Haberler

Stig’den Focus RS dersi




Ford’un yayınladığı yeni videoda eski Stig Ben Collins, Focus RS’in 4 farklı sürüş modunu anlatıyor. Bundan önceki Focus’larda fazlaca güç ve işini iyi yapan bir ön aks yeterliyken yeni RS’te GKN’den gelen sofistike bir 4 çeker sistemi ve arka aksta diğer çoğu otomobildeki fren bazlı sistemin aksine aktif torque vectoring sistemi bulunuyor. Her yönüyle kusursuz gibi gözüken bu makinenin zayıf noktası ise neredeyse 1600 kg olan ağırlığı.

Teknik detayları geçip videonun konusuna gelirsek, herkesin ilgisini çeken bu sürüş modu düğmesi vites topuzunun hemen yanında konumlandırılmış. Seçilebilen dört sürüş modu, Focus’un aktif bileşenlerine müdahale ederek farklı sürüş stilleri sunuyor. Bu modların kontrol ettiği bileşenler ise dört tekerlekten çekiş sistemi, süspansiyonlar, direksiyon, motor haritası, ESC ve egzoz.

Focus’un Ben Collins tarafından anlatılan ve örneklendirilen bu farklı kişiliklerinden belki de en çok ilgi çekeni, otomobilin tanıtılmasından önce pek çok kez bahsedilen Drift modu olacak. Track modunun aksine “yan modu”nda süspansyion ve direksiyon Sport yerine normal modda kalıyor. Böylece otomobilin yanal hareketlerinin artmasıyla sürücü, RS’in yapmak istediklerini daha iyi anlayabiliyor ve daha yumuşak direksiyon sayesinde drifti kontrol etmek kolaylaşıyor. Bunun sonucunda ise aşağıdaki videoda görebileceğiniz görüntüler ortaya çıkıyor.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu