Haberler

Ford stresi azaltıyor




Avrupa’da ortalama bir sürücünün 1 sene boyunca sıkışık trafikte 30 saat zaman harcadığı tahmin ediliyor. Bu kulağa fazla gelmeyebilir ama otomobil üreticileri kaybettiğimiz bu zamanı farklı uğraşlar üzerinde harcamamız için sistemler geliştiriyor.

Diğer otomobil üreticileri gibi Ford’da bunun farkında ve sürücülerine bir çözüm vaat ediyor. Aslında vaat edilen bu çözüm sizi sıkışık trafikten kurtarmıyor ama yola verdiğiniz bu dikkati ve zamanı farklı şeyler üzerinde harcamanıza olanak sağlıyor. Mesela e-maillerinizi kontrol edebilir veya gönül rahatlığıyla telefon görüşmesi yapabilirsiniz…

Ford bu sistemi tampona monte edilmiş bir radar ve ön camın arkasına yerleştirilmiş bir kamera ile yapmayı planlıyor. Bu ikili zaten çok tanıdık görevler için kullanılıyor; adaptif hız sabitleyici ve şerit takip sistemi.

Radar öndeki araçla arasındaki mesafeyi ölçerek gereken hızlanmalara veya frenlemelere karar veriyor. Kamera ise şerit ortalamayı ve diğer şeritlerden gelebilecek tehlikeleri fark etmeye olanak sağlıyor. Bu ikisi bir araya geldiğinde tüm sürüşü devralacak bir kişisel sürüş asistanı ortaya çıkıyor. Sürücü isterse bu asistanı herhangi bir direksiyon veya pedal hareketiyle devre dışı bırakabiliyor.

Ford Avrupa uzman teknikerlerinden Reid Steigner :”Birçok sürücü için iş gününe başlarken sıkışık trafiğe girmenin stres ve sinire neden olduğu biliniyor. Bu sistemin amacı sürücüde meydana gelen bu stres ve siniri azaltmaya yardımcı olmak.” diyor.

Bu sistem henüz mevcut değil ama yakın zamanda kullanılabilir olduğunda tüm Ford modellerinde donanım olarak yerini alacak.

Gökmen Çolak

1 Ağustos 1995 Kartal doğumluyum. Namık Kemal Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde okumaktayım. Arabalarla olan bağım küçük yaşlardan beri boş vakitlerimi Kartal Oto Sanayideki dükkanımızda geçirmeme dayanır. Bu nedenle çok küçük yaşlardan beri direksiyon başındayım. Ayrıca koyu bir motosiklet tutkunuyum. Araç olarak Honda S2000'in hayranlarındanımdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu