FeaturedKöşe Yazıları

Araç seçiminde dikkat etmeniz gereken 13 nokta




Öncelikle nasıl araç seçimi yapmamız gerektiğinden bahsedelim. İster sıfır araç ister 2.el olsun öncelikle bizim için önemli faktörleri büyükten küçüğe doğru sıralamaya ve bütçemize orantılı olacak şekilde karar vermenize yardımcı olmaya çalışacağım.

oto ekspertiz (3)

Bizlere en çok söylenenlerden bir tanesi “Araç tipi çok hoşuma gidiyor”; araç seçiminden tek kriter bu değildir. Başta 5 kişilik bir aileniz var ve spor sınıfı bir araç seçmeniz yada yeni evli bir çift iseniz station wagon tipi araç almanız mantıksız olur. Günümüzde her klasmanda araç çeşitleri var, eskiden ‘Doğan’ımız, ‘Şahin’imiz biraz daha genişi ‘Kartal’ımız vardı. Bugün araç bolluğundan dolayı insanların otomobil seçiminde kafaları oldukça karışıyor, marka çeşitliği ve beraberinde tip ve sınıf seçenekleri oldukça fazla.

İşte bu konuda otoekspertest ekibimiz tarafından oturduk ve sizin araç seçiminde hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiği ve kriterleri önem sırasına göre sıraladık.

1-Kaç kişilik aileyiz?

Ailenizin sığmayacağı araç işinize yaramaz.

oto ekspertiz (4)

2-Aracı sadece siz mi kullanacaksınız?

oto ekspertiz (7)

Aracı aile bireyleri dahil kullanacaksa otomatik vitesli araç tercih edilmelidir. Bunun sebebi bir araçta en zor alışılan yer vites kolu ve debriyaj pedalıdır. Eğer aracı farklı kişiler kullanıyorsa otomatik şanzımanlı bir araç almanızda fayda var.

3-Ailede bebek ve yetişkin bireyler var mı?

bebenli-araba

Ailenizde çocuk varsa bebek koltuğuna uygun ve eşyaları için geniş bagajlı ayrıca yetişkinlerin konforlarına dönük sedan tipi geniş araçlar tercih edilebilir.

4-Aracı ne amaçla kullanacaksınız?

Araplar işi biliyo usta, demekki biz yapamıyormuşuz.

Alacağınız araç ticari amaçla mı yoksa hususi amaçla mı kulanacaksınız? Sportif amaçla kullanacaksanız mutlaka modifiye yapılması kaçınılmaz, aracınızın modifiye kriterlerine uygunluğu çok önemlidir, yanlış eklentiler aracınıza ciddi masraflar açabilir. Smart tipi araca no2 bağladığınızı düşünsenize, büyük ihtimal motoru elinize alırsınız.

5-Yılda kaç km yol yapacaksınız?

Ben aracımı işe gidip gelmekte kullanacağım diyorsanız kısa mesafeli yerlerde lpg’li; ben uzun yol yapıyorum, şehirler arası mesafeli ticaret yapıyorum, ömrüm yollarda geçiyor diyorsanız sizi daha az yoracak, sürüş kolaylığı yüksek, konforu ön planda dizel veya lpg’li araçlar tercih edilebilir.

km dolandırıcılıgi

Şimdi okuyucularımızın kafasında şu soru işaretinin oluştuğunun farkındayım, kısa mesefede benzinli uzun mesafede dizel araç dediniz, neden? Hemen açıklayayım; araç ne olursa olsun fizik kuralları dahilinde soğuk bir motor, sıcak motora göre daha fazla aşınır bu aşınma etki  kuvveti aracın daha fazla yakıt yakmasına sebep olur bu yüzdendir ki şöyle bir kıyaslama yapılır; “Aracım şehir içi 3,2 lt/100km şehirler arası 2,6 lt/100km yakıyor”, şehir içi fazla yakıt işte bu sebepdendir. Siz ne kadar çok kontak açıp kapatıyorsanız o kadar masraflarınız çoğalır. Dizel araçlar benzinli araçlara göre ateşleme sistemi sıkıştırma ile gerçekleşir bunun için dizel araçların ilk aradığı şey ısıdır. Dizel bir aracın en verimli saatleri çalışma sıcaklığında olduğu zamandır.

Neyse biz konumuzdan sapmadan asıl mevzuya dönelim.

6-Araç şirket arabası olacak, önüne gelen binecek mi?

İşte insanların en çok yanılgıya ve hataya düştükleri nokta bu, eğer bir aracın günde 10 farklı kişi üstünde geziyorsa -en ucuz araç için sölüyorum- aylık masrafı 3000 TL’nin aşağısına düşmez. Peki bu gideri  tamamıyla kesebilir misiniz? Hayır, fakat size masraflarınızı en aza indirmenin yollarında bahsedeceğim.

oto ekspertiz (6)

  • Donanım seviyesi düşük olsun full+full araç almanıza gerek yok.
  • Sıfır araç alın inanın daha karlı çıkarsınız.
  • Daha ucuz araç alın.
  • Mutlaka cps takip sistemi taktırın.
  • Yakıt cimrisi araçları tercih edin.

7-Aracınızı nerede kullanacaksınız?

oto ekspertiz (5)

Büyük şehirlerde kullacaksınız park sorunu olmayacak ufak kasa, ekonomi sınıfı ve otomatik vitesli araçlar tercih edilebilir. Küçük şehirlerde maddiyatımızın yettiği en dayanıklı ve yolları bozuksa yüksek kasa araçlar tercih edilebilir.

8-Aracınızın yıllık masraflarını hesaplayın

kaskolu araç

Aracınızın motor hacmine endeksli vergi, kasko, sigorta ve yakıt gibi giderlerini düşünmeniz şart.

9-Alacağınız araç gerçekten sağlam mı?

oto ekspertiz (5)

Sıfır araç alacaksanız, sağlamlığa ve dayanıklılığa önem veriyorsanız, Alman veya Japon menşeli marka gruplarını tercih edin yada alacağınız araç markalarının kronik arıza tespiti için internetten araştırma yapın.

11-Yedek parça sıkıntısı yaşarmıyız?

Bir aracın trafikte markasal yoğunluğu varsa o aracın parça sıkıntısını yaşamassınız. Size burda marka marka sıralamak baya zamanımızı alır işin özeti şu Fiat Albea’nın sağ farını istediğiniz yerden temin edebilirken, Ford Mustang için 1 ay bekleyebilirsiniz.

12-Maddi olarak sıkıştığımda aracımı nakite çevirebilirmiyim?

oto ekspertiz (2)

Her kötü malın bir alıcısı vardır derler, vardır ama o araçtan zarar edip elinizden çıktıysa bir anlamı kalmaz. 2.el piyasası olan araçları tercih edin bunun için etrafınızı gözlemleyebilirsiniz. Zor satılan araçlar hemen alıcı bulamayacağından maddi zarara uğratabilir, aracı değerinin çok altında elinizden çıkarmak zorunda kalırsınız.

13-Alacağınız araç 2.el, korkularınız mı var?

Tuzağa Düşmeyin
Tuzağa Düşmeyin

Alacağınız araç 2.el ve korkularınız var, işte burda durun; çünkü bu sektörde en fazla dolandırıcılığın döndüğü nokta burası. Bundan kaçınmak için uzman bir 2.el oto ekspertiz firmasından yardım alabilirisiniz. Bu iş için mobil olarak hizmet sunanlar da var. Alacağınız aracı buldunuz, İstanbul içi mobil hizmet veren otoekspertest bu işi profesyonel yapan firmalardan bir tanesi. 2.el alırken riske girmeyin  başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

Ben Fatih GÜNEŞ; 2.el Oto Ekspertiz Uzmanı’yım. 2.el oto alma arifesindeyseniz blog sayfamıza davetlisiniz.

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Öncelikle bilgiler için teşekkürler. Fakat yazıdaki imla hatalarına ve anlatım bozukluklarına dikkat ederseniz siteye yeni giren insanlar üzerinde daha olumlu bir imaj bırakabilirsiniz, bu şekilde biraz anlaşılmaz ve güvenilmez olmuş gibi. Elinize sağlık

  2. Bu kadar basit seyleri dusunemeyecek biri arac almasin zaten trafik icin tehdit olusturur. Ote yandan bazi maddeler cok sacma olmus. Ornegin japon ve alman denilmis. Bmw nin kaza testlerindeki basarisizligini biliyoruz vw belli degil defolu bile cikabilir(vwci oldugumdan biliyorum) opel de sorunsuzlugu ile taninan bi marka degil. Cok sig yuzeysel ve buradaki kitle icin cok gereksiz bi yazi olmus

    1. Olumsuz yorumunuz için teşekkür ederim ,ben burda daha yeniyim kitleyi tanıdıkça daha etkili yazılar yazmaya çalışırım .etkili yazılarımız için otoekspertest.blogspot.com.tr veya otoekspertest.com/blog-otoekspertest

      1. Inceledim simdi.umarim blogunuzda ki gibi o dogrultuda devam edersiniz. Yoksa binlerce bu tarz yazi var zaten siz de biliyorsunuz. Otopark.com un farkinin hakkini veriniz. Tesekkurler.

        1. Oto Eksper Test olarak sektörümde en iyiler arasında olmamız bizi alanında en iyiler arasında olan otopark.com a yönlendirdi ve şimdi buradayız .

  3. bizim çok akıllı türk milleti sadece 12. şıkka bakar. gerisi yalandır onları için. !!!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu