Haberler

Patlayan Takata hava yastığının kurbanı oldu




Şarapnel parçaları kusan Takata hava yastıkları, başka bir sürücünün daha ölümüne sebep oldu. NHTSA sözcüsüne göre, sürücü hastanede belirli bir süre yattıktan sonra ağır yaraları sebebiyle ölüme yenik düştü. NHTSA’nın olaydan şimdi haberdar olmasına rağmen olay Temmuz’da yaşanmış.

Ölen sürücü akrabasına ait olan 2001 model Honda Accord kullanıyordu. NHTSA’ya göre araç daha önce geri çağrılmış ama tamir edilmemiş. NHTSA’nın kesin olmayan kararı, yırtılan hava yastığını işaret ediyor. Bu kararla, hatalı hava yastıklarının sebep olduğu ölümler, ABD’de sekiz ve dünya çapında dokuza yükselmiş oldu. Bu hava yastıkları gerektiği gibi açılmak yerine patlayarak yolculara metal parçaları fırlatıyor ve ölümcül yaralanmalara sebep oluyor.

Kusurların uzun süredir biliniyor ve iyi belgelenmiş olmasına rağmen sebebi belirlenememiş. Hava yastığı şişiricilerinin doğru çalışmamasına yüksek nemin sebep olduğu düşünülüyor. Ulaşım görevlileri ve araba üreticileri bu öngörüye dayanarak ABD’nin güney eyaletlerindeki arabalara öncelik verdiler. NHTSA’nın kayıtlarına göre, kaza yapan Accord birkaç sene ABD’nin güney sahil kısmında kalmış. Honda sözcüsüne göre araç önceki sahibine aitken Şubat 2010’da geri çağrılmış. Kaza olamadan bir gün önce de uyarı için e-posta atılmış.

Takata ve on tane araba üreticisi, on seneden fazla süredir hatalı ürünleri geri çağırıyor. Takata’nın olayları neden geç bildirdiğini ve resmi soruşturmadan  neden kaçtığını mecliste görüşecekler.

Güvenlik yasalarının ihlal edilmesi sebebiyle Takata, zorunlu soruşturmanın bağımsız bir kuruluş (NHTSA tarafından görevlendirilmiş) tarafından yapılmasına onay verdi. Soruşturmanın ardından $200.000.000 cezaya ödemeye mahkum edildi.

Ölen sürücü için Takata sözcüsü baş sağlığı diledi. Honda ve NHTSA ile birlikte olayın üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Geçen çarşamba günü Honda, geri çağırmayı genişletti. 2003-2004 arası üretilmiş CR-V’leri içeren bu geri çağırma 127.000 aracı etkiliyor. Bu geri çağırmanın sebebi araçların kusurlu yan hava yastıkları. Diğer üreticilere göre daha fazla etkilenen Honda, toplamda 3.4 milyon aracı geri çağırdı (Takata nedenli) ve bu sadece yakın zamandaki geri çağırmaları içeriyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu