FeaturedHaberler

Dünyanın ilk hibrit aracı açık artırmaya çıkıyor




1896 model Armstrong Phaeton, muhtemelen dünyanın ilk hibrit aracı. Harry E. Dey’in geliştirdiği araç, Armstrong Company şirketi tarafından Roger Mechanical Carriage Company firması için üretime geçirildi. Araçta bir adet benzinli 2 silindirli 6.5 litrelik motor ve aküye bağlı dinamo volan bulunmaktadır. Dinamo, motoru çalıştırmak için gerekli gücü sağlamaktadır. Bu sistem Cadillac’ın marş motoru teknolojisinden 16 yıl daha önce tasarlanmıştır.

Dinamo, aracı çalıştırma görevinin yanısıra ateşleme yapmak ve aracın ışıklarını çalıştırmak için kullanılıyor. Araçta aynı zamanda yarı otomatik bir şanzıman bulunmakta. 3 ileri ve 1 geri vites mevcut. Bu vitesler, direksiyonun üzerinde bulunan bir kol vasıtasıyla değiştirilebiliyor. Yarı otomatik denmesinin sebebi ise şu; araçta elektrikli bir debriyaj mevcut. Vites değiştirirken debriyaj otomatik olarak dişlileri ayırıyor.

The Armstrong, 10 Mart günü Amelia Island Concours d’Elegance etkinliği içerisinde bir açık artırmaya girecek. 175000 ile 275000 dolar arası bir fiyat bekleniyor. Aracın en güzel özelliği ise hala kullanılabilir olması. Sadece müzeye atıp sergilemenize gerek yok. Ancak eğer kullanacaksanız çok dikkatli kullanmalısınız çünkü bu araçtan başka yok! Armstrong şirketi bir adet üretmiş. Araç, 1963 yılına kadar şirketin tesislerinde kalmış. Daha sonra Dennis David isimli bir kişi aracı satın alıp kendi koleksiyonuna katmış. Tabi aracın yolculuğu bununla da sınırlı kalmıyor. Tekrar başka bir koleksiyoncuya satılıyor. Robin Loder aracın sahibi oluyor.

Araçla ilgili ilginç bir bilgi olarak ise şunu soyleyebiliriz. Torku çok yüksek! O kadar yüksek ki kendi gövdesine bile zarar verebiliyor. Daha önceki kullanımlarda oluşan zararları ve hasarları Massachusetts’deki Holman Engineering firması tamir etmiş ve düzeltmiş. Şu anda ise kondisyonu gerçekten iyi durumda.

Bu büyüleyici parça bir kez daha sahip değiştirecek. Umuyoruz ki yeni sahibi bu güzide parçaya iyi bakacaktır ve onu bir yüzyıl daha yaşatacaktır.

 

Furkan ALPERGİN

1988 doğumluyum. Uluslararası Ticaret mezunuyum. Kendimi bildim bileli otomobille yatıp kalkan, otomobillerden kopamayan biriyim. Otomobilin, bir ihtiyaçtan ziyade daha çok bir tutku ve bir yaşam tarzı olduğuna inanırım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu