Haberler

Formula 1’de bu seneki lastikler belli oldu




HER GRAND PRIX ÖNCESİNDE

PIRELLI’DEN 3 FARKLI HAMUR SEÇENEĞİ

FIA Dünya Motor Sporları Konseyi, Formula 1 için yeni 2016 Lastik Yönetmeliği’ni resmen onayladı.

Geçiş ve ıslak zemin lastikleriyle ilgili kuralların değişmediği, sadece kuru zemin lastikler için geçerli olan yeni yönetmeliğe göre, yeni ultra yumuşak hamurlu (mor işaretleme kullanılan) lastiklerin kullanıma girmesiyle kuru zemin hamurlarının sayısı beşe yükseliyor.

Lastik seçimleri yarışa 2 hafta kalana kadar gizli olacak

Yeni yönetmeliğe göre, antrenman, sıralama ve yarışta kullanılacak lastiklerin sayısı 13 adet olarak aynı kalıyor. Her yarış için kullanılacak üç hamuru belirleyip takımlara bildirecek olan Pirelli, her otomobil için iki mecburi yarış seti belirleyecek. Bu iki mecburi set, Pirelli tarafından yarış haftasonu için belirlenen üç lastik içinden iki farklı hamurdan seçilecek ve her takım için aynı olacak. Yumuşak hamurlu bir set de sıralamaların 3’üncü seansında kullanılmak üzere ayrılacak. Kalan 10 set, her takım tarafından yarış hafta sonu için belirlenen üç hamur arasından seçilebilecek.

Takımlar seçimlerini Pirelli’nin belirlediği son tarihe kadar seçimlerini yapan takımlar, bu bilgileri FIA’ya iletecek ve FIA da Pirelli’ye kaç lastik üreteceği bilgisini verecek. Her takımın seçimi yarıştan 2 hafta öncesine kadar gizli kalacak. Bir takım son tarihi aşarsa, seçim FIA tarafından yapılacak.

Her otomobil için seçimler tamamlandığında FIA, lastikleri şu anda da olduğu gibi bir barkod kullanarak rasgele atamaya devam edecek.

Her takımın seçimleri otomobillerine göre değişiklik gösterebileceğinden, bir ekipteki her sürücü için farklı lastik tahsis edilebilecek. Lastikler, şu anda da olduğu gibi, lastik yanaklarındaki farklı renkteki işaretlemelerle birbirinden ayırt edilecek.

Antrenmanlarda lastikler geri verilecek

Açıklanan yeni yönetmeliğe göre takımların;

– 1’inci Serbest Antrenman’ın (FP1) ilk 40 dakikasından sonra bir set

– 1’inci Serbest Antrenman’ın (FP1) bitiminde bir set

– 2’inci Serbest Antrenman’ın (FP2) bitiminde iki set

– 3’üncü Serbest Antrenman’ın (FP3) bitiminde iki set

olmak üzere, lastikleri geri verme zorunlulukları var. Ancak, hangi lastikleri verecekleri takımların kararı olacak.

Takımların Antrenman sırasında vereceği lastikler arasında, Pirelli’nin belirlediği iki mecburi seti yer almayacak ve yarışta kullanım için hazır olacak. Takımlar, bu iki setten en az bir tanesini yarışta kullanmak zorunda olacak ve hangisinin kullanılacağı kararını takımlar verecek.

Sıralama sonundaki ilk 10 da yer alan takımlar Q3 için belirlenen yumuşak hamurlu seti geri vermek ve halen geçerli kurala göre Q2’de en iyi zamanı yaptıkları lastiklerle yarışa başlamak zorunda. Tüm diğer sürücüler yarış esnasında Q3 için ayrılan seti kullanabilecek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Her ne kadar OTOPARK da Formula 1 haberleri görmek beni mutlu etse de bu haber yayınlanalı 5 gün oldu. Biraz daha hızlı olabilirsiniz bence 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu