Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Otomobilden yatlara




Tekneye şekil vermek otomobil tasarımcılarının sevdiği bir meydan okuma. Ne de olsa alışınanın dışına çıkan, hız ve estetiği birleştiren çizgilerin karada olduğu kadar denizde de büyük bir hayran kitlesi var.

Intermarine-55-BMW-Group-Designworks-USA

BMW
Intermarine 55

BMW Group DesingworksUSA’nın yat tasarımı konusunda bu ilk çalışması değil; Zeydon Yachts ile  Bavaria Cruiser 50-55 ve Bavaria Deep Blue 46, tasarım ofisinin önceki çalışmaları arasında yer alıyor.

Brezilya’nın önde gelen tersanelerinden Intermarine ile yaptığı işbirliği sonucunda şekillenen Intermarine 55’in tasarımında mekanların dengeli kullanımına öncelik verilmiş. Salon mutfak üç kamara ve iki banyosu ile kaptan ve altı konuğun kullanımına uygun. Oval olmayan camlar teknenin dış hatlarına karakteristik bir görünüm sunuyor. Otomotiv sektöründen aşina olduğumuz çizgiler hem gövdede hem de paslanmaz çelik havalandırma girişlerinde karşımıza çıkıyor.Intermarine-55-Yacht-by-BMW-Designworks-USA-3

Intermarine-55-Yacht-by-BMW-Designworks-USA-2

 

 

INFINITI
QX 56

Infiniti-QX56-powered-boat-sketch-02-720x221

Infiniti’in 7 kişilik suv modelinin en önemli özelliği, hiç kuşkusuz 400 beygirlik 5,6 litre V8 motoru. Çekiş gücü sayesinde treyler ile tekne çekmek için ideal bir model olan otomobil, artık bir tekneye güç veriyor. ABD’deki Tennesse Teknik Üniversitesi öğrencileri ve Infiniti’nin işbirliği ile modifiye edilen QX motorun karadaki gibi denizde de yüksek performans göstermesi planlanıyor.

 

Mercedes-Benz
The Arrow 560-Granturismo

mb_arrow460

Silver Arrows Marine’in Mercedes-Benz Style 14 metre lüks motor yatı The Arrow 460-Granturismo adını taşıyor. Klasik otomobil figüründen uyarlanan model okaliptüs ağacı, nubuk deri, sentetik hasır doku gibi materyallerle işlev ve estetik konusunda yeni bir bakış açısı sunuyor. Üretim maliyeti 1,25 milyon euro olarak açıklanan proje ”14 metrede süperyat konforu” sözleriye tanıtılıyor.

 

Mercedes-Benz
Cigarette AMG Electiric Drive

cigarette-amg-electric-drive-boat-concept-inspired-by-the-mercedes-benz-sls-amg-electric-drive_100419261_l

Mercedes-Benz ve Cigarette Racing arasındaki aşk daha önceleri de sürat teknelerinin doğuşuyla meyvelerini vermişti. Bu kez de Mercedes-Benz’in SLS Electric Drive özelliğini denize uyarlayıp dünyanın en güçlü elektrikli sürat teknesi üretme hayali onları bir araya getirdi. 11.6 metre boy ve 2.6 metre enindeki Cigarette 38′ Top Gun gövde tasarımına sahip. Bu model toplamda 2200 beygir gücüne sahip elektrikli motorla donatıldı. Cigarette’nin tipik spor koltukları ve karbonfiber aksesuarları sarı renkle buluşunca hız tutkunları için çarpıcı bir tasarım ortaya çıkmış.

mercedes-sls-amg-electric-cigarette-boat-4

 

Porsche
RFF 135/Fearless 28

porsche-design-rff135-luxury-superyacht-650x397

1987’de suya indirilen Kineo ile mavi dünyaya adım atan Porsche’nin tasarım ofisi sürat teknesi Fearless 28 ve mega katamaran olarak tasarlanan RFF 135 ile deniz araçları konusunda yaratıcılığını kanıtladı. Royal FalconFleet için tasarlanan RFF 135, yüksek performanslı, spor arabalar ile megayatların dinamik tasarımını katamaran biçimiyle birleştiriyor. Fearless Yachts için tasarlanan  ve 2007’de suya inen Fearless 28 ise 525 HP Mercury Racing motora sahip, 80 milin üzerine çıkabilen bir hız makinesi

fearless3

 

Audi
Trimaran Dual V12 TDI Hybrid Drive

Audi-Trimarai-Concept-08

Öğrenci projesi olarak Audi tasarım ekibinin rehberliğinde ortaya çokan bu trimaranın en çarpıcı özelliği ise sancak-iskele gövdelerinde yedeklenen jet skileri. İlham perisi Audi R8 olan trimaranın boyu 15 metre eni ise  6,4 metre. 4+2 yatak kapasitesine sahip projenin 58 santimetrelik  su kesimiyle sığ sularda dahi rahatça seyretmesi hedefleniyor. Audi V12 500 HP TDI motorlarla 40 knot hıza ulaşıyor. Bu ana motorlar haricinde yat, jet skilerin içindeki elektrikli motorlarla da düşük hızda kullanılabiliyor.Audi Trimaran ? Studentenprojekt im Konzept Design Studio in Muenchen

 

Jaguar
XF Sportbrake

jaguar-boat-1

İngiliz lüks spor araba markası Jaguar’ın geliştirdiği motoryat, fiberglass gövdeye ve tik güverteye sahip . Karbonfiber fin’i Jaguar’ın D-type modelinden esinlenerek eklenen bir detay. 2+1 kabini ve baş tarafın siperlikle birleşen tasarımı yine jaguar modellerini anımsatıyor. 6 metre bot ve 2 metre ene sahip yatın 2,2 litrelik motoru Jaguar’ın akıllı start stop teknolojisiyle donatılmış.

 

Peugeot
115′ Power Catamaran-Powerboat

New-115-Power-Catamaran-Concept-by-JFA-Yachts-and-Peugeot-Design-Lab

Marka Fransız olunca deniz araçlarına eğilimi de farklı oluyor. Tasarım ofisi bu konuda sörf tahtasından katamarana ve motoryata varan geniş bir portföye sahip. 115′ Power Catamaran projesi katedrallerden esinlenilen tavan ve yan camları sayesinde aydınlık bir uzun yol yatı. Geniş kıç platformu hem denizle iç içe bir yaşam sunuyor hem de 6,5 metrelik bota ev sahipliği yapıyor.peugeot-launches-design-lab-photo-gallery_7

 

Toyota
Ponam 31

Toyota-Ponam-31-1

Toyota’nın üretimine başladığı Ponam 31, su sporlarına uygun bir gezi teknesi. Toyota Land Cruiser Prado’dan denize uyarlanan iki adet 3,0 litre 4 silindirli direkt enjeksiyonlu dizel motor, hem yakıt tasarrufu sağlıyor hemde emisyon ses ve titreşimi en aza indiriyor. Fiyatı 29,700,000 yen (692,000 TL) olarak açıklanan teknenin boyu 10.57 metre, eni ise 3,20 metre.

 

Aston Martin
Voyage 55

Aston-Martin-Voyage-55-Boat-5

Vantage, T-Rapide, DBS ve Virage modellerinin çizgilerinden etkilenerek yaratılan yüksek performanslı yat aslında bir tasarımcı egzersizi. Çevreci ve yenilenebilir materyaller kullanılan yatın siperliği, camları, havalandırmaları Aston Martin markasını yansıtacak şekilde tasarlanmış. Üretim ve ticari amaçla yapılmadığını özellikle belirtiliyor, bu tasarımdaki tüm unvan materyaller Aston Martin’e ait.

astongreenbow-copy

 

12 silindir Lamborghini motorlar ve Aquarama

maxresdefault

1968 yılında Ferruccio Lamborghini için yapılan ve 12 silindir Lamborghini motorla güçlendirilen Aquarama, birçok class 1 offshore yarışını kazanan bir şampiyon. Yıllarca elden ele dolaştıktan ve motorlarını Lamborghini müzesine kaptırdıktan sonra bu yat son sahibi olan Hollandalı bir araba meraklısı onu restore etmek isteyince hayata döner. Iseo gölü’ndeki Bellini Tersanesi’nde yapılan bakım onarım işleri ve dünyanın farklı yerlerinde bulunup denize uygun hale getirilen orjinal 12 silindirli Lamborghini motorlarıyla 1968 model Aquarama’nın dönüşü muhteşem olur.

 

 

Berke Çoban

Piri Reis Üniversitesinde Gemi Mühendisliği okumaya çalışan bir PETROLHEAD

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu