Haberler

2040’ta araçların %94’ü petrol ve türevlerini kullanacak




OPEC*, 2015 WOO** raporunu açıkladı. Rapora göre “2040 yılında binek otomobillerin %6’sı, ticari araçların ise %5,3’ü petrol olmayan enerji kaynaklarını kullanacak.” yani daha onlarca yıl petrol kullanacağız.

OPEC elektrikli araçların ucuzlayıp iyileştiğini kabul etse de, petrol kullanan rakiplerinin çok daha hızlı geliştiğini söylüyor. OPEC; “Teknolojinin maliyeti, mesela bataryalar, önümüzdeki 10 yıllarda %30-50 kadar ucuzlayıp performansları gelişecek ama mihenk taşı olacak teknolojik değişikler olmadan elektrikli araçlar pazar paylarını artıramayacak.” diyor. OPEC bu söylemini, aynı şekilde 2014 yılında da kullanmıştı.

Sonuç olarak rapora göre; elektrikli arabalar böyle giderse pazar payını artıramayacak ve önümüzdeki yıllarda da petrol kullanmaya devam edeceğiz fakat OPEC CNG’nin petrol kullanımında bir düşüş oluşturabileceğini de düşünüyor.

2015 WOO raporunun interaktif linki

*OPEC: Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü

**WOO: World Oil Outlook

İlgili Makaleler

7 Yorum

    1. Torunlarımızın da bunu diyebilmesi için hidrojen vb. alternatif yakıtlı araçlara ihtiyacımız var.

  1. kamuoyu algısını değiştirmeye yönelik çalışmalar bunlar. yemezler. neredeyse her firma harıl harıl elektrikli ya da hibrit araç çalışıyor.

  2. Kimse kullanmaz olmaz der… Dünya dönüyor ve teknoloji hiç olmadığı kadar hızlı gelişiyor. Her geçen gün daha hızlı gelişiyor. Gelecek 10 sene içinde yepyeni pil teknolojisi gelişecek. Önce bu taşınabilir cihazlarda denenecek daha sonra otomobillere gelecek diye tahmin ediyorum. Bir de Toyota’nın Mirai modelini biliyor musunuz bilmiyorum ama hidrojen yakıtlı ve dışarı atık olarak su buharı atıyor. Hatta burda da haber konusu olmuştu; bir gazeteci bu arabadan çıkan suyu içmişti ve tertemiz olduğunu. Bence ya pil gelişecek ya da bu hidrojen yakıtlı arabalar gelecek.

  3. Fark eden bir şey yok ki elektriği de çoğunlukla petrol ve türevlerinden üretiyoruz zaten

  4. OPEC’in açılımının petrol ihraç eden ülkeler birliği olduğunu unutmamak gerek algı yaratmaya çalışıyorlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu