Dikkat ÇekenlerFeaturedKöşe Yazıları

Otopark Soruyor – Renault Türkiye




Herkese merhaba değerli Otopark takipçileri.

Bugün Bölüm 1‘in ardından, Otopark Soruyor, Renault’un Kemal Tepretoğulları bayisine konuk IMG_0423oluyor. Kısa bir araştırma sonucu hem sizden gelen hem de internette marka hakkında merak edilen soruları Renault Türkiye ekibinden Fatih Özkan’a yönelttim. Kendisi de büyük bir içtenlikle sorularımı yanıtladı. Çay ve  kahveleriniz hazırsa zaman kaybetmeden sohbetimize başlayalım.

 

                                                                           Orada bir Golf gördüm sanki

  • 2015 Renault için nasıl geçti?

2015 Renault’da beklentilerin biraz üzerinde satış gerçekleşti. Yıl sonu olması itibari ile şu an satışlarımız da hızlanmış durumda. Renault olarak yeni çıkarttığımız ve çıkartmak üzere olduğumuz bazı modellerimiz var. Clio ile başlayan atılım, Captur ve Kadjar ile devam ediyor. Şu anda üretimi tamamlanmak üzere olan Talisman ve hemen arkasında gelecek olan yeni Megane HB ile birlikte yüksek satışlar bekleniyor.

Bu seneki Euro kurunun dalgalı olması sadece Renault’u değil tüm otomotiv sektörünü biraz etkiledi açıkçası. Ancak son dönemdeki gelişmelerden sonra ve yıl sonunun gelmesi sebebi ile satış adetlerinde yükselme eğilimi görülüyor. Model bazında bu sene en çok sattığımız modeller arasında daha önceki senelerde olduğu gibi Fluence ve Clio geliyor. Captur’da da bir hızlanma var. Ticari grupta ise Kangoo’da bir artış mevcut.

  • Yeni bir sene kapımızda, 2016’da beklentileriniz ne olacak?

Yeni yıldan beklentimiz satış adetlerimizi arttırmak. Çünkü bu sene Türkiye piyasalarının dalgalı olması açıkçası otomotiv sektöründe biraz zor bir sürece soktu. Önümüzdeki yıl bu satışların artması herkes tarafından bekleniyor.

  • Yeni Megane’ı bekleyen çok sayıda insan var. Bu konu hakkında söylemek istediğiniz birşey var mı?

megane 

Yeni Megane, Clio’nun bir tık üzerinde ama çok farklı bir kasa olacak. Yeni kasadan beklenti çok büyük. Model, Renault’un yeni yüzünün devamı olacak. Yeni motor seçenekleri de beklentilerimiz arasında.
    Tamam Renault, amblemi büyütmeyin bence artık.

Dizel motorlarda 1.6 130 hp ve 160 hp gibi yeni motorlar ile yeni bir ivme kazanmak istiyoruz. Benzinli cephesinde ise 1.2 otomatik merakla beklenen diğer bir kombinasyon. Şu anki Megane ile Yeni Megane arasında çok fark olacak aynen Clio’da olduğu gibi. Hedefimiz ise HB segmentindeki müşteri profilinin yaklaşık %50-60’ını showroomlarımıza çekmek. Yeni Megane’nın 2016 Şubat veya Mart ayı gibi satışının başlayacağını düşünüyoruz.

Renault’un kullandığı 1.2 motorlar hakkında düşüncelerinizi, müşteri yorumlarını ve IMG_0422geri dönüşleri alabilir miyiz?

Clio ve Captur, 1.2 120 hp 6 ileri şanzımanlı hali ile yaklaşık 1.5 yıldır piyasada. Kadjar’da 1.2 130 beygir manuel de geldi. Otomatiği daha çıkmadı. Onun da Mart 2016’da gelmesini bekliyoruz. Şu an Clio ve Captur da oldukça beğeniliyor. Tork olarak da güçlü. 6 ileri olması da avantaj tabi ki. Bizim ülkemizdeki motorlu taşıtlar vergiside oldukça düşük. 279 TL’ye geliyor. Satışlarımız da gayet iyi.

                             

                                           1.2 motorlu Kadjar çok heyecanlı.

  • Kullanıcılar, diğer markalarda bunun gibi küçük hacimli turbo motorlarda, yağ yakma problemi ile karşılaşıyorlar. Sizde durum nedir?

Bizim burada yaptığımız satışların geri dönüşlerinde ciddi anlamda bir sıkıntı yaşamadık. 1-2 kişiden yağ yakma ile alakalı bir problem duydum ancak o zaten garanti belgesinin de belirtmiş olduğu, ilk 3 ayda yağ eksiltmenin olabileceği ve bunun tamamlanması gerektiği belirtiliyor. Onun haricinde kullancıların geri dönüşünde hiçbir sıkıntı yaşamadık.

  • Fluence’in kalkacağı ve yerine Megane Sedan geleceği söyleniyor, doğru mu?

Evet bu planlama doğru. Fluence yaklaşık 2010 yılının ilk çeyreğinden itibaren satışta. Artık süresi doldu. Bunun yerinde Renault’un efsane diye tanımladığı Megane Sedan’ın yeni kasası geleceği belirtildi. Bu sürecin 1 sene içinde tamamlanmasını bekliyoruz.

  • Talisman’ı ne zaman yollarda göreceğiz?

Talisman’da şu anda üretim devam ediyor. Renault Aralık ayına yetiştirmeye çalışıyordu ancak Ocak sonuna kaydı gibi görünüyor. Talisman’dan önce Latitude ve Laguna vardı. Sedanların en büyüyü olarak gözüküyor şu anda. Latitude’un boyu da segmentinin en uzunuydu. Yaklaşık 4.98 boyu vardı. Talisman’da da aynı şey bekleniyor. Ancak Talisman’a çok farklı gözle bakmak lazım. Çünkü Renault, modeli artık kendi üretecek. Latitude uzak doğudan geliyordu. Talisman’nın şu anki videolarına bile baktığınızda segmentinde iyi bir yere geleceği belli oluyor.

OtoparkDevler ligi

  • Latitude istediğiniz başarıyı segmentinde sağlayamadı. Bu sefer durum farklı olacak mı?

Kesinlikle. Segmentinde Passat, İnsignia gibi güçlü rakipler var. Ancak Talisman iç ve dış tasarımı ile çok farklı bir araç olmuş. İsmi de tılsımı andırıyor. Orda biraz da amaç o segmenteki müşteriyi etkilemek açıkçası. Motor seçenekleri de çok önemli. Çünkü  segmentteki arabalarda 1.8 ve üzeri motorlar kullanılınca fiyat da çok yükseliyor. Ancak Talisman’da 1.6 lite hacminde dizelden 160 beygirler üretiliyor. Bu da segmenti için avantaj tabiki.

Megane RS ve Clio RS araba tutkunlarının kalbini süsleyen iki araba. Satışları neIMG_0424 alemde?

İkisi de satışta. Talep üzerine Renault tarafından getirtiliyor. Bizim showroomumuzda bir tane Megane RS var. 2.0 motor 265 beygir. Fiyat olarak 167 bin lira. Burda 2.0 motor olması %90’lık bir ÖTV getiriyor. Normalde aracın çıplak fiyatına baktığımız zaman 65 bin lira gibi bir fiyat var. Clio RS ise yaklaşık 110 bin TL. 1 ay- 45 gün gibi bir sürede ulaştırabiliyoruz yani.

                                                                      

                                                                       

                                                                   Ateş ediyor, ateş

Clio’ya yeni bir donanım geldi. Connect. Nedir ne değildir?

Yeni nesil bir sürüş deneyimini kişiselleştirmeler ile birleştiriyor. Kullanıcıların akıllı cep telefonu olması yeterli. Bu özelliklerden bazıları; aracınızın nerde olduğunu öğrenme, vale modu, hız limiti modu, çekilme uyarısı, akaryakıt gerçek seviyesi, sürüş puanı ve analizi, sosyal medya paylaşım gibi özellikler mevcut. Bunun yanında iç kişiselleştirme dediğimiz ön konsol ve koltuk renklerini uygun fiyata alabiliyorsunuz.IMG_0425

                                                              Rengarenk

  • Elektirikli araçlarda son durum nedir?IMG_0421

Renault, elektirikli araçlarda ilk olarak Fluence ile bir atılım gerçekleştirdi. Burdaki amaç Renault’un yeni teknolojileri takip ettiğini ve elektirikli bir araç üretebildiğini göstermekti aslında. Ve bunu da başardılar. Bir projeydi bu. Amaç bu arabayı herkese satmak  değil doğru arabayı doğru kişiye satmaktı. Fluence ile bunu başardıktan sonra ZOE geldi. Clio tarzında farklı bir araçtı. Daha önce fuarlarda concept şeklinde gördüğümüz tasarımlar ZOE’de geldi. İçine bindiğinizde normal bir araçta hissetmiyorsunuz.

                                         Pek şeker abisi

Akü kirası aynı şekilde Fluence’da olduğu gibi devam etti. Hemen arkasından Twizy geldi.
İki kişilik, motorsiklet ruhsatlı bir araçtı. 2 ay önce çıkan yasa ile  B sınıfı ehliyet sahipleri de kullanabiliyor. Bu araca da firmaların yoğun talepleri var. Genelde reklam amaçlı büyük firmalar 15-20 adet istiyor. Bireysel anlamda çok fazla talep olmadı. İlk geldiği ay 15 adeti yakaladık ancak sonra yavaşladı. Twizy’nin farkı normal prizlerde şarj edilebilir olması. Ticari kısmında ise  Kangoo elektirikli yolda.

  • Yeni yıl gelmeden araba almak isteyenler için kampanya ve indirimlerinizden de söz eder misiniz?

Şu anda Renault’da son 40 gün kampanyası var. Nakit alımda 7500 TL’ye varan indirimler var. Kredi koşullarında da 3 şekilde %0 faiz verebiliyoruz. 18 bin lira için 18 ay 0 faiz, 12 bin lira için 48 ay %0 faiz diğeri ise 48 bin lira için 12 ay ve 0 faiz imkanlarımız var. Aynı zamanda kampanya kredileri de 0.99 faiz ile verilebiliyor. Bütün araçlarda geçerli olacak şekilde, şahıslara %70-30, şirketlere ise %100’e kadar kredi verebiliyoruz. Ticari araçlarda da kampanyalar var. Ancak Kadjar’ı bunlardan ayırmak lazım. Yeni bir araç olduğu için onda şu anda 0 faizli bir kredi yok. Ancak onun faiz oranları da düşmekte, 1.09 faiz oranında verebiliyoruz.

Bu güzel sohbet için Fatih Özkan’a çok teşekkür ederim. Umarım benim yaparken keyif aldığım kadar siz de okurken keyif almış ve bilgilenmişsinizdir. Yeni bölümlerde görüşmek üzere, esp’siz günler!

Ahmet Erkin Sert’e de yardımından dolayı ayrıca teşekkürler.

Sırada;

Mazda Türkiye CEO’su
Uzun Yol Şöförlüğü
Çeşitli Araba Kulüpleri (Twingo, Kaplumbağa gibi )
Trafikte Motorlar
Taksicilik

Önceliğin hangisi olmasını istersiniz? Merak ettiğiniz bir konudaki sorularınızı burdan veya forumdaki bu konudan bana iletebilirsiniz.

 

IMG_0420                                                   Reklam yapma Mayyyk.

İlgili Makaleler

30 Yorum

  1. oooo çalışıyoruz.
    megane sedanı yeni duydum şaşırmadım değil doğrusu.bayağı satış yaparlar yalnız benden demesi.

    Otopark soruyor konsepti de bayağı hoş.konu olarak da uzun yol şoförlüğü ve araba kulüpleri bayağı ilgi çekici benim için

  2. İlk defa lafı dolandıröadan konuşan bi marka temsilci görmüş oldum şu ahir ömrümde. Ayrıca güzel olmuş inşallah bitmeden devam eder.

  3. Bölüm çok güzel ve yararlı olmuş. Devamını bekliyoruz.
    Ayrıca konudışı olarak soyadı benzerliği mi, yoksa yeşilçam sinemasından ve tiyatrodan tanıdığımız Mete İnselel ile bir bağlantınız var mı?

  4. ellerine sağlık barış ve ekibi ,satış temsilcisi beyefendi de çok samimi cevaplar vermiş bir solukta okundu 🙂

  5. Dikkatli ol o araç 160 hp 380 Nm bir sleeper olabilir. Honda’nın CRV de kullandığı ve önümüzdeki senelerde yeni Civic te göreceğimiz 160 Hp 350 Nm torkuna ithafen Fransızlardan gelen cevap geç olmadı. Ayrıca bu motorun ilk olarak SUV ve benzeri araçlarda gelmemesi Renault Megane almak isteyenler için çok sıra bekleyecekleri anlamına geliyor. Hadi bakalım Almanlar sıra sizde

  6. güzel bir yazı dizisi. Sitenin müdavimleri olanlar beğenecektir. Taksici röportajını da 4 gözle bekliyoruz 🙂 kolay gelsin

  7. Vay be 65.000 TL lik arabayı almak için 167.000 TL vermemiz gerekiyor 🙁

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu