edin. Yani burda bizim turkiyede ki gibi degilde biraz daha mantikli bi sekilde once en ucuz araci sorun sonra digerlerini sorun ne var elinde ne nekadar fln degil sonra adam diyelim dedi size focus var $40 mustang var $70 fln sonra oo mustang iyiymis deyip ya mustang icin ne yapabilirsin fln die sorun hafta iciyse bide hava da cok da iyi degilse bu tarz mustangdir camaro dur fln bu araclara talep az olacagindan ve adamlarda ellerinde durunca para kazanamayacagindan onu ucuza vermek istiyorlar bu sekilde ucuza alabilirsiniz. Avis ten adam bana kendisi teklif etmisti, camaro ss var gel prius u bosver ona $40 verme camaro yu sana $70 e vereyim normalde $150 demisti bende $50 e verceksen ok dedim kabul etti, DEAL!
    Bunlar illk aklima gelenler. Benzini de aynen enucuzunu alin, gasbuddy appinden de en ucuz benzini bulabilirsiniz, hadi kolay gelsin 🙂

    1. Bu en ufak sınıf kiralama taktiği nispeten zengin şehirlerde geçerli. Glasgow’da economy kiraladım, paaat diye elime verdiler Toyota Aygo anahtarını. Zengin şehirlerde zaten economy araç stoğu tutmuyorlar. Münih’te ise 1 serisi kiraladım 2 defa, birinde 3 birinde A4’e upgrade ettiler.

      Onun dışında diğer dediklerin baya iyi taktikler. Bir dahakine deneyecem.

  8. Çok faydalı olmuş eyvallah. Ehliyet geçerliliği konusunda ben de tereddüt etmiştim ancak asıl tereddüt edilmesi gereken nokta trafik kuralları. Benim gibi günlük hayatta kurallara elinden geldiğince uymaya çalışsanlardan olsanız da, orada çok daha dikkatli olmanız lazım. Örneğin, korna çalmak. Siz sinyal verseniz de, bir şekilde geçiş önceliklerini halletseniz de ya korna çalarken ya da kornaya doğru elinizi götürürken kendinizi yakalıyorsunuz ve en çok yapılabilesi hata ise, yabancı memlekettesiniz yolları karıştırmak çok normal, ışıkların sağ tarafında durdunuz ama sola dönmeniz gerekiyor ve bunu durduğunuz an farkettiniz, ülkemizde bu belki bi kaç korna yedikten sonra veya ışık hala kırmızıyken soldaki arabanın önüne doğru usulca yaklaşıp yamuk bi duruşla bekleyerek düzelebilir ancak orada aracınıza vurabilirler bile zira orada araçta değişen olayları buradaki kadar önemli değil ve bununla uğraşabilecek adam inanın ki bol. O yüzden öyle durumlarda riske atmayın dümdüz devam edin gerekirse yolu uzatın. Benim başıma bir kez geldi bu dönüş olayı, Allah’tan dönüş biraz ilerdeydi de hızlı kalkarak telafi ettim (baya mesafe olamsına rağmen bile arkadan sellektörü yedim 🙂 )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu