Haberler

Mercedes’in son durağı: 9G-TRONIC




Mercedes, üzerinde çalıştığı yeni otomatik şanzımanların 9 ileri’den öteye geçmeyeceğini duyurdu.

Ford, General Motors, Honda ve Hyundai gibi markaların 10 ileri otomatik şanzıman üzerinde çalıştığı günümüzde Mercedes, geleceğini 9G-TRONIC üzerine inşa etmeyi planlıyor. Markanın 4MATIC dört tekerlekten çekiş sistemi mühendisi Marcus Sommer’in konuyla alakalı yaptığı açıklamada, geliştirdikleri bilgisayar simülasyonu sayesinde yaklaşık 81 milyar farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını ve bu sayede hem yakıt hem de verimlilik açısından en iyi seçeneğin dokuz ileri otomatik şanzıman olduğu kanaatine vardıklarını belirtti.

Hatırlanacağı üzerine 2012 yılında ünlü şanzıman üretici ZF’in CEO’su Stefan Sommer, 9 ileri otomatik şanzımanı “doğal limit” olarak göstermiş, ağırlık ve karmaşık yapının yakıt verimliliğini baltalayacağını ifade etmişti.

VW’de uzun bir süre 10 ileri otomatik şanzımanın gelişimi için çalışmış, ancak birkaç ay önce bu projeyi sonlandırmak zorunda kaldığını duyurmuştu.

Almanların bir diğer büyük markası BMW ise bu konuda rakiplerinden farklı bir görüşe sahip değil. Markanın Küçük ve Orta Sınıf Otomobiller Şefi Klaus Frolich, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada dokuz ve on ileri otomatik şanzımanın mevcut şartlarda hiç karlı bir yatırım olmadığını belirtmiş, hatta yakıt tasarrufu yapılamadığının altını çizmişti.

Daimler, emektar 7G-TRONIC’in yerini alan 9G-TRONIC şanzımanını ilk kez 2013 yılında E350 BlueTec modelinde kullanırken, gelecekte pek çok modelde kullanmayı düşündüğü bu şanzımanın yakıt ekonomisi ve rafinelik konusunda eşsiz bir deneyim sunacağını belirtiyor.

Otomobil sektöründeki gelişmeler neyi gösterir bilemeyiz, ancak yakın geçmişte kullanılan 4 ileri otomatik şanzımanlardan 9 ileri’ye atlayan otomobillerin gelecekte 10 vites ve daha yukarısı yada şuan konuşulmayan bir başka teknolojiyle hayatına devam edebilme ihtimalini de göz önünde bulundurmalıyız.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bisikletlerdeki tek göbek, tek aktarma yöntemi belki olabilir gibi geliyor bana. Atıyorum, retarder fren sistemi gibi bir sistem önce direnç gösterecek ve motorun torkunu 1.vites gibi yalnızca kalkış ve güç için iletecek, daha sonra bu yapı git gide gevşeyerek, direnç azalarak torkla birlikte motor gücünü de iletecek. Böyle bişey olabilir gibi geliyor bana. Bisiklette tek göbek içinde şanzımanla yapabiliyorlar bunu. Üstelik aktarma için bir sürü dişli, 3’lü 2’li aynakollara falan da gerek kalmıyor. Onlardaki sıkıntı ise göbeği çok büyütmeden fazla sayıda vites koyamıyorsunuz, bu aletler maksimum 9-10 vitesli şimdilik… Ama yakındır bence, buna benzer bi teknoloji olacak gibi geliyor. CVT’nin daha da ilerisi gibi düşünülebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu