Haberler

Tesla’nın başı ‘korsan’larla dertte




Dünya’nın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden Tesla, araçlarına gönderdiği güncelleme yazılımlarından birinde firmanın gizli bilgilerini unutunca tanıtılmamış bir modeli açığa çıktı.

Bir Tesla Model S P85D sahibi ve aynı zamanda iyi bir hacker olan Jason Hughes, Tesla’nın araçlarına gönderdiği son güncelleme yazılımını incelerken P100D adında yeni bir modelin izlerine rastladı ve bulduğu bilgileri twitter hesabından paylaşarak Tesla’nın henüz tanıtılmamış yeni bir modelini ortaya çıkarmış oldu, modelin adı P100D (Model S mi yoksa X mi olduğu henüz bilinmiyor.). Tahminler P85D modelinde 85 kWh batarya kullanıldığı için P100D modelinde 100 kWh bir batarya kullanılacağı yönünde.

Twitter paylaşımının ardından Tesla, daha fazla bilgiyi açığa çıkartmaması için vakit kaybetmeden Hughes’un aracına gönderilen güncellemeyi geri çekerek önceki sürüme çevirmeye çalıştı ancak Hughes bunu engellemeyi başardı. Akabinde bunu da twitter hesabından yazdı.

Bu konudan sorumlu olsanız siz ne yapardınız? Büyük ihtimalle inkar ederek orta yollu bir cevap verirdiniz. Tesla’nın kurucu ortaklarından olan Elon Musk ise twitter hesabından aracın önceki sürüme çevrilmeye çalışıldığı iddiasına cevap olarak “Benim bilgim dahilinde değildi. İyi korsanlık bir yetenektir.” yazdı. Özür yok, daha fazla açıklama da yok, sadece ‘Ben yapmadım.’.

Doğal olarak Jason bu yaşananlar karşısında şaşkına döndü. Musk’ın dikkatini çekmeyi başardığını söyleyen Jason, aynı zamanda bu bilgilere ulaşabilecek tek kişinin kendisi olmadığını, her araç sahibinin yeterli bilgi birikimiyle o bilgilere ulaşabileceğini söyledi ve bu bilgileri sır olarak saklamasının da Tesla için yarardan çok zarar olacağını da sözlerine ekleyen Jason, en azından artık güncellemelerin daha dikkatli gönderileceğini düşünüyor ve Tesla’nın araçları üzerindeki hakimiyetini arttırması gerektiğini söylüyor.

Asıl soru ise bu yönetim anlayışının ne kadar daha devam edeceği. Tesla şirketi bir süre önce araçlarını eleştiren bir müşterisinin siparişini iptal edecek kadar cesur olduğunu herkese göstermişti. Faaliyetlerine başladığı günden beri elektrikli otomobil denildiğinde akla ilk gelen isim Tesla’ydı ancak Cenevre Otomobil Fuarı herkese gösterdi ki diğer firmalar da elektrikli araç üretiminde hızlı bir şekilde mesafe katediyor. İleride şartlar eşitlendiğinde tüketicilerin kimi tercih edeceği ise merak konusu.

Levent E. Ezen

'95 İstanbul doğumlu bir Trakya Üni. öğrencisi, 'şeker çocuk arabası' Polo sürücüsü, başlangıç seviyesinde bilgisayarcı, otopark.com gönüllüsü.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu