Haberler

Makinanın canı nasıl alınır?




Aracınızın marşına her bastığınızda aslında ona zarar veriyor olabilirsiniz. Araçların motorları ve aktarma sistemleri kurşun geçirmez yapılar değiller ve onlara iyi bakmamız hem aracın hem de sürücü sağlığı için oldukça önemli. Araçların belirli bakım rutinleri hem aracın performansının en üst seviyede kalmasını sağlayacak hem de olası bir arızada çıkabilecek masraftan bizi kurtaracaktır.

Tabi tüm bu ihtimalleri biraz dikkat ile yok edebiliriz. Yanlış olmadığını sandığınız bir çok hareket aslında aracınız ve sizin için oldukça zararlı olabilir. Biz de sizin için 10 maddelik ufak bir liste hazırladık.

10. Kullanım kılavuzundaki yönergeleri takip edin

Aracınızın bir kullanım kılavuzu olmasının elbette bir sebebi var. Araca konulacak sıvıların kullanım süreleri ve miktarları, maksimum taşıma kapasitesi, sigorta kutusunun yeri ve sigortalarım şeması ve garanti şartları gibi bilgiler bu kitapçıkta bulunuyor. Yönergelere uygun hareket etmek hem zamandan hem de masraftan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Açıp okumaya üşenmeyin.

9. Yanlış yağ kullanmayın

Aracınızın motorunu tasarlayan ekip aracınızdan maksimum verimi alabilmeniz için en uygun yağı belirlemiştir. Yanlış yağ kullanımının zararları motoru elinize almanıza kadar gidebilir. Birçok kalınlıkta ve farklı kullanım amaçlarına uygun motor yağı bulabilirsiniz. Sizin kullanmanız gereken yağ, kitapçığınızda yazan yağdır. Doğru yağ motorunuzun hareketli parçalarındaki sürtünmeyi azaltarak motorunuzu korumanızı ve sağlıklı bir şekilde kullanmanızı sağlar.

8. Sorun olduğunu bildiğiniz halde servise gitmeyi geciktirmeyin

Bir şeylerin yanlış gittiğini bildiğiniz halde servise gitmeyi ertelemek size sadece kısa vadede masraftan kurtarır. Uzun vadede yaşayacağınız problemler ve maddi yük çok daha büyük olabilir. Aracınız tüm parçaların birbiriyle uyum içinde çalışması sonucu ayakta duran bir makinadır. Bir parçadaki problem zaman içinde diğer parçalarda da sorunlara neden olabilir. Ufak tefek de olsa aracınızın bakımını ve tamirini aksatmayın.

7. Otomatik araçta durmadan vitesi geriye almayın

Eğer şanzımanınızın size birkaç bin liralık masraflar çıkartmasını istiyorsanız bunu yapmaya devam edin. Aracınızın durmasını beklemeden vitesi ileriye yada geriye almanız halinde şanzıman içerisindeki küçük parçalara yük binecektir ve zaman içerisinde yıpranıp bozulmalarına neden olacaktır. Aracın durmasını bekleyerek sadece saniyeler kaybedersiniz ama kaybedeceğiniz parayı düşününce bunun pek de bir önemi yok.

6. Yanan arıza lambalarını umursayın

Bu lambalar sizin araçta neler olup bittiği hakkında bilgilendirmek için var. Yanmaları aracınızın bir problem olduğunu size anlatmak istediğini belirtir. Ya servis süresi gelmiştir ya da yanlış çalışan, çalışamayan şeyler vardır. Bu ışıklardan birinin yandığını gördüğünüzde en kısa zamanda bir servise uğramanızda fayda var. O lambaların hiçbiri boşuna yanmaz.

5. Motorun ısınmasına fırsat verin

Sabah işe yada okula geç kalmış olabilirsiniz ancak aracınızı yavaş sürmenizde fayda var. Bakıldığında belki de bir çok arızanın sebebi soğuk motora yük bindirmek olabilir. Bunun sebebi motor yağının henüz heryere yayılmamış olması ve o sırada motorunuzu sürtünmeden korumuyor olması. Yağ ısıyla ve zamanla tüm motorunuzu saracak ve işini yapmaya başlayacaktır. Aracınızın hararet göstergesine bakarak motor sıcaklığının ne durumda olduğuyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Bir kaç dakika deviri düşük tutun ve motorun ısınmasına fırsat verin. Emin olabilirsiniz, çok uzun sürmeyecektir.

4. Radyatöre yalnızca su koyma hatasına düşmeyin

Motorunuz soğutma sisteminin düzenli çalışması onun sağlığı için oldukça önemli. Soğutma sisteminin belki de en önemli parçası olan radyatörünüze sadece su koymak, motor arızasına kadar uzayacak zincirleme bir sorunun başlangıcı olabilir. Su çok iyi bir soğutma sıvısı olabilir ancak yüksek yaz sıcaklıklarında ve kış soğuğunda o kadar da iyi bir çözüm olmayabilir. Radyatörünüze ekleyeceğiniz katkılar ile suyun donma ve kaynama sıcaklığı ayarlayabilir, kışın donmadan, yazın ise hararetten kurtulabilirsiniz.

3. Start-Stop’u kısa dur-kalklarda pasif konuma getirin

Start-Stop sistemi günümüzde birçok araçta standart olarak var. Emisyonu düşürüp çevreyi temiz tutmak için yapılmış olan bu sistemler çevreyi korumak için güzel bir çözüm olsa da yanlış kullanımı aracınızda problemlere sebep olabilir. Özellikle kısa dur-kalklar yaptığınız trafikte Start-Stop’u kapatmanız aracınızın sağlığı için önemli

2. Çukur ve tümseklerden geçerken yavaşlayın

Bu çok basit ve eminim herkes ne yapması gerektiğini biliyordur. Tümseklerden, çukurlardan ve kasislerden geçerken yavaşlamanız süspansiyonlarınız ve şasiniz için oldukça önemli. Yavaşlamamanız halinde aracınızdan gelecek seslere ve çıkacak masrafa hazırlıklı olun.

1.Camları amonyak içerikli bir temizlik malzemesiyle temizlemeyin

Bir çok cam temizleyici içerisinde amonyak vb katkılar bulundurur. Özellikle camsil olarak bilinen temizleyiciler camınızın üzerindeki koruyucu katmanları tek bir kullanımda bile yok edebilir. Bu da zamanla camınızda buğulanmaya ve bazı soyulmalara sebep olabilir. Doğru temizleyiciler çok da pahalı değil. Tek yapmanız gereken içeriğine bakmanız ve eğer amonyak içeriyorsa koşarak oradan uzaklaşmanız. Amonyak yerine alkol içeren temizleyicileri tercih etmeniz önemli, bulunmaları da zor değil.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Yazım hataların var. Konular biraz karışmış. Bir yerde yapmayın bir yerde yapın gibi cümleler kurmuşsun

  2. 1-2 gün kullanmadığınız arabanızı çalıştırdığınızda, afedersiniz zart diye hareket etmeyin; az bekleyin (10-15 saniye kadar) ki yağ hayati parçalara iyice ulaşsın. Aslında bunu her zaman yapın, sadece soğuk arabaya uygulamakla kalmayın.

  3. Yazı için çok teşekkürler. Arabam kapalı garajda duruyor. Okula giderken (hatta bazen geç kaldığımda) aracı anında çalıştırıp çıkıyordum. Evet biraz garip sesler geliyordu ama bir şey olmaz yoluyla çıktığım için (gelsin eksiler). En azından 20 sn kadar beklicem rölantide.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu