FeaturedHaberler

Yeni Ultra Quattro teknolojisi




Şimdiye kadar Quattro, sürekli dört tekerlekten çekişe sahip platform üzerine kuruluydu. Sahip olduğu üstün çekiş performansı yüzünden yüksek yakıt tüketim değerlerine sahipti. Artık Audi, Quattro Ultra olarak isimlendirdiği, gerekmedikçe bu çekişi kullanmayacak bir sistem geliştirdi.

Aslında sistem normal bir Quattro ile benzer şekilde işliyor. Tek farkı; araçtaki yazılımın, ön tekerleklerden çekişin yeterli olduğu durumlarda, elektromekanik olarak şanzımanın hemen arkasındaki çoklu levha debriyajın bağlantısını kesiyor olması. Arka diferansiyel debriyajı da ayrılarak arka şaftın dönmesi durduruluyor. Böylece sürtünme azalarak yakıt tüketimine katkı sağlanıyor. Çekişin gerekli olduğu durumlarda ise bu sürecin tersi sadece 250 mili saniyelik bir sürede tamamlanıyor.

Silindir kapama sisteminde olduğu gibi, yeni Quattro Ultra sistemi büyük bir yakıt tasarrufu sağlayamıyor. Bu sistemdeki 0.3 litre/100km’lik yakıt tasarrufu göz ardı edilebilecek boyutlarda da olsa, Audi’nin global olarak satışlarının %43’ünün AWD olduğunu düşündüğümüzde, yeni A4 ile uygulanacak bu sistemin güzel bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer Audi modellerinde de uygulanılması beklenen bu sistemin nasıl işlediğini hemen alttaki video yardımıyla anlayabilirsiniz.

Furkan Turan

20 yaşında genç bir otomobil tutkunuyum. Beni yolda bırakmayan her otomobile saygı duyarım. Ama sevmem için çok daha fazlası gerekir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Quattro demek yeri tırmalamak demek.Yokuşta öndekine sellektör demek.aşırı yağmurlu havada öndeki formatice ben geliyorum ciğerim demek 😀 Bilmem anlatabildim mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu