Haberler

Reklamsız Formula1 yayını mümkün mü?




Formula1 yarışlarının yayıncısı olan BBC’nin yerine, gelecek yıl İngiltere’de düzenlenecek olan yarışların reklamsız yayınlanması için Kanal 4 yeni yayıncı olarak belirlendi. Fakat verilen yasal ticari haklara bakıldığında, Kate Walker yarışların yayınlanıp yayınlanamayacağını merak ediyor.

İngiltere’nin ücretsiz Formula1 yayıncısı olan BBC’den bu işi devrelan Kanal 4’ün açıklamasına göre odaklanacakları tek nokta reklam aralarına girmeden Grand Prix’i ücretsiz yayınlamak. Fakat Formula1’in yayını için, üretim masrafları hariç yıllık 12 milyon euro değerinde olan yayın hakları maaliyeti olmadan kanal kayıtların dengesini nasıl sağlayacak?

Kanal 4’e göre, kayıtlar şimdiden dengelendi. Basın lansmanında; ‘’Formula1 Dünya Yarışı yayını için yapılan anlaşma Kanal4’ün programını güçlendirecek ve İngiltere içerikli en yoğun zamanlarda da harcama oranını etkileyemeyecek.” denildi.

Bütçe ile ilgili herhangi bir kısıtlamayla ilgili sorun yaşamadan, Kanal 4 BBC modelini daha basit bi şekilde kopyalayıp, uygulayabilir.

Lansmanda Kanal 4 CEO’su Jay Hunt: ‘’Kanal 4 ve Formula1 kusursuz ortaklar olacaklar. Yenilik için ikimiz de aynı arzuya sahibiz ve yarışları reklamsız olarak gösteren ilk reklamsız yayıncı olduğumuzu göstereceğiz.” dedi.

Kanal 4, bu zamana kadar reklamsız yayın alanını açıklamaya çalıştılar ve bir kanal olarak yarışları herhangi bir sınıf reklamı ile ücretsiz yayınlamak mı ( hat sinyallerinden başka) ya da yarışlardan yasal yayın hakkı olmaksızın bunu basitçe yayınlamak mı?

Finansal yapıma bakılıdığında, Ücretsiz ticari yayını yapabilmek için iyi derecede bi yenilik gerekmektedir. Formula1 bu konuyla ilgilenirken, Kanal 4 gelir için üç kilit öneri sundu. Son iki seçenek reklam serbestliği kavramını sunmasına rağmen, öneriler şunlar; bir bütün olarak yayının sponsorluğu (Thompson tarafından sunulan F1-4 önerisi), resim içinde resim ile reklam vermek, yayın boyunca reklam çerçevelerinden bilboard reklamı sunmak.

Üç yıllık anlaşma boyunca, bunun uzun vadeli gider anlaşması olup olmayacağına karar vermeden önce, Kanal 4 Formula1’i kendi yayın alanında yayınlayabilecek. Kanal, reklamsız yayın alanından gelir elde etmek için farklı araçları test etmek ve 2019’a kadar geçerli olacak uzun vadeli anlaşmadan önce bir izleyici kitlesi oluşturma fırsatı buldu.

Uzun vadeli karardan önce verilen bu mecburi erteleme, uygun sponsorların ve ortakların olup olmadığını görmek için fazladan zaman sağlayacak.

Kanal 4 tarafından hesaplanan yayın hakları ücretlerine rağmen, diğer kanallar için BBC’nin Formula1 ücretsiz yayınından uzaklaşmasının da dahil olduğu riskler bulunmaktadır.

BBC, BB1 ve BBC2 kanallarıyla 2014 yılında paylaşılan %27.8 izleyici kitlesiyle İngiliz Tv Pazarını elinde tutmaktadır (son yıla ait veriler henüz ulaşmış değil). BARB oranlarıyla karşılaştırıldığında, aynı dönemde Kanal 4’ün %5.6 lık bir izleyici kitlesi vardı.

Formula1 kendi fan kitlesini Kanal 4’e verirken,  Kanal 4’ün daha geniş bir sponsor marketinden etkilenmesiyle ilgili bazı meseleler ortaya çıkmaktadır. Bay Martin Sorellin The Guardien’ e verdiği açıklamada; “ Şunu söyleyebilirim ki hareketimiz tarafsızdan olumluya dönmektedir. Eğer yarışlarda yoksa, tv reklamının hiçbir avantajı yoktur. Fakat sponsorlardan bahsediyorsak, bu tarafsızdan olumsuza döner çünkü daha az izleyici daha az yayın anlamına gelir.” dedi.

Pazarda yüksek oranlara rağmen sponsor kazanmak için yüksek profile sahip kanalların başarısızlıkları gözlendi. Kanal4’ün reklamsız yayın vaadleri ücretsiz yayına bağımlı İngiliz fanları için cennetten gelen kudret helvası gibi gözükmesine rağmen, diğer nedenler birinci sınıf şirketlerin Formula1’e yatırımlarını tekrar gözden geçirmesine sebep oldu ve bu da spor dünyası için kötü bir haber olduğunu kanıtladı.

 

Gökmen Çolak

1 Ağustos 1995 Kartal doğumluyum. Namık Kemal Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde okumaktayım. Arabalarla olan bağım küçük yaşlardan beri boş vakitlerimi Kartal Oto Sanayideki dükkanımızda geçirmeme dayanır. Bu nedenle çok küçük yaşlardan beri direksiyon başındayım. Ayrıca koyu bir motosiklet tutkunuyum. Araç olarak Honda S2000'in hayranlarındanımdır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Formula 1 haberi yapacağız diye saçmalamaya başlamışsınız iyice, peş peşe 3 haber girilmiş biri 4 aylık haber, öteki geçen senenin dedikodularından biri bu da İngiltere’deki yayınların haberi. Bu mevsimde haber olmaması gayet normal BBC’nin F1 sayfasına bile haftada 1 haber zor düşüyor. Böyle dönemlerde illa haber girmek adına saçmalamanız gerekmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu