Haberler

Aston Martin DBX modelini Makedonya’da üretebilir




Aston Martin, yeni DBX isimli crossover modelinin üretimi için, şirketin üretim merkezi olan Warwickshire’ın dışında bir yer arıyor. Yeni tesisin nerede olacağına henüz karar verilmedi, fakat karar verilme aşamasında yerler daralmakta ve bu adaylar içerisinde Makedonya ön planda gözüküyor.

Yunanistan’ın kuzeyindeki eski Yugoslavya Cumhuriyeti yıllardır üretim için otomobil şirketleri tarafından talep edilmiştir. Şu anda Yugoslavya’da herhangi bir son montaj tesisi olmasa da Yugoslavya’da çok sayıda parça tedarikçileri var. “Automotive News”e göre, balkan ülkeleri düşük çalışma ücretleri ve eğitimli iş gücüyle otomotiv üreticileri için önemli bir bölge.

Büyük İskender’in doğum yeri olarak bilinen Makedonya, başlangıçta Aston Martin’in yeni tesisi için 18 aday arasındaydı ve ilk aşamada çok güçlü bir aday olmamasına ragmen Makedonya hükümetinin büyük teşvikleri sayesinde ingiliz otomobil devi için Makedonya cazip geldi.

Değerlendirilen diğer lokasyonlara bakıldığında ise İngiltere’de iki bölge, Ortadoğu’da bir bölge ve Amerika’da ise bir bölge ön plana çıkıyor. Amerika’da Alabama’ya bakıldığında, Mercedes’in de crossover modellerini ürettiği Tuscaloosa bölgesi, Daimler’in katkısıyla Aston Martin’in DBX’i üretmesi için büyük bir avantaj olabilir. Aston Martin son olarak Rapid modelini, üretim merkezini Gaydon’a taşımadan önce Avusturya’da üretmişti. Ayrıca markanın minik üyesi Cygnet de Toyota tarafından Japonya’da üretilip, modelin son dokunuşları Gaydon tesislerinde gerçekleşmişti.

Diğer Avrupalı otomobil firmaları da bölgede üretim yapmakta olup bunlara örnek verecek olursak: Volkswagen ve Peugeot Slovakya’da, Renault ve Smart ise Slovenya’da şu anda üretim yapmaktadır. Ayrıca Audi ve Mercedes’in de Macaristan’da montaj tesisi bulunmaktadır. Fiat’ın Sırbistan’da ve Hyundai, Honda ve Toyota’nın da üretimlerini yaptığı Türkiye’de üretimleri devam etmektedir.

 

Metehan Can Cirak

İlk oyuncağım da dahil olmak üzere hayatımın her evresinde otomobiller oldu. Lise zamanımda otomobillere olan ilgimin hobi düzeyinde kalamayacağını anlamamla gelecekteki yaşamımı da otomobiller üzerine kurmak istediğime karar verdim. Şuanda Bilkent Üniversitesi'nde makine mühendisliği eğitimi alıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu