FeaturedHaberler

2015’in en büyük 10 otomotiv skandalı




Volkswagen’in emisyon skandalı

Bu olayın ne kadar büyük olduğunun farkında mısınız? Şirketin bu skandallardan kurtulması için gereken bedel tam tamına 7 milyar dolardı ve bu daha sadece başlangıçtı. Şirket ayrıca bütün önemli mühendislerinden CEO’suna kadar bütün beyin takımını değiştirdi. Volkswagen’in Amerika ve Avrupa’daki itibarı bir hayli zarar gördü ve şirket bu bedeli ödemek için otomatik sürüş sistemi ve diğer önemli teknolojilerinin araştırma bütçesinden 1 Milyar Euro’luk bir kesinti yapıyor.

 

Sergio Marchionne’nin General Motors’a gönderdiği  “aşk” mektubu

Sergio Marchionne’nin yaptığı teklif, bugüne kadar yapılan en garip kurumsal evlilik teklifi olmalı. Bu teklif, gece yarısı bir havalimanı otelinin toplantı salonunda veya yatırımcılar arasında yapılmadı. Teklif, General Motors’un CEO’su Mary Barra’ya bir eposta olarak geldi. Bir analist tarafından basına sızdırılan bu epostada Fiat Chrysler Otomotiv’in CEO’su Sergio Marchionne, Otomotiv endüstrisinin hasta olduğunu ve tedavinin de bu birleşmeyle giderilebileceğinden bahsetmiş. Fakat bu teklif, gündeme düşerek bomba etkisi yarattı ve GM bu karlı ortaklık teklifini reddederek tozlu raflara kaldırmış oldu.

 

Donald Trump’ın, Ford’un Meksika yatırımına saldırması

Haziran ayında başkan adayı Donald Trump, Ford’un Meksika’ya yapmayı planladığı 2,5 milyar dolarlık yatırımı hakkında bir iddia ortaya attı ve şöyle dedi: “Size kötü bir haber vereyim. Meksika sınırından gelecek bütün arabalar, kamyonlar ve bütün yedek parçalar için sizlerden %35 oranında vergi alacağız.” Fakat Trump’ın unuttuğu bir nokta vardı, 1994’den beri Meksika ve Kanada’nın Amerika Birleşik Devletleri ile arasında geçerliliği olan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Antlaşması.

 

Scott Painter’ın Öfkesi

TrueCar otomotiv perakendesine sert bir darbe yapmak istedi ve şirketin kurucusu ve aynı zamanda CEO’su olan Scott Painter, Truecar üzerinden müşteriler hakkında daha fazla bilgi vermek istedi ve pazarı kızıştırdı. Bunun üzerine AutoNation ve CEO’su Mike Jackson bu olaydan tamamen karlı çıktı. Bir süre sonra TrueCar, ekonomik problemler yaşadı ve Painter’ın itibarı sarsıldı. Bunun üzerine TrueCar CEO’su Scott Painter istifa etmek zorunda kaldı.

 

Julie Hamp’ın kötü macerası

Toyota’nın CEO’su Akio Toyoda, şirketin yönetim kadrosuna çeşitliliği arttırmak adına üç tane Japon olmayan yönetici atamaya karar verdi. Bu yöneticilerden bir tanesi olan Toyota’nın en üst düzey kadın yöneticisi Julie Hamp, Japonya’ya taşındığı sırada narkotik ağrı kesici oksikodon soktuğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Hapishanede gözaltında kaldığı 3 hafta boyunca Toyota’dan Hamp hakkında güvenilir ve paha biçilemez açıklamaları yapılmasına rağmen Toyota, yöneticisini kurtarmak için hiçbir girişimde bulunmadı ve Julie Hamp gözaltındayken istifa etti.

 

Piech’in son vuruşu

Avrupa’nın en büyük otomotiv devi Volkswagen’de bir süredir yaşanan taht savaşları Denetim Kurulu Başkanı Ferdinand Piech’in istifasıyla noktalanmıştı. Volkswagen de dizel skandalının patlak vermesiyle istifa eden VW CEO’su Martin Winterkorn’un yerine gelen kişi Piech’in favori yöneticisi Matthias Mueller oldu. Bu olayla Piech, Winterkorn’dan intikam almış oldu. Fakat bu intikam Porsche ailesi için pahalıya patladı. Dizel skandalları sonrası değeri düşen VW grubunda Porsche ailesinin 11 milyar euroluk hisseleri bulunuyor.

 

Takata Fiyaskosu

Japon hava yastığı üreticisi ve araç güvenlik kemeri üreticisi Takata tarafından yapılan hava yastıklarının herhangi bir sebeple açılması durumunda, içinden fırlayacak parçaların göğüs ve yüze çarparak zarar verdiği belirlenmişti. Bu yüzden Takata, ABD’de 34 milyon adetlik geri çağırma yaparak bugüne kadar bir üründe yaşanan en büyük geri çağırmayla bir rekor kırmıştı. Fakat Takata bununla kalmayarak üretim arızası bulunan hava yastıklarını geri çağırmakta ilgili yönetmeliklere uymadığı gerekçesiyle 70 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

 

Gereksiz Samimiyet

Temmuz ayında Amerikan Otomotiv İşçileri Sendikası başkanı Dennis Williams ile Fiat Chrysler Otomotiv’in CEO’su Sergio Marchionne’nin sözleşme şartları için görüşmelerinin açılışında birbirlerine sarılmaları tepkiye neden oldu. Eminiz ki birçok işçi sendika başkanının orada sarılmak yerine mücadele etmesini isterdi. Ve sözleşmeyi işçiler reddederek ileriki tarihlere tekrar görüşülmek üzere ertelendi.

 

Alfa Romeo 4C

İtalyan yarış firması Amerika pazarına 4c modeli ile geri döndü. Alüminyum ve karbon fiber kombinasyonları ve otomobilin ortasında yer alan motoruyla 4c, Audi TT ve Porsche Cayman’dan daha iyi 0-100 hızlanma değerlerine sahip. Fakat bu spor otomobilin maalesef bazı problemleri var. Otomobilden çıkabilmek için akrobatik hareketler yapmanız gerekiyor ve bir yere seyahat edecekseniz yanınızda birini ya da eşyalarınızı tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü 4c’nin bir bagajı yok! Amerika da kasım ayında 606 adet satılan 4c’nin hali hazırda 213 tanesi hala satılmayı bekliyor.

 

Ford F-150 Kaza Testi Aldatmacası

Ford F-150’nin en geniş versiyonu olan SuperCrew, Amerikan Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü tarafından yapılan testi başarılı bir şekilde geçiyor ve buraya kadar her şey normal. Fakat Enstitü, pikap sınıfındaki araçların küçük ve en temel versiyonlarını test ediyor. Ve bu karışıklığı düzeltmek için bu sefer F-150’nin küçük versiyonu olan SuperCab versiyonu test ediliyor ve sonuç SuperCrew kadar başarılı olmuyor. Bu haberin yayılmasının ardından Ford yetkilileri, 2016’da üretilecek araçlarda bu güvenlik farkının giderileceğini söylüyorlar.

Metehan Can Cirak

İlk oyuncağım da dahil olmak üzere hayatımın her evresinde otomobiller oldu. Lise zamanımda otomobillere olan ilgimin hobi düzeyinde kalamayacağını anlamamla gelecekteki yaşamımı da otomobiller üzerine kurmak istediğime karar verdim. Şuanda Bilkent Üniversitesi'nde makine mühendisliği eğitimi alıyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bana göre en büyük hainlik vw nin emisyon dümeni ve ford un f150 ile yaptığı sahtekarlık. Ahlaksızca, alçakça yapılmış şeyler bunlar benim gözümde.

  2. Suphesiz ki en buyuk skandal volkswagen emisyon skandalidir. Insanlari aptal yerine koyup kandirmaya calismak haince cevreyi caktirmadan kirletmek! hic etik yok ve bu sadece ortaya cikani daha kim bilir neler yapiyorlar biz bilmiyoruz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu