Haberler

Donmuş camlarınızı bilimle temizleyin




Aracınızı soğuk kış gecelerinde dışarda bıraktığınızda, hemen sabahında donmuş ya da karla kaplanmış camlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Geleneksel yöntem; eğer arabanızın içini ısıtıp buzun çözülmesini beklemek istemiyorsanız, elinize bir cam kazıyıcı alıp camın üstündeki buzu kazımaktır.

Fakat bilim size donmuş araç camlarını temizlemeniz için daha kolay bir yöntem sunuyor.

Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz karışım, aslında buzları çözmekte kullanabileceğiniz kimyasal bir yöntem. Bu karışımı elde etmek için kullanacağınız iki malzeme var. Birincisi tuvalet ispirtosu olarak da bilinen izopropil alkol, diğeri de su. İki birim alkol ile bir birim suyu karıştırarak bu karışımı kolaylıkla elde edebilirsiniz. Izopropanol C3H8O, C3H7OH ya da CH3CHOHCH3 formülüne sahip bir alkoldür. Bu alkolün erime noktası -89 santigrat derecedir. Yani bu bileşikle ve su ile elde ettiğiniz solüsyonu, çok rahatlıkla buzları çözmek için kullanabilirsiniz.

İzopropil alkol su, alkol, eter ve kloroform içerisinde çözünebilir. Bu alkol ayrıca, etil selülozu, polivinil butirali, birçok yağı, alkoloidleri, zamksı maddeleri ve doğal reçineleri çözebilir.

Son olarak belirtmekte fayda var, alkol ve su karışımından elde ettiğiniz bu solüsyonu kullanırken özellikle deriye temasından kaçınmalısınız.

Kaynak: fizikist.com

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. detailingciler bilir izopropil alkol arabaların temizliğinde iyi rol oynar aslında. ulaşması zor birşey de değil, neden yıkamacılarda hiç olmaz anlamam 🙂 ciladan önce kaportada verniğe yapışmış olan kirleri temizler, yağı temizler. zifti bile temizler. ama çoğu kişi gidip zift temizleyici alır.. arabayı yıkadıktan sonra camda bez izi kalıyorsa ipa ile silin mis olur. koltuklar deriyse ve parlamışsa sıkın,silin. sıfır kondisyonda olur. jantta kullanın. kromlarda su izi kalmış, kromda kullanın. kullanın lan. he unutmadan fırça yada köpük de vurmayın şu güzelim aletlere. alın meg şampuan+kova+yıkama eldiveni. devam.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu