FeaturedKöşe Yazıları

Otopark Soruyor – Caddeli Vos




Değerli Otopark takipçileri, herkese merhaba!

  2. Bölüm’ün ardından yeni bölüm için çalışmalara başladığımda, aradığımı bulmak çok da uzun sürmedi. Daha önce de söylediğim gibi bu seride sadece kişileri değil, bugün olduğu gibi grupları da tanıyacağız. İlk aklıma gelenlerden biri çoğumuzun ilgisini çeken, buram buram tarih kokan Bettle oldu. Böylece Otopark Soruyor’un 3. Bölüm’üne otomobil tutkunu bir ekip olan Caddeli Vos konuk olmuş oldu. Kendileri ile iletişime geçmemin ardından, röportaj-sergi tadında bir buluşma hazırladık.

12364333_768992933207501_1255545598_o                                  Manzara güzel ( Drone Videosu Burda )

13 Aralık Pazar günü, yazı aratmayan güneşli bir günde, Maltepe İspark’ta Caddeli Vos ekibi ile buluştum. Biraz erken gitmemden kaynaklanacak ki ilk başta araba sayısı bir elin parmakları kadardı. Buluşma saati yaklaştıkça sahilde yankılanan sesleri ve cıvıl cıvıl renkleri ile bir bir gelmeye başladılar. Kimisi yeşil kimisi sarı kimisi kırmızıydı. Hepsi birbirinden o kadar farklı gözüküyordu ki, “Küçük ayrıntılar bir arabayı nasıl değiştirir?”in örnekleriydiler adeta. Minik çıkartmalar, krom aynalar, birbirinden ilginç bagajlar…

Detay demişken tadımlık;


 

Hem kendi araştırmalarım sonucu merak edilen hem de forumdaki konu vasıtası ile gelen soruları Caddeli Vos ekibine yönelttim. Hepsi büyük bir sıcakkanlılık ve içtenlik ile sorularımı yanıtladı. Her soruyu en iyi bilen kişiye sormaya özen gösterdim. Bu yüzden doğruluğun da artacağını düşünüyorum. Uzun lafın kısası eğlenirken bilgilenmenizi de umuyorum.

şiKahvelerimiz hazırsa kemerleri bağlayın, yolculuk uzun!

  • Caddeli Vos nedir, nasıl kuruldu ?IMG_0634

Caddeli Vos grubu 3-4 arkadaşın bir araya gelmesi ile bir akşamda kurulan bir grup. Bizim dışımızda resmi dernekler ve çeşitli gruplar vardı. Biz zaman zaman bu grupların organizasyonlarına da katıldık. Fakat farklı birşeyler yapalım istedik. Daha samimi bir ortam olsun istedik ve Caddeli Vos’u kurduk.

  • Caddeli Vos ne yapar, ne gibi aktiviteleriniz var ?

Biz Caddeli Vos olarak yeri geliyor sahilde semaver yakıyoruz yeri geliyor kamp sandalyelerimizi açıyoruz. Dostluk, arkadaşlık, kardeşlik ortamında yiyip içiyoruz. Onun dışında güncel olaylarla ilgili tepkimizi ortaya koyuyoruz. Şehite saygı etkinliğimiz oldu, 29 Ekim, 23 Nisan etkinliklerimiz oldu. Vosvoslarımızı renklendiriyoruz, bayrağımızı asıyoruz. Bizim grubumuz yeri geliyor çocuklara balon dağıtıyor, yeri geliyor tepkisini gösteriyor. Kahvaltı, yemek, iftar etkinlikleri gibi aktivitelerimiz de var. Bizim amacımız grubumuzdaki arkadaşlarımızla samimi bir ortamda birbirimize fikirler vermek. Birinin ihtiyacı olan bir şeye diğerleri yardımcı oluyor.

DSC_0153 (Medium)Soru soruyormuş gibi çek panpa

  • Caddeli Vos gibi eğlenceli bir grup bu zamana kadar bir çok komik badire atlatmıştır herhalde. Aklınıza gelenlerden birini bizimle de paylaşır mısınız ?DSC_0209 (Medium)

Bu yaz aracım ile tatile çıktığımda, sıkışık trafikte bir anda direksiyon kitlendi. Aracın altına eğilip baktığımda direksiyonun civatalarının gevşemiş olduğunu hatta bir tanesinin olmadığını fark ettim. Ben civataları bulmaya çalışırken arka tarafa yanaşmış olan bir adam da bana yardımcı olmak vesilesiyle açık kaputu görüp arabada yangın var sanıyor. Yangın tüpünü motora boşalttı. (Kahkahalar kopuyor) Sen ne yapıyorsun diyerek adamın üzerine gittim. Sonrasında da bir de karbüratörü söküp temizlemek zorunda kalmıştık.

  • Biraz da araçların teknik detaylardan bahseder misiniz ?

Aracın motor gücü standartlarda, 34-44-54 beygir. En büyüğü 54, Bigler. En beygirlisi onlar 1.6 motor aynı zamanda. Daha da yüksek istersen karbüratör koyabilirsin, eksantrik koyabilirsin, hafifletilmiş krank… Tabi bunların hepsi masraf. Masraf derken güzel masraflar. Vosvos’u seviyorsan zaten göz yumuyorsun.

IMG_0623Maltepe Sahilde güneşin de etkisi ile oldukça kalabalık bir gündü. Yaşlısı, genci her gören arabaları incelemek için oldukça hevesliydi.

  • Yedek parça ve bakım konularından da bahsetmeden olmaz değil mi ?

Yedek parça ile ilgili belli başlı isim yapmış, uzun sürelerdir bu işi yapan, VW parçaları satan ağabeylerimiz var. Onlar gerek yurt dışından gerek yurdumuzdan çıkma yedeklerini ve sıfırlarını ellerinde bulunduruyorlar. Bizler de sosyal medya ve dükkanlar aracılığı ile kendilerine ulaşıp parçaları temin ediyoruz. Tabi ki bu parçalar sınırlı olduğu gibi ustalar da çok sınırlı. Elektriğinden kaportasına kadar…
Araçlarla ilgili en çok ihtiyacımız olan parça karbüratör. Yurt dışında üretilen karbüratörlerin çoğu ayar tutmadığı için kullanmıyoruz. En azından 3-4 karbüratörden kendi karbüratörümüzü yapıp kendi ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz.

DSC_0101 - Copy (Medium)Biz bu kuralı biraz çiğnedik mi sanki ?

  • Neden Vosvos ?

Vosvos benim için çocukluk hayaliydi. Zaten içinde büyüdüğümüz, ailemizin sahip olduğu bir araçtı. Çocukluktan beri bu aracın peşindeydim. Hayatın getirdikleri, ekonomik özgürlük bunları sağladıktan sonra araç almak için 1 yıla yakın araştırma yaptım. Araştırmalardan sonra 1.5 yıldır araç bende. Sürekli evdeki bir çocuk, bir evlat misali onunla ilgileniyoruz. Aracın herhangi bir sorunu oluştuğu zaman evdeki çocuğa olmuş gibi davranıyoruz, düzeltmek için varımızı yoğumuzu harcıyoruz. Ailenin bir bireyi dedim ya doğru çünkü bir o kadar masrafları var.

DSC_0133 (Medium)Tıııssss Tıısss

  • Mutlaka merak eden olacaktır, LPG uyumlarından ve tüketim değerlerinden de bahseder misiniz ?

Yakıt tüketimi fazladır, eski sistem sonuçta. 45 ile 60 kuruş arası değişen değerler. LPG’yi normalde tavsiye etmiyorum. Yarı yarıya indiriyor ama motorun ömrünü azaltıyor eski sistem olduğu için. Soğutmasını, ısıtmasını yapamıyor. Çekişten düşüyor. Gaza yükleniyorsun bu sefer fazla yakıyor.

  • Polisler ile sıkıntılar yaşadığınızı duydum, biraz anlatır mısınız ?IMG_0633

Polislerin bize sıkıntı yaşatmasının birincil sebebi port bagaj. Diğer bir konu da ön camın açık olması. Bunlardan dolayı kaç defa ceza yedim. Genelde bize ” Ön cam açılmış, orijinallik bozulmuş, bagaja bir şeyler koymuşsun.” gibi şeyler söylüyorlar. Bu tarz aksesuarlar polislerin canını sıkıyor. Arabaların yanlarındaki resimler de sorun oluşturmuyor değil. Ben başka bir trafik polisine de sordum, onun söylediği şey de polisin insiyatifinde olduğu. Sonuçta bu araçlar birer hız arabası değil, görsellik amaçlayan bir yapıda. İnsanların görünce resim çektiği, gülümsediği bir araba. Bu yüzden de fazla dikkat çekiyor.

 

 

  • Temiz bir kaplumbağa alırken nelere dikkat etmeliyiz ?   IMG_0635

Normalde ilk bakılması gereken kapı içleri, alt tabanı, eğer 73-74 model ise kuleleri önemli. Motorda da kasnağında boşluk varsa yağ yakar. Şanzımanında geri vitesten atması gibi kronik sorunlar olabiliyor. Cam altları, çıtaları , döşeme orijinalliği gibi konularda dikkate alınmalı.

 

Sektörün içinde ticaret yapan biri olarak, hem merak edenler hem de almayı düşünenler için nedir bu işin maliyeti?

Şu an toplamalık araba 73 model altı 3 bin ile 6-7 bine kadar çıkıyor. Aktif yürüyen arabalar ise 14-15 bin civarlarında.7 bin liraya bir araba aldığınızda kaporta boya mekanik ortalama 15 bin TL’yi de bulur. Piyasada 20 bin liraya da toplanmış araçlar var.

DSC_0219 (Medium)

  • Gitmeden önce bilmeyenler için Volkswagen Beetle :

Volkswagen Type 1, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in 1938-2003 ‘e kadar ürettiği ekonomik otomobil modeli. 21,5 milyondan fazla (21.529.464. adet) satılan dünyanın en çok satan modelidir. Üretildiği 1938 yılında fiyatı 990 RM (Eski Alman para birimi) olup, aracın ana hatlarının tasarımı Hitler’in isteği üzerine Ferdinand Porsche tarafından yapılmıştır, ancak Ferdinand Porsche’nin orijinal tasarımı, üretime geçmiş halinden daha basitti.Onun üretim haline kavuşturan detaylarını ise Adolf Hitler tasarlamıştır. 1131-1584 CC Lik 4 zamanlı otto motoru 18Kw 40 beygirlik güç üretmektedir. 1974 yılına kadar Almanya’da üretilmiş daha sonra üretim Meksika ve Brezilyada 2003 yılının sonuna kadar devam etmiştir. Yerine VW Golf üretilmeye başlanmıştır. Ağırlığı 730-900 Kg’dır. Direksiyonun ortasındaki resimde su kenarında bir kale ve köpek figürleri yer alır. Bu resimdeki su, arabanın su gibi aktığını; kale, arabanın sağlamlığını; köpek ise aracın sahibine bir köpek kadar sadık olduğunu temsil eder. Türkiye’de halk ağzıyla “vosvos” veya “kaplumbağa” olarak da tanınıyordu.

IMG_0632


Detaylı resimlere bakmak isteyenleri de şöyle alalım.


Başta Berk Saka olmak üzere tüm Caddeli Vos ailesine çok teşekkür ederim. 25’ten fazla  IMG_0624araba, 100’den fazla otomobil tutkununu Otopark.com için güzel bir pazar gününde toplandı. İyi ki de toplandı. Çok güzel insanlar ve arabalar görme fırsatım oldu. Eğer bir Vosvos sahibiyseniz veya onları seviyorsanız, bu ekiple tanışmanızı öneririm. Umuyorum ki siz de aynı heyecanı benim kadar yaşayabilmişsinizdir.

Çekimler, serinin ilk bölümünden tanıdığınız Mert Kalaylar tarafından yapılmıştır.

Resimlerin boyut ve kaliteleri düşürülmüştür.

Serinin 3 bölümünü geride bıraktık (Görmeyenler için Bölüm 1 ve Bölüm 2). Dahası da yolda! Bu zamana kadarki olumlu – olumsuz düşüncelerinizi duymak daha sonraki bölümlerde bizi daha da ileriye götürecektir.

DSC_0028 (Medium)Kendinize iyi bakın, bir sonraki bölümde görüşmek üzere!

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. BAŞTA Barış İnselel olmak üzere tüm emeği geçen OTOPARK.COM yetkililerine ve çalışanlarına teşekkürler…. Harika bir çalışma olmuş arkadaşlar emeğinize sağlık – CADDELİVOS

  2. Güzel bir çalışma olmuş , emeğinize sağlık. Benimde çocukluk hayalim bir vosvos alabilmek.

  3. Arabaya orijinallik katıcam diye tavana kara jant koymak biraz şov bence 😀 şaka maka araçlar çok orijinal ve renkleri cıvıl cıvıllıkları çok güzel, yazı için gerçekten çok emek vermişsin ellerine sağlık, çekim yapan arkadaşında ellerine sağlık, çekimler çok başarılı

  4. Güzel başarılı bir yazı olmuş eline emeğine sağlık.
    Vosvos gerçekten güzel bir hobi ama pahalı bir hobi.
    Askerlik arkadaşımda vardı bir tane koyu lacivert çok güzeldi ama röpörtajda da söylendiği gibi parçalar pahalı ve çok yakıyor. Lpgde bile çok yakıyor. 😀
    Normal kullanım için değilde hafta sonu dolaşmak keyif sürmek için güzel ama bizdeki bu maaşlarla o bile fazla geliyor.

  5. Güzel duracak diye çizgilere düzgün parketmemişler! kriz geçireceğim 😀 !!!! LAAAN kaldır sileceği hocam. Güzel yazı!

  6. Galiba Maltepe Sahil orası. Keşke öncesinden minik bir haber verilseydi de ben de gelir görürdüm. (verildiyse kusura bakmayın). Çok güzel yazı, eline sağlık Barış Abi.

    1. Teşekkürler, haber site içinde verilmedi. Ancak bundan sonraki kalabalık organizasyonlarda sohbet bölümünde ki konuya haber vermeyi düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu