Haberler

Otomotiv sektörü metal üreticisi mi olacak yoksa bilişim uzmanı mı?




Otomotiv sanayi, yoğun küresel rekabet ve müşteri taleplerinin farklılaşmasıyla büyük bir teknolojik değişimin eşiğinde .

Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG’nin otomotiv sektörüyle ilgili yaptığı araştırma, otomotiv üreticilerinin yakın gelecekte birer metal üreticisi olmanın yanısıra, bilişim uzmanı olarak nasıl konumlanacağı sorusuna yanıt veriyor.

Otomobillerin sadece bir ulaşım aracı olduğu günlerin geride kalmasından yola çıkan KPMG “Metal üreticisi mi? Network Uzmanı mı?” araştırması, internet üstünden dünyaya bağlı hale gelen arabaların aynı zamanda birer veri üretme makinesi haline geldiğini ortaya koyuyor.

Buna göre, günümüz otomotiv üreticilerinin geleneksel iş modelini bir yana bırakıp müşteri ve hizmet odaklı ‘Ağ uzmanları’ haline gelmeleri bekleniyor. KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Ergün Kış, gelişen teknolojinin sektöre açtığı yolu ve fırsatları şöyle açıkladı:

“Bugün küresel şirketlerin en önemli gündemi yüksek katma değer yaratmak. Bunun için de tasarım, Ar-Ge, üretim, pazarlama ve satıştan oluşan değer zinciri oluşturmak gerekiyor. Teknoloji temelli gelişmeler özellikle otomobil sahiplerinin taleplerini zaman zaman karşılamakta yetersiz kalabiliyor. Özellikle bilişim teknolojilerinin otomotive göre çok daha hızlı gelişmesinin yarattığı yeni talepler üreticiyi zorluyor. Bugün bireyler artık cep telefonu veya küçük mobil aygıtlarla her türlü iletişimi her mekânda kolay ve etkin olarak sağlıyor. Araç içinde ve hareket halindeyken fark etmiyor. Artık her şey mobil ofise dönüşmüş durumda. Tabii otomobil de bunun dışında kalmamalı. Öte yandan artan kentleşme bireylerin çoğu zamanını bireysel veya toplu taşıma araçlarında geçirmesine yol açıyor. Burada geçen zamanın değerlendirilmesi ise ancak bilişim teknolojileri ile sağlanabiliyor. Bu alandaki uygulamalar özel binek araçlara göre henüz sınırlı denebilir. ”

“Otomotiv üreticisi adımlarını hızlı ve dikkatli atmalı”

Yeni dünyada teknolojik değişimlerin, iletişim ve bilişim temelli olduğunu belirten Ergün Kış, otomotiv üreticileri için tehdit oluşturabilecek alanlara da dikkat çekti:

“Yıllarca mekanik teknoloji gelişimine yoğunlaşan otomotiv sanayi için bilişim yepyeni bir alan ve bu alanda çok güçlü yeni teknoloji şirketleri var. Eğer otomotiv sanayi bu alanda da yetkinlerini artırmazsa bilişim sektörü, müşteri talepleri doğrultusunda ağırlığını koyacak. Bu da otomotiv değer zincirinde sanayinin kaybı anlamına geliyor. KPMG olarak bu konuda yayımladığımız raporda ayrıntılı analizlere ve çözüm önerilerine yer veriyoruz. Raporumuzda özetle otomotiv sanayinin vakit geçirmeden bilişim teknolojisi alanına da girerek, değer zincirinde bu teknolojiye doğrudan yer vermesini öneriyoruz”

Otomotiv üreticilerinin müşteri ve hizmet odaklı ‘Ağ ve bilişim uzmanları’ haline gelmesini öngören rapordan dikkat çeken başlıklar şöyle:

– Bağlanabilirlik sayesinde yeni iş modelleri ortaya çıkıyor: Şirketler gelecekte herkesle ve arabanın içi dahil olmak üzere her yerde doğrudan müşteri ilişkileri faaliyetlerinde bulunabilecek. Günümüz üreticilerinin ürün ve donanım odaklı geçmişi geride bırakıp, müşteri ve hizmet odaklı ‘Ağ Uzmanları’ haline gelmeleri gerekiyor. Müşteri ara yüzlerinin üçüncü tarafların eline geçmesini engellemenin tek yolu, müşterilere yaşam döngüsünün tamamını kapsayan araca bağlı ve araçtan bağımsız ürün ve hizmetler sunmaktan geçiyor.

– Geleneksel satın alma kararının günleri sayılı: Yaygın bağlanabilirlik çağında, satın alma kararlarının geleneksel yöntemlerle verildiği ve müşteri davranışının ürün ve teknolojiye odaklı ve öngörülebilir olduğu günler geride kalmak üzere.

– Nesnelerin İnterneti sihirli değnek değil: Gelecekte iş modellerinin başarılı olmasında en önemli faktör “Nesnelerin İnterneti” değil, “Davranışların İnterneti” olacak. Gelecekte arabalar, birbirine bağlı hareketli ve hareketsiz veri odalarından oluşan bir ekosistemin çok sayıdaki donanım unsurundan sadece biri olacak.

– Geleceğin i modellerinin yakıtı ‘veri’ olacak: Araç ve müşteri verileri akıllı bir şekilde birleşecek. Arabanın insanlarla ve çevreyle olan etkileşimi, onu dev bir veri üretme makinesine dönüştürüyor. Ancak yarının müşterileri, verilerinin ne kadar kıymetli olduğu konusunda daha bilinçli olacak ve karşılığında herhangi bir ödül veya ödeme almadıkları takdirde verilerini üçüncü taraflarla paylaşmayacak.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 155 ülkede, 162 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanısıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1000 çalışanıyla her sektörden 2000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor.

Abdullah YEŞİL

18 yaşındayım. Çanakkaleliyim, Tekirdağ'da yaşıyorum. Beykent Üniversitesi'nde İlk ve Acil Yardım bölümü öğrencisiyim. Bu aralar OTOPARK'a nihayet benim de katkım olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu