Haberler

BMW, i Vision Future Interaction konseptini tanıttı




Las Vegas’ta gerçekleşen Tüketici Elektroniği Fuarı’nı (CES) teknoloji şovu yapmak için kullanan BMW, i Vision Future Interaction konseptini görücüye çıkardı.

i8 Spyder konsepti üzerinde oluşturulan i Vision Future Interaction, otonom sürüş için tasarlanan yüksek teknolojili kabine sahip bir roadster.

Bahsi geçen yüksek teknolojili kabinin detaylarına girecek olursak, konsolun yolcu bölümünde konumlandırılan ve dikkati hemen kendine toplayan 21 inç boyutundaki panoramik ekran yapılan en büyük değişiklik. Otomobil otonom sürüş mmodundayken bu ekran devasa bir bilgi/eğlence üssüne dönüşerek sürücü ve yolcuların internete erişmesine, e-postalarını okuyabilmesine hatta video izlemesine imkan tanıyor.

Sürücünün önündeki ileri teknoloji gösterge paneli ise üç boyutlu olacak şekilde tasarlanmış. Bu sistem aracın gerekli olan tüm işleyiş detaylarının yanı sıra, sürücünün görüş alanı dışında olan yoldaki diğer araçlar hakkında detayları bile sürücüye iletiyor.

Araca uygulanan teknoloji bombardımanının diğer örneklerinden biri ise panoramik ekranda dokunmadan kontrol imkanı sunan AirTouch sistemi. Kabinin çeşitli yerlerine yerleştirilen sensörler sayesinde el hareketlerini algılayan sistem, sürücünün basit işlevlere ulaşmak için gözünü yoldan ayırmasını önlüyor.

Konsepte özel bir sürüş modu seçim arayüzünü de araca ekleyen BMW, bu sistemde 3 farklı sürüş modu arasından seçim imkanı sunuyor. Bunlardan ilki geleneksel sürüş deneyimini sürdüren Pure Drive iken Assist modunda çarpışma önleme ve sürüş asistanları devreye giriyor. Auto Mode’da ise tamamen otonom sürüş başlıyor.

Auto Mode seçiliyken modelin direksiyonu mavi aydınlatılarak geri çekiliyor ve sürücüye rahatlaması için alan sağlıyor. Bununla birlikte spor koltuklar da yatay konuma geçerek panoramik ekranı görmek için konforlu bir pozisyon hazırlıyor.

Sürücüsüz otomobiller düşündüğümüz kadar korkunç değilmiş sanki. Ne dersiniz?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu