Haberler

İstikrar abidesi TOFAŞ




 

Son yıllarda istikrarlı bir büyüme gösteren TOFAŞ, 2015’te de cirosunu geçen yıla oranla yüzde 33 artırdı. Bu başarıda Türkiye’de geliştirilerek üretilen ve yılın son aylarında pazara sunulan Fiat Egea’nın da payı olduğunu dile getiren CEO Cengiz Eroldu, “Yatırımlarımızın katma değerinin Egea ile artmakta olduğunu 2015 finansal sonuçlarımızda daha net görmeye başladık. Bu ivmenin 2016’da yeni modellerin de aileye eklenmesi ile devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Türkiye otomotiv sektörünün lider oyuncularından TOFAŞ 2015 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 10 milyar liralık ciro ile 2015’i geride bırakan TOFAŞ’ın net kârı 831 milyon liraya ulaştı.

Üretim ve ihracatta sektörün önünde

2015 yılında Bursa fabrikasında toplam 278 bin adet araç üretimi gerçekleştiren TOFAŞ, üretiminin yüzde 26’sını otomobil yüzde 74’ünü hafif ticari araç olarak gerçekleştirdi. Türkiye otomotiv sektörünün yüzde 16 üretim artışı kaydettiği 2015 yılında üretimini bir yıl öncesine oranla yüzde 25 artırdı.

Geçen yıl üretiminin 174 bin adedini ihraç eden TOFAŞ’ta, 2014 yılında gerçekleştirmiş olduğu 142 bin adetlik ihracatın yüzde 22 arttığı görüldü. TOFAŞ, 2015’te 415 milyon dolarlık dış ticaret fazlası gerçekleştirdi.

‘Ezber Bozan Sedan’ pazarda yerini aldı

İç pazarda, çatısı altında yer alan Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Maserati ve Ferrari markalarıyla toplam satıştan yaklaşık yüzde 12’lik pay elde eden TOFAŞ, 2015 yılında ‘Ezber Bozan Sedan’ Fiat Egea’yı tüketiciyle buluşturdu.

Uluslararası saygın değerlendirme kuruluşu AutoBest tarafından ‘Avrupa’nın En İyi Otomobili’ seçilen Fiat Egea, o tarihten itibaren yurt içinde 6.570 adet toplam satış rakamına erişti. Fiat Egea, ‘Tipo’ adı ile ihraç edildiği Avrupa ülkelerinde de büyük beğeni ile karşılandı.

TOFAŞ’ın fikri sınai haklarına sahip olduğu ve üretimini gerçekleştirdiği Fiat Doblo ve Fiorino’nun Cargo modellerinin İngiltere’de “Yılın Vanı” seçilmesinin yanı sıra Fiat markasının da ikinci kez “Yılın Ticari Araç Filo Üreticisi” ödülünü alması; Fiat Linea’nın Türkiye’de en çok satılan araç olması ve Jeep markasının yine Türkiye pazarında yüzde 79 oranında büyüme kaydetmesi 2015’in dikkat çeken diğer başlıklarından oldu.

Geliştirdiği proje ve yetkinlikleriyle birlikte geçen yıl önemli ödüller kazanmayı da sürdüren TOFAŞ, Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre ar-ge harcamaları sıralamasında Türkiye birincisi oldu. Tofaş Ar-Ge Merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan dört ödül aldı. Böylelikle otomotiv sektöründe bir ar-ge merkezi ilk defa Türkiye’de ilk 3’e girmiş oldu.

2015 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, 2015 yılında yeni model yatırımları ve Ar-Ge’de önemli aşamamalar kaydettiklerini söyledi. Eroldu, “Pazara iddialı bir giriş yapan Fiat Egea’ya tüketicinin gösterdiği ilgi son derece olumlu değerlendirdiğimiz gelişmelerden biri oldu. Bunun etkilerini hep birlikte gözlemlemeye başladık. 2016 yılında Egea’nın hatchback ve station wagon modellerini pazara sunacağız. Ayrıca 2016 yılı, çatımız altında yer alan markaların model yeniliklerini sunacakları bir yıl olması sebebiyle de önem taşıyor” şeklinde konuştu.

enescakiroglu

Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Otopark.com ile tanışmam panpalar videolarıyla oldu. Otomobil aşkı, daha konuşmayı öğrenmeden önce annemin benim fren sesi yapmaya çalıştığımı fark etmesiyle başlamış.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu