Haberler

EVT S1 projesinden kötü haber




3.5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve geçtiğimiz yıl ortaya çıkan EVT S1 projesinin maddi yetersizliklerden ötürü sonlandırıldığı açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin çalışmaları sonucu kurulan EVT Motor’un ürettiği ilk prototip araç EVT S1 geçtiğimiz yılın Ekim ayında ortaya çıkmış ve otomobil severlerden büyük beğeni toplamıştı. Elektrikli spor otomobil olarak tanıtılan araç 12 kişilik bir ekip tarafından 3.5 yıllık bir çalışmanın ardından Hacettepe Üniversitesi’nin Teknokent’inde üretilmişti. 500 adet araç üretimi için izin alındığı ve yatırım beklenildiği belirtilen proje, aradan geçen sürede beklenen yatırımı alamayınca durduruldu.

Konu ile ilgili araç için kurulan Facebook adresinden açıklamada bulunan yetkililer, “EVT Motor destek gelmediği için faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştır. EVT S1’in akıbeti Devrim arabaları gibi olmuştur. Bize manevi destek veren halkımıza teşekkür ederiz.” şeklinde bir basın açıklaması yayınladı. Projenin sonlanmasının ardından EVT Motor bünyesinde çalışan mühendislerin büyük otomotiv markalarına transfer olduğu ve aracı oluşturan ekibin dağıldığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

 Kaynak: Hürriyet

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Tamamen Türk yapımı bir araca doğru düzgün yatırım yapılsa şaşardım zaten.Var yok ithal olmalı anasını satayım.

  2. Bir Türkiye klasiği. Ne diyordu filmde? Türkiye’de hiçbir başarı cezasız kalmaz!

  3. Yanlış kulvarda br otomobil. Bir kere Sosyal devlet mantığına aykırı 2 kapı elektrikli spor otomobil üretmek. Hacettepeli gençler bir kere burdan kaybettiler. Araba yapıcaksanız, Trabant, Vw Kaplumbağa Veya Tesla model 3 gibi arabaları feyz almalıydılar. Skoda Forman vari elektrikli bir otomobil tasarlasalardı bu iş tutardı. Çevreyi değikl cebi düşünen otomobiler yapılmalı. Elektirikli araba yapılcaksa Bmw i3 gibi pahalı bir idol arabası gibi değil, analog DMA Corollası veya Fiat lineası gibi bir cihazdan feyz alınmalı. Ben baştan hata yaptıkları için Evt S1 sıcak bakmadım.

    Nissan Leaf şu an dünyanın en poplüler elektrikli arabası ve sadece 120 km benzili var. Hacettepeliler sandıki Tesla Roadstrer gibi başlarız, sonra arkası gelir dediler. Ama bu ülkenin öyle denemelere ayıracak parassı veya zamanı yok.

    Beytepe dağında tadını çıkartan bir S1 değilde, Memeur babanın karısı kızı ve oğluyla Belgrad ormanlarına pikniğe gittiği bir arabayı tercih ederdim. Deri yerine sert plastik, 170 beyir yerine 75 beygir. bize yeter.

    1. katılıyorum, birde rakam açıklanmış 150.000 TL şeklinde, hangi aile 150.000 TL verip böyle spor bir araba alabilir ki. Dediğini gibi pahalı maliyetlere gelse bile en azından genel kullanıma uygun bir araba şeklinde üretilmeli. Destek konusunda da zamanlama olarak devletin araba girişimi ile denk gelmesini talihsizlik olarak görüyorum bende. Etkisi olmuş olabilir. Ama özel sektörden en azından destekleyenler olabilirdi belki.

  4. Şimdi baş mühendis diyor ki biz arabayı ürettik öyle tanıttık keşke seri üretime geçirip tanıtsaydınız belki de insanlar bu arabanın alınabileceğini düşünürlerdi.Zira kimse böyle riske girmez.

  5. Bu ülkeden bir cacık olmaz. Hiç bir zaman da olmayacak. Başa kim gelirse gelsin…

  6. Arkadaşlar ODTÜ’de okuyorum ancak, Hacettepe Otomotiv Mühendisliği okuyan arkadaşımın bana anlattığı şekilde iletmek gerekirse; bildiğiniz ve takip ettiğiniz üzere Yerli Otomobil(Cadillac-Saab) lansmanından hemen sonra lansmanı yapıldığı için, devletin elinin değdiği ve iktidarın büyük projesi olarak tanıtımı yapılan ama fiyasko çıkan bi projenin yerine, Üniversite bünyesindeki genç mühendislerin, Üniversite bütçesiyle koyduğu başarı iktidar tarafından kabullenilememiştir ve devletin destek olması sahiplenmesi gereken proje BÜYÜK ELLERDEN gelen emirle sonlandırılmıştır. Teşekkürler.

  7. Ben bu otomobili yeni gordum. 2015 te yapmislar. Bu otomobil eger hayata gecseydi kesinlikle cok daha iyi modeller gelirdi. Bugun tesla gibi bir otomobile bike obama yardim etmeseydi var olmayacakti. Space× e nasa 6 milyar dolar yardim etmeseydi olmayacakti. Elon musk bu sekilde var oldu… yani desteklendi. Bu ulkenin dusmanlarini disarda arayanlar bence yaniliyor. Icerden birileri bunu engelledi. Kesinlille o su bu kim bilmem ama kimse onlar kesinlikle cahil, bencil kiskanc ve cekemeyen tipler. Ve burada tum hepimizin de sucu var… toplu sekilde bunekibe 500 bin insan destek olsaydi… yok olmazdi bu proje. Yazik. Bunlar amerikada olsalardi simdiden milyarder gencler olmuslardi. Bu topraklardan benimde umidim pek kalmadi. Cunku halk gercekten cok ama cok saf…. fakat bu saflik bencillikten gelen bir saflik oldugu icin masum degil. Bana degmeyen yilan bin yasasin modunda… hep kurtarici bekliyoruz… hayir o kurtarici gelmeyecek… biz uyanmadikca… yazik.

  8. Elektrikli otolar 1965’lerdan beri açık kaynaklarda mevcut bilgi. Çin işi 2 ve 3 tekerlekli bisikletler ile aynı teknolojiye sahip. Eğer devletler izin versin Çin işi 20-30 bin liralık ucuz elk. otolar ile dolup taşar tüm dünya. Ama, tüm dünyada vergilerin anası olan akaryakıt vergisinden vazgeçemez ülkeler. Tüm dünyayı kirleten otomobil üretici şirketler ile petrol üretici ülkeler ve petrol şirketleri tüm dünyayı nasıl idare ediyorlar biliyorsunuz. Yoksa elektrikli otoların 50 yıllık tarihi var dünyada. Odtü’nün yaptığı yeni bir icat değil, bir tasarım sadece. Daha öncede başka Türk girişimci tasarımları olmuştu. Başarılı tasarımlardı hepsi. Destek bulması ise yukardaki nedenlerle dünya realitesine aykırı. Üzücü ama gerçek. Ayrıca Odtü tasarımının 150 bin lira olarak belirlenmesi acayip olmuş. Hibrit otolardan (2 sistemli) daha bahalı bir fiyat olmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu