Haberler

Otonom kamyonlar yollara düşecek




Birleşik Krallık’ta Ulaştırma Bakanlığı, otonom kamyon ve çekicilerin umumi yollarda test edilmesini onayladı.

Yeni otonom kamyon ve çekiciler, bir şoför liderliğinde konvoy halinde test edilecek. Kendi kendini kullanabilen bu araçlar, insan kontrolündeki diğer aracın her hareketini takip ve taklit edecek. Normalde bu araçlar kendilerini bir aksilik yaşanmadan kontrol edebiliyorlar ancak buradaki ana fikir konvoy şeklinde ilerleyecek bu araçlardan bir asfalt treni oluşturmak yönünde.

Eğer bilim adamları, bu araçların kendi kendilerini kontrol edip otonom sürüş yapmalarını sağlayacak sistemi geliştirebilirlerse, bu araçlar artık trenlerin rayları kullandığı gibi grup şeklinde tek bir çizgiyi kullanarak hareket edecek. Daha önce de belirttiğimiz gibi, güvenliğin artırılması amacıyla bu grubun lideri bir insan şoför tarafından kontrol edilen gelişmiş bir araç olacak. Lideri takip edecek araç ise tüm otonom kararları verebilecek bir araç olacak ancak günümüzdeki otonom araçlar henüz bu kadar yeteneğe sahip değiller. Bu sırada, ikinci araç şoförlü aracı takip ederken, sürünün geri kalanı da lider aracın belirlediği hayali bir çizgide birbirlerini takip edecek şekilde ilerleyecekler.

Bu araçlar, lider aracı belirli bir mesafede takip ettikleri sürece de bir aerodinamik avantaja sahip olacaklar ve böylelikle yakıt tüketiminde de önemli bir tasarruf yapacaklar. Ayrıca böylelikle insanlardan kaynaklanan hatalı sürüş şekilleri,  gereken dinlenme süreleri ve TIR ve kamyon sürücülerinin performanslarını etkileyen diğer etkenlerin de önüne geçilecek.

The Times gazetesine göre, söz konusu ilk denemeler Birleşik Krallık’ta Carlisle kentinin yakınlarındaki M6 Otoyolu’nda yapılacak. İnsan bir şoförün kullandığı çekicinin arkasına dizilecek 10 adet otonom araç ile bir asfalt treni oluşturulacak. İlerleyen dönemlerde insan şoför faktörü ortalıktan kalkabilir ancak daha önce de söylediğimiz gibi bunun için hala birkaç yılımız var.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu