Haberler

GM’den büyük yatırım




Otomobil devi GM, araç paylaşımı girişimi Lyft’e 500 milyon dolarlık bir yatırımda bulunacağını açıkladı. Bu yatırımla birlikte iki şirket arasında ABD’de otonom araç paylaşımı için stratejik bir ortaklık kurulmuş olacak. Lyft, bu yatırımla birlikte GM’in otonom araç teknolojisiyle ilgili yaptığı geniş çaplı araştırmalara erişim sağlayacak. Aynı zamanda GM, Lyft filosuna katılacak kısa süreli otomobillerde tercih edilen şirket olacak. Lyft ve GM’den otonom araç ağının ne zaman devreye gireceğiyle ilgili henüz bir bilgi gelmedi.

Yakın zamanda böyle bir teknolojinin hayata geçmesi muhtemel gözükmese de GM’i bu yatırıma iten sebep projenin uzun vadedeki sonuçları olmuş. Hem GM hem de Lyft, telefonunuzdan çağırdığınız aracın kendi kendini kullanacağı bir geleceğe ulaşmak istiyor. Lyft’in kurucularından John Zimmer, gelenekselleşmiş otomobil sahipliği kavramını yeniden yaratarak GM ile birlikte daha iyi bir gelecek inşaa edeceklerini belirtti.

Bu birleşme GM açısından da avantajlı olacak. Kısa vadede Lyft sürücülerine yönelik kiralama/leasing programlarında GM otomobilleri sunulacak, uzun vadede ise otonom araçlar Lyft sürücülerinin yerini alabilecek kadar güvenilir olduğunda tüm Lyft filosu GM otomobillerinden oluşacak. Genel olarak bakıldığında GM/Lyft ortaklığı Ford’un Google’la ortaklığına benziyor. Bu iki ortaklık da köklü otomobil üreticilerinin, mobilite kavramlarının değiştiği bir dünyada yer sahibi olma çabası gibi gözüküyor. Zimmer, otonom araçlarda pazar stratejisinin kişiler üzerinden değil daha büyük bir ağ üzerinden geliştirilmesini savunduklarını belirtti. GM’den Ammann ise mobilitenin önümüzdeki 5 yıl içinde, geçtiğimiz 50 yıldaki değişimden daha fazla bir değişime uğrayacağını düşündüklerini söyledi.

Bu ortaklığın Lyft’e kısa vadedeki artısı ise değer artışı oldu. Son 1 milyar dolarlık yatırımın yarısının GM’den gelmesiyle birlikte değeri 5.5 milyar dolara çıkan şirket, hala 62.5 milyar dolarlık güçlü rakibi Uber’in çok gerisinde.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu