Dikkat ÇekenlerHaberler

Bir Sovyet klasiği #2: ZIL-117




Sovyetler Birliği, gelişmiş teknolojilere sahip olmasa da otomotiv üretiminde iç pazarı karşılayabilecek bir yapıya sahipti. Daha sonra Rusya bu mirası devralarak geliştirmeye çalışsa da gelenekçi tavrından asla vazgeçmedi. İşte ZIL-117 de az önce bahsettiğimiz gelenekçi tavrın şekillenmesinde tam da merkeze oturmuş önemli bir aktör.

ZIL-114 adlı limuzin modelinin kısaltılmış 4 kapılı bir versiyonu olan ZIL-117’nin 2 kapılı coupe ve 4 kapılı cabrio versiyonları da üretilmiş. İlk prototipi 1970’de üretilen aracın seri üretimine ise 1972 tarihinde geçilmiş. ZIL-117’de aslında limuzin temelli 114 modelinden esinlenildiği için o araçta bulunan 7 litrelik V8 motor aynen muhafaza edilmiş. Bu motora 3 vitesli manuel ve iki vitesli basit otomatik şanzıman eşlik ederken 300 beygir güç üreten araç maksimum 200 km/saat gibi bir değeri görebiliyormuş.

ZIL-117, ZIL-114 modelinin daha küçük, daha dinamik ve manevra kabiliyeti daha yüksek bir versiyonu olarak tasarlandı. 5.72 metre uzunluğu, 3.3 metre dingil mesafesi ve 2.06 metre genişliğindeki araç bugünün standartlarında halen heybetli sayılabilecek bir boyuta sahip. Ufak bir örnek verecek olursak bu aracın Mercedes-Maybach S600 modelinden biraz daha uzun olduğunu söyleyebiliriz.

Peki bu aracı özel yapan unsurlar neydi? Bir rivayete göre dönemin Komünist Parti genel sekreteri Leonid Brejnev, devlet törenlerinde kullanılan ZIL-114’ün daha küçük bir versiyonunu kendi makam aracı yapmak istemiş ve bunu fabrikaya bildirmiş. ZIL fabrikası da Brejnev’e 1970 yılında bir araç teslim etmiş. Daha sonra araç devlet ve parti yetkilileri arasında yayılınca 1972’den 1978’e kadar sürecek 50 adetlik bir seri üretim aşamasına geçilmiş.

Tamamen disk frenler, pedalla çalışan el freni, elektrikli camlar, klima, merkezi kilit, elektrikli aynalar gibi dönemine göre ilginç ve üstün özellikler sunan otomobil, 2006 yapımı James Bond: Casino Royale filminde de ufak bir misafir oyunculuk deneyimi yaşamış. Üretiminin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçmesine rağmen ZIL-117’nin sedan örnekleri, Amerikan arabalarına olan benzerliği ve sunduğu özellikler de göz önünde tutularak halen birkaç döküm atölyesi tarafından restore edilmeye çalışılıyor.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu