Haberler

Yeni Formula 1 güvenlik standartları takımları zorluyor




Formula 1 genel anlamda süreklilik gösteren kuralları ve sınırlamaları olan bir organizasyon. Bu yüzden genelde takımlar bir önceki sezonun tasarım konseptlerini gelecek sezon için de kullanabilmekte.

Bu kış ise kağıt üstünde normalde sürücü kafa korumasında yapılan ufak bir değişiklik gibi gözükse de aslında tasarımcılar için oldukça zorlayıcı yeni düzenleme getirildi. Düzenlemeyle birlikte aynı zamanda Formula 1 için gereken çarpışma testini geçmek de daha zor oldu.

Kokpit güvenliği

2016 yılı için kokpit bölgesinin yanlarındaki koruma alanlarının 20 mm daha da yükseltilerek sürücü kaskının daha da korunması amaçlanıyor.

20 mm kağıt üzerinde ve gözle bakıldığında çok küçük bir değişiklik gibi gelebilir. Fakat bununla birlikte çarpışma testinden geçmek için gereken kurallar da daha da zorlayıcı oldu.

Geçen yıl bu parçaya 15 kN yük 90 derecelik açıyla uygulandığında deforme olmaması gerekiyordu. Bu sene ise revizyona gidilerek 50 kN’lik bir yükte aynısını yapması bekleniyor. Formula 1’in teknik regülasyonlarına göre bu parçanın yük altında iç ve dış yüzeyinde hiçbir şekilde yapısal hata olmaması gerekiyor.

Önemli değişiklikler

Geçen yıl tasarımcıları en çok zorlayan kural kısa burun konseptleri olmuştu. Bu sene ise kokpitin sağlamlığı ve güvenliği daha da ön plana çıkarıldı. Formula 1 için konuşan Mercedes yöneticisi Paddy Lowe’ye göre bu yıl kokpiti daha güvenli ve sağlam yaparken aynı zamanda aerodinamikten ve çok ağır olmasında kaçınılması yeni bir zorluk yaratıyor.

Mercedes tarafından yayınlanan videoda konuşan Paddy Lowe, bu değişimle beraber tasarımcılara çok büyük işin düştüğünü ve bahsedilen kuvvetlerin 5 tona yakın bir gücü yan taraftan almakla eşit olacağına dair konuşurken aynı zamanda bu düzenlemeyle beraber sürücülere kazalardan savrulan enkaz parçalarına karşı daha da fazla güvenlik sağlayacağını belirtti.

Şu ana kadar hangi takımların bu testlerinden geçtiği belli olmasa da araçların 22 Şubat’ta Barselona’da yarışmaya hazır olması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu