FeaturedHaberler

Bir Sovyet klasiği: Lada




Dünya otomotiv endüstrisinin, en çok satan 3. arabası Lada klasik serisidir (Lada 2105, 2104 ve 2107). İngiltere’de Lada Riva, Avrupa’da Lada Nova olarak bilinen bu aile, eski Sovyet Rusya Cumhuriyeti, Kanada, Ekvador, Fransa, Almanya, İngiltere, Küba ve daha fazla ülkede boy gösterdi. Bu araç, Rusya ikinci el piyasasında hala popülerliğini korumaya devam ediyor.

Nerede ve ne zaman üretildi?

İlk seri, Rusya Tolyatti ve Izhevsk, Ukrayna Zaporizhia, Kherson, Cherkasy ve Kremenchuk, Mısır ve Kazakistan ülkelerinde 1980 yılında üretildi. Üretimi 1980’de başlayan bu araç, 2012 Eylül’e kadar üretim zincirinde kendine yer buldu. Son 2104’ün IzhAvto montaj hattının bitmesi ile bu aracın üretimi durdu. Bu yok oluşla beraber, Fiat 124 serisi ve ondan ilham alınarak üretilen 41 yıllık serinin sonu hazırlandı.

Teknik Detaylar

Fiat 124’ü temel alarak üretilen 2104, 2105, 2107 ailesi, öndeki motoru ve arkadan çekişle beraber, base sedan (2105), estate (2104) ve deluxe sedan (2107) kasa seçenekleriyle satışa sunuldu. Gücünü 1.2 veya 1.7’lik litrelik benzinli motorundan ve 5 ileri manuel vitesten aldı.

Neden bu kadar özel?

Aslında hiçbir şey ama bizim fikrimizce, belirli bir kitle tarafından günlük kullanım için tercih edilen bir araç olmak, bu aracı en özel yapan özelliği.

Far yükseklik ayarı, ayna koluyla ayarlanabilen dış dikiz aynası, kadife kaplı koltuklar, arka cam rezistansı, bagaj ve kaput aydınlatması gibi o yıllara göre dolu diye tabir edeceğimiz donanımlarla üretilmekteydi. Köşeli dış tasarımı, ahşap iç kaplamarını da unutmamak gerek.

90’lı yılların başlarında, piyasadaki tüm üreticiler yakıt enjeksiyon sistemleri üretirken, VAZ, karbüratörlü arabalarında, emisyon kısıtlamalarına uymak için katalitik çevirici kullandı ama bu yöntem beklenen performansı veremedi.

Avrupa 1967 Yılın En İyi Arabası seçilmesi ve İtalyan tabanlı arka çeker bir araba olması sevmemiz için tek bir neden değil. Ayrıca sınırlı sayıda üretilen Wankel ve çift karbüratörlü 150 beygir motora sahip olması onu daha özel kılıyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu