FeaturedHaberler

Mercedes F1’de bu sezon da iddialı!




W07’nin sızdırılmış görüntüleriyle geçen epey bir zamandan sonra merakla beklenen yeni F1’cinin resmi görüntüleri nihayet Mercedes’in Brackley’deki ekibince yayınlandı.

Dikkati hemen çeken yenilik, hafifçe oynanmış boyama düzeni olurken iyileştirilmiş aerodinamik yapı ve şasinin hava ve motor koruma bölgelerindeki değişimler diğer önemli yenilikler olarak göze çarpıyor.

Deneme sürüşleri Lewis Hamilton ve Nico Rosberg tarafından Silverstone’da tamamlanan aracın, kapsamlı bir gösterimi Pazartesi günü yapılacak.

Formula 1 kurallarında bir değişim olmaması sebebiyle modelde olağanüstü bir yenilenme görünmüyor, ancak icra müdürü Paddy Lowe’ın söylediğine göre, modelde yapılan yenilikler için çok ciddi çalışmalar yapılmış. Ayrıca kabuğun altında, süspansiyon sistemi gibi önemli kısımlarda kayda değer hafifletmelere gidildiğini belirten Lowe şöyle devam ediyor; “Kurallar yıllarca aynı kalınca aracı topyekûn bir yenilemeye sokmak oldukça zor ama biz çok küçük bağlamda bile olsa yapabileceğimiz bütün ufak değişimleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Örneğin, tamamen yeni bir paketleme çözümü ya da süspansiyon konsepti bizim için değerlendirmeye değer. Sonuçta araç dışarıdan bakıldığında selefinden pek farklı görünmeyebilir ama görünmeyen kısımlarda çok sayıda küçük devrim toplanıp genele bakıldığında aracın geçirdiği evrim görülebilir.”.

Hala geliştirilecek yanlar var

Takımın geçen seneki başarısına rağmen zirvede kalabilmek için bazı meselelerin üzerine gidilmesi gerektiğini belirten Lowe; “Başarılarla geçen 2015 yılından sonra önceliğimiz, en zayıf olduğumuz noktaları bulup onları geliştirmek oldu. Hedefimiz tüm alanlarda mükemmellik ve geçen sene çok başarılı olmamıza rağmen hala çok daha iyi olabileceğimiz alanlar var. İşte bütün kuruluşumuza aşılamaya çalıştığımız kültür bu; durmadan daha iyisi için koşturmak. Başta Singapur olmak üzere 2015’te planlarımızdan sapan yarışlar oldu ki bu da aslında 2016’da daha iyi yapmamız gereken çok şey olduğunu açıkça gösteriyor. Biz her yerde mutlak optimizasyonu arıyoruz.”.

Motorun gelişimi

Mercedes, güç ünitesi için de sıkı bir çalışmaya girmiş. 2014’te hibrid motorlara geçilmesinin ardından Ferrari takımının kurallarda bulduğu bir boşluk sayesinde “Token Limit” adında takımlara sezon içinde önceden belirlenmiş sayıda motor geliştirmesi yapma imkânı sunan sistem devreye girmişti. Bu sistemin bu sezon Mercedes, Renault ve Ferrari’ye 32 adet geliştirme hakkı vermesine rağmen sezon başlamadan Mercedes’in motor üzerinde çok sıkı çalıştığını ifade eden motor departmanı şefi Andy Cowell; “32 adet hak oldukça fazla, bu yüzden geliştirme çalışmalarımızı özel bir bölgeye sıkıştırmadık. Verimde; dolayısıyla performansta düzgün bir iyileşme sağlayabilecek her etkeni araştırdık, şimdi ise sistemin Melbourne’de sonuna kadar dayanacağından emin olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Bu sezon 21’e çıkan yarış sayısı yüzünden 4’ten 5’e çıkarılan motor sayısı limitinin aslında işlerini pek de kolaylaştırmadığını savunan Cowell şöyle devam etti; “Aslında daha çok motorunuz olduğunda her bir motor daha az yarışta kullanılır. Bu da farklı motor parçalarının yorulma ömrünü kısaltma şansı vereceğinden daha çok motorun üreticiye avantaj sağlaması beklenir. Ancak bizim dayanıklılık hedefimiz ‘her bir güç ünitesinin en az beş yarış dayanması’ olarak aynı kaldığından teorik olarak sezon içinde sadece dört adet güç ünitesine ihtiyacımız olacak. Yine de bir güvenilirlik sorunumuz olup olmadığını görmek ya da fazla üniteyi kilit yarışlarda performans artışı için kullanmak açısından bu hak artışının iyi bir fırsat olduğuna inanıyoruz.”.

 

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu