FeaturedHaberler

İşte yerli otomobilin tanıtım tarihi




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 24 TV’de katıldığı 24 E programında yerli otomobille ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Işık, yerli otomobille ilgili, “Kendini bu topraklara ait hisseden herkesin göğsünü kabartacak, gururlandıracak bir proje olarak sonuçlanmasını istediğimiz için çok yoğun çalışıyoruz. Çok iyi gidiyor ve inşallah söz verdiğimiz gibi 2020’den önce seri üretime geçmiş, halkımızın beğenisini kazanacak bir Türk markasıyla, fikri mülkiyet haklarının Türkiye’ye ait olduğu, teknolojisinin Türkiye liderliğinde geliştirildiği ve üretiminin de en az yüzde 85’nin Türkiye’de yapıldığı yerli otomobili inşallah yola çıkaracağız” dedi.

Daha önce 4 prototiple ilgili çalışma olduğunu belirten Bakan Işık, “3’ü gelmişti hazırdı. İnşallah 22 Aralık’ta crossover dediğimiz, halkın kullandığı tabirle cip modeli hazır olacak, yine kamuflajlı göstereceğiz. Asıl hatları belli olmayacak” şeklinde konuştu.

“2018 İSTANBUL AUTO SHOW’UNDA ARACI GÖRECEĞİZ”

Yerli otomobilin çıkış tarihiyle ilgili olarak da Bakan Işık, “Burada ilk defa sizinle paylaşıyorum, 2018 İstanbul Auto Show’unda aracı göreceğiz. Mayıs ayında yapılıyor İstanbul’da oto fuarı. 2018’de zannediyorum örtüyü çekeceğiz” dedi.

Kaynak: NTV

Oguzhan_Toretto

93 doğumlu, İzmirli ve DEU İngilizce İşletme'yi bitirmek için çabalıyor. Boş zamanlarında Hyundai kullanır ve kendini bildi bileli direksiyonu tutmaktan zevk alır. Otopark ile karşılaşması ise, E 180 testine dayanır.

İlgili Makaleler

51 Yorum

  1. Bu işler inşallahla maşallahla yürümez. Prototipini de gördük, rezaletti. Hacettepe’de, Odtü’de, İtü’de ve benzeri ülkemizin ileri gelen üniversitelerin öğrencileriyle işe başlasalardı en güzel araba ortaya çıkardı.

    1. Prototipi gördünüz daha yahu. ne sabırsız adamlarsınız. burada seri üretime uygun arabalar yapılıyor, yılda 100 araba amaçlansa koy Hacettepe’nin aracını tamam bu iş. koskoca devlet bilmiyor mu yani? bu zihniyet yüzünden yıllarca araç üretilmedi. bir konulsun önünüze o zaman konuşun. kimle çalışıldığını bilmeden, ne yapıldığını bilmeden herkes konuşuyor. içerinizde ki siyasi kin ile bakmayın her olaya. objektif olun.

      1. Asıl yerli araba devrim arabasıdır. Sadece benzini yok diye araba olmamış demek bizim ülkeye özgü zaten. O devrim arabasının devamı gelseydi, en güzel arabalar bizim olacaktı.

          1. Neye karşı çıktılar? Otomobile mi yoksa olmamasına mı? Çok güzel arabamız olmuştu, onu da küçücük bir hatası yüzünden çöpe attılar. Devrim arabasının iskeletinden ampülüne kadar bu ülkede üretildi. Şimdi gidip yabancılardan alıyoruz. Bari iyi bir marka olsa aldıkları. Bu ülke imkansızlıklar içinde devrim gibi bir arabayı ürettiler. Şimdi çok güzel imkanlarımız var. Neden tamamen bizim ülkemizin mühendislerinden bir araba çıkaramıyoruz? Ben ülkemi en iyi arabayla övmek isterim. Bursa’da üretilmiş İpekböceği adında güzel bir tramwayımız var. Yurt dışında rağbet görüyor. Aselsan’da çalışan bir sürü parlak beyin varken, yabancılar bu işin içine giriyor.

            1. kardeş sen seri üretim hakkında hiç bir şey bilmiyorsun. o zamanın araçlarında güvenlik var mıydı? bunu sorun eden de yoktu. şimdi araçların başlıca etmeni güvenlik. güvenli bir alt yapı oluşturmanın maliyeti bizi aşacağından ilk etapta hazır almayı seçtiler. ilerleyen zamanlarda, yüzde yüz yerli aracıda yaparız o hiç sorun değil. yeter ki şu ilk araç bir çıksın..

              1. Şimdi yepyeni araba üretmek, onun platformunu tasarlamak gerçekten zor. Önlerinde bir çok sorun var, en başta güvenlik geliyor. Ancak bu üretilen koskoca tramwayı güvenliksiz üretecek halleri yok. Bu tramway 2009 yıllarına ait diye hatırlıyorum. Çok da eski değil. Bunun seri üretimini yapan bir memleket arabayı neden hazır (ayrıca oldukça eski olan bir platform üzerine kurulan)
                olarak alıyor?

                1. tramwayı, askeri araçları falan yaparsın sorun olmaz, çünkü belli bir kilometre hızı geçmezler. ama araba dediğin şey bam başka, çinlilerde kendi platformunu yapıyorlar, noluyor c-ncap diye uydurma bir testten bile 5 yıldız alamıyorlar. bu işin maliyeti, mühendisliği çok farklı. ilk olarak böyle bir platformu kullanmamız son derece mantıklı..

                  1. Tramway, askeri taşıtlar, arabalardan zaten daha sağlam olmak zorundalar çünkü onlara zarar gelme ihtimalleri çok daha yüksek. Toplu taşıma araçları, askeri araçlar ve kamyonlar, bunlar 15-20 yıl kullanılacakmış gibi tasarlanıyorlar. Yani günümüz arabalarından daha sağlam üretiliyorlar. Yerli araba sıfırdan, yepyeni bir platformun üzerine oturtulmalı. 7-8 yıllık demode bir platform üzerine değil. Madem rekabet edecek, kendini kanıtlayabileceği özelliklerle gelmeli. Saab kendini kanıtlayamamış ki şu anda batıyor. Mühendislikler farklı olabilir ama bu iskelet kısmı olayı ortak olan ana nokta. Uçaklarda da, yarış arabalarında da, motorsikletlerde de bu böyledir.

            2. arabanın benzini yok diye çöpe atıldıgına nası inanıyosuz anlamıyorum bu kadar basit mi sizce? seri üretime gecemeyecegimiz icin olmasın o benzin hikayesi 3 tane araba yapmak sa mesele toplaşıp yapalım ama seri üretimde minimum maliyetle araç üretmek öyle hacettepeyle falan olcak iş degil millet dagın tepesinde iki tahta iki cinko 1 motosiklet motoru araba yapıyo o zaman o amcaları cagıralım yapsınlar arabayı

  2. Yıllarca bir baltaya sap olamamışlar lütfen yerli arabaya laf söylemesin. Yapsaydınız da binseydik. Eleştirmeye gelince herkes atom mühendisi memleketimde.

    1. Bir şeyi eleştirebilmek için illa o konuda uzman olmak gerekmez bir şeylerin doğru olmadığını görüyor ve ya düşünüyorsanız bunu dile getirmek gayet doğal bir durumdur. Tofaş fabrikası kuş serisini üretmeye bir anda devam etse, yapsaydınız da binseydik lafının arkasında ne kadar dururdunuz bilemiyorum. Ayrıca atom mühendisliği ile arabalar arasında nasıl bir bağ kurdunuz çok merak ediyorum.

  3. Prototipi görüp böyle niye eleştiriyosunuz ki kaportayı değiştirmek çok zor mu ya da iç parçaları değiştirmek mi zor 3 sene sabredelim de ne geleceğini hep birlikte görelim.

  4. Sanırım bir kesim var ki yerli otomobil istemiyor.
    Ciddi anlamda merak ediyorum kafalarının içerisin saman mı dolu? ve neden istemiyorlar?

    1. Ben yerli otomobil istiyorum ama devrim gibi bir araba imkansızlıklar içinde yapılırken neden şimdi hazır olan bir arabanın prototipiyle yola çıkılıyor anlamış değilim.

      1. baştan yapmak ciddi maliyet bunu karşılayacak bütçe olmayabilir + şuanda piyasadaki hemen hemen her araç ortak platform kullanıyor 90’s yıllarında aldığın Vectra’da bile Saab platformu var ki Saab platformu şahanedir

      2. devrimin yapıldıgı yıllardaki araç teknolojisi bugun ki kadar karmaşık değildi ve ilkeldi.Dünya teknolojisiyle ülkemiz aynı orantıda gelişmediki biz geri kaldık haddimizi bilerek beklentilerimiz olmalı bence.

  5. Madem daha gerçekçi anlamda tanıtılmasına 3 yıl var niye sanki araba yarın çıkacakmış gibi bir anda makyajlı bir prototip tanıtıldı. Bugüne kadar daha çıkmasına 3 sene olan bir aracın prototipinin tanıtıldığını görmedim. Bu sadece seçim döneminde gerçekleşen bir gövde gösterisiydi. Seçim sonrası haberler neredeyse kesildi zaten.

    Kaliteli bir yerli otomobili ben de isterim. Keşke gerçek anlamda sona yaklaşıldığı zaman bu haberler olsaydı. Böylelikle herkes daha net tartışabilirdi. Savunanlar da eleştirenlerde tam olarak ne hakkında konuştuklarını bilmiyor, çünkü ortada hakkında tartışılacak kadar bir bilgi yok.

    1. Aynen oyle. Sizin bu yorumunuza eksi verenlerin cogu kisi takim tutar gibi tuttuklari yonetimin yanlislarini gormek istemiyorlar veya goz boyama yontemlerine cok cabuk kaniyorlar asli astarina pek bakmiyorlar maalesef.

    1. Kara kasindan kara gozunden mi anladiniz =D 10 numara adam tespitini bu sekilde yaptiysaniz sizi kocaman tebrik ediyorum…

  6. Türkiye’nin araba yapmasına ne gerek varki! Zaten dışardan gelen arabaların yarısından vergi alarak Almanya’dan Fransa’dan vs. daha fazla kar ediyor! Kim uğraşıp yerli araba yapacakta paradan vazgeçecekki!!!

  7. Hiç kimse eleştirilemez değildir, eleştiri yapıcı, ön yargısız olduğu sürece hep faydalı olmuştur. Daha nasıl olduğu belli olmayan bir araba hakkında konuşuyoruz, önce ortaya ürün çıksın ondan sonra varsa bir eksiği söyleyelim ki düzeltilsin. Sonuçta bu araçları kullanacak olan yine bizleriz daha ortada tecessüm etmiş bir araç yokken tartışmanın bir mantığı olmadığı kannatindeyim. Bu arada herkes dilediği görüşü savunabilir görüşüne katılmasanız da saygı duyabilirsiniz. meseleleri ideolajik tartışmaya çekmenin kimseye bir faydasının olmadığını düşünüyorum.

    1. Arabanın prototipini gördük. Çok basit bir şekilde kamuflaj yapılmış ve hangi araç olduğunu tahmin edebiliyoruz. Ortaya ekran yerleştirmişler üstünde Tübitak yazıyor. Cadillac’ın bir modelinin aynısı. 7-8 senelik demode bir platform üzerine kurulan bir arabaya asla binmem. Güvenlik çok düşük, sağlamlık çok düşük, konforun da çok olmayacağını ve yol tutuşun bu şaseyle beraber çok iyi olmayacağı kanısındayım. Bunların hepsini sıfırdan geliştirilmiş bir araçla daha net bir şekilde anlayabilirler. Daha iyi bir arabamız olabilir.

  8. ister kabul edin ister etmeyin fakat yerli araba olayı seçim propagandasıydı ve tekrardan önümüze sunulacak biteceği yıl 2018-19 yıllarına yakın bi zaman olacak ve tekrardan seçim zamanına denk gelecek. Yerli araba yapılsın bunu en çok da ben isterim çünkü zaten yan sanayi işiyle uğraşıyoruz aynı zamanda yerli sermaye. Lakin bu kadar seçim propagandası olarak ön plana çıkartılması bizi salak yerine koymak gibi oluyor.

    1. Arabamızın olmasını ben de çok istiyorum ama bunu dediğiniz gibi seçim propagandası olarak kullanılması üzücü bir durum. Gerçekten aptal insanlar değiliz. Adam gibi araba çıkarsınlar o zaman da eleştirmeyelim değil mi?

  9. otokar ve aselsan neler neler üretiyor, bence yerli otomobili üretmek çocuk oyuncağı olmalı, olmalıydı.

  10. Ne güzel gelişmeler oluyor canım memleketimde. Artık yerli otomobilimize kavuştuğumuzda değerli siyaset adamlarımız 1 milyon tl lik Mercedes’ler yerine yerli otomobilimize binerler belki.
    Ama pardon neden binsinler, yerli otomobil halk için değil mi …

  11. Şimdi buraya yazdıklarımla ilgili galiba bayağı eleştri alacağım fakat daha perspektif görmemiz gerek. Yerli otomobil üretmek halkımız adına çok iyi şeyler ekonomi marka değeri vs . getirebilir fakat yurt dışına baktığımız zaman adamlar artık otomobil yapmayı değil 4 tekerleğe daha ne katabilirim demeye başladılar artık otomobiller mekanik den de ötesi olmaya başladı telefonlarımızla bile artık otomobillerimizin bir çok özelliğini kullanabilir olduk. (tabi ki her araba değil misal konuşuyorum) ben tabi ki yerli otomobil çıksın isterim ve inşallah yollarımızda göreceğiz de elin fransız arabasına bineceğime kendi devletimin arabasına gururla binerim fakat teknolojinin otomobillere entegre edilmeye başladığı dönemden daha önce gerçekleştirilmesi gerekiyordu benim kendi yorumum budur.

  12. Bunu bi bakan tanitinca millet de aa ne guzel iktidar araba yapiyo diyip oy vericek tabi.Bastakiler aptal mi kullanmasin bunu cik sokaga sor kim anlar bu islerin nasil yurudugunu…pek kimse bilmez anlamaz,e tabi ondan sonra amman bizim iktidar soyle yapti boyle yapti.Yapilsin tabi arabamiz cok istiyorum da uretici firma,uretim yeri vs. duyursalar”hmm evet bu is olacak” derim ama daha prototip var sadece.Ayrica bilemiyorum o araclarin diesel ve benzinli motorlari saab veya cadillac gibi mi olacak ama olursa en kucuk diesel motor 1.9 mus benzinliler daha da buyuk,yani vergiler de boyle olursa bir guzel oper bizleri fiyati.Sayet soyle 1.6 motor falan koyarlarsa olur ama arac 1600 kg imis bi 150-160ps olsa yeridir.Valla ben fiyati uygun olsun motor gucu iyi olsun (tabi dizel veya benzli hybrit almam ben bagaji kucultur) hic durmam full opsiyon alirim yani.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu