Haberler

FIA, F1’de yeni kuralları onadı




Sezonun açılış yarışı, Avustralya Grand Prix’deki sıralama turlarında eleme formatını derinden etkileyecek spor mevzuatındaki bir dizi değişiklik F1 Komisyonu tarafından oy birliğiyle onandı.

Değişikliklerin resmen onanmasıyla Spor Mevzuatı’nın 33. bendi buna göre düzenlendi. Ancak, eski eleme formatının değiştirilmemesini savunan Ferrari’nin, değişiklikleri engelleme yoluna gidebilmesi yönündeki endişeler hala varlığını sürdürüyor.

Yeni kurallar şöyle:

  1. 14.00’dan 14.16’ya kadar tüm araçlara pist izni verilecek. Start verilmesinden yedi dakika sonra, son sırada kalan sürücü elenecek ve artık zamanı tutulmayacak. Bu sürücünün pite dönmesi gerekecek ve sürücü sonraki sıralama turlarına katılmayabilecek.

    Aynı prosedür; 8 dakika 30 saniye, 10 dakika, 11 dakika 30 saniye, 13 dakika ve 14 dakika 30 saniye sürelerinde uygulanarak sadece on altı araç devam edebilir durumda kalacak.

    Oturumun sonunda pistteki sürücüler halen bitirmedikleri turları bitirebilecek ve bu son turlar tamamlandığında, sıralamada sonuncu olan sürücü sıralama turlarının diğer aşamalarında yer almayabilecek. Geri kalan on beş aracın tur zamanları ise silinecek. 

  2. 14.24’ten 14.39’a kadar kalan 15 araca pist izni verilecek. Start verilmesinden altı dakika sonra, son sırada kalan sürücü elenecek ve artık zamanı tutulmayacak. Bu sürücünün pite dönmesi gerekecek ve sürücü sonraki sıralama turlarına katılmayabilecek.

    Aynı prosedür; 7 dakika 30 saniye, 9 dakika, 10 dakika 30 saniye, 12 dakika ve 13 dakika 30 saniye sürelerinde uygulanarak sadece dokuz araç devam edebilir durumda kalacak.

    Oturumun sonunda pistteki sürücüler halen bitirmedikleri turları bitirebilecek ve bu son turlar tamamlandığında, sıralamada sonuncu olan sürücü sıralama turlarının diğer aşamalarında yer almayabilecek. Geri kalan sekiz aracın tur zamanları ise silinecek.

  3. 14.46’dan 15.00’a kadar kalan 8 araca pist izni verilecek. Start verilmesinden beş dakika sonra, son sırada kalan sürücü elenecek ve artık zamanı tutulmayacak. Bu sürücünün pite dönmesi gerekecek ve sürücü sonraki sıralama turlarına katılmayabilecek.Aynı prosedür; 6 dakika 30 saniye, 8 dakika, 9 dakika 30 saniye, 11 dakika ve 12 dakika 30 saniye sürelerinde uygulanarak sadece iki araç devam edebilir durumda kalacak.

    Oturumun sonunda pistteki sürücüler halen bitirmedikleri turları bitirebilecek ve bu son turlar tamamlandığında, bütün sıralamalar belirlenecek.

Yukarıdaki prosedür yarışa katılmaya resmen uygun bulunmuş 22 araca dayandırılmakta. Eğer 24 araç resmen uygun bulunursa birinci ve ikinci oturumlar sonunda sekizi, 26 araç resmen uygun bulunursa dokuzu elenecek.

Gerekli olması durumunda, üçüncü oturumun durumunun değişmemesi için oturumlar ve elemeler arasındaki boşluklar ayarlanacak.

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu