Haberler

Google’ın otonom araçları olaylı geçen Kasım ayı hakkında rapor verdi




Şirketin “Otonom Sürüş” dediği bu yöntemle araçlar sürücü olmadan kendi kendini sürebiliyor. Birçok firma bu konuda çalışmalar yapıyor ancak Google bu sırada karşılaştıklarını herkese rapor eden tek şirket.

Geniş açıdan bakınca gerçekten ilgi çekici ve güzel görünen bu sistemlere trafikte pek de sıcak bakılmamıştı. Hatırlarsınız ki geçtiğimiz günlerde otobanda “çok yavaş ilerlediği” gerekçesiyle bir prototipe ceza kesilmişti; bir seferinde de kırmızı ışıkta beklerken görüş açısını kapatan otobüs yüzünden ilerleyememiş ve bu yüzden olay çıkmıştı.

Google şu anda 23 adet Lexus RX450h hibrid SUV ve 30 adet prototiple (küçük sevimli beyaz araçlar) Mountain View, California ve Texas’ta testlerini yapıyor. Haftada toplam 16.000 ile 19.000 km arasında yol yapan bu araçlar sayesinde karşılarına çıkan her durumda araçların ne yapması gerektiğini öğrenerek durumları fırsata çeviriyorlar.

Edinilen tecrübe, bu araçların neden trafikte olduğunu açıklıyor. Otonom araç teknolojisi zaten şu an piyasada sayılır: aracınıza yeterince sensör, kamera, radar ve bu verileri işleyebilecek güçte işlemci ekleyebilirseniz trafikte hiçbir kazaya sebebiyet vermeden ilerleyebilirsiniz. Ancak asıl nokta bu değil.

Google’ın şu an yapmak istediği, araçlarının ne yapacağı belli olmayan sürücülerin karşısında da kazaya yol açmadan ilerlemesi. Tabi bu sırada yayalar da unutulmuş değil. Arka kısım olayı bir bilgisayar ile sabırsız bir sürücünün aynı şekilde yargılandığını gösteren mükemmel bir örnek.

Google’ın araçları 6 yıldan uzun zamandır trafikte deneniyor ve toplamda 3.2 milyon kilometreden uzun mesafe kat etti. İstatistikler araçların artık yıpranmış olduğuna ve bununla beraber araçların birçok kazaya dahil olduğunu gösteriyor. Bazılarına da aracın kazadan kaçınmamış olması sebep oldu.

Bununla beraber, Google’ın kendi kendini süren araçları toplamda 17 kazaya karıştı ancak hiçbirinde de araçların suçu olmadığı ortaya çıktı.

Gürkan Baştürk

1994 Bursa doğumluyum. Ege Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okumaktayım. Çok küçük yaşlardan beri araba tutkunuyum. Araba kullanmaya 17 yaşımda 1988 model bir Şahinde başladım, 1998 model bir Ford Fiesta ile devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu