Haberler

Çinliler gümbür gümbür




JAC ve Chery, bu ay Pekin’de düzenlenecek otomobil fuarı için konseptlerinin birkaç dikat çekici fotoğrafını gözler önüne serdi.

Bu iki modelden biraz daha ilgi çekici olanıyla başlayalım, Chevy FV2030’u kısaca tanıtalım. Bir coupe otomobil şekline sahip model, ilgi çekici olmanın da bir adım ötesinde. Yalnız bu görsellerin de hepimizin aşina olduğu çok kötü bir yanı var, konsept de olsa asla görsellerdeki gibi büyüleyici ve ilgi çekici olamıyor otomobiller. Bu otomobil de muhtemelen onlarla aynı kaderi paylaşacak ancak geleceği parlak bir imaj sergiliyor.

En azından bu model, başka bir Çinli firmadan kopyala-yapıştır taktiğiyle alınmamış ve Chery’e göre 4 kapıya sahip olacak ancak ne var ki konsept görüntüsünde otomobilin içine geçişimizi açacak olan bu kapılar yok.

Birçok betimleme yapmak mümkün elbette, coupe crossover tanımı bu araca en çok uyacak tanımdır herhalde. Göze şık gelen bir farkı var bu aracın diğer crossoverlardan, o  da süspansiyonu. Bu otomobilde krikoyu alttan takıp otomobili kaldırmışsınız gibi bir izlenim uyandıran yüksek bir süspansiyon yok. Büyük çelik jantlar, çamurluklardaki plastik kılıflar ve otomobili güçlü gösteren ön şerit de bu güzel görünümlü süspansiyona eklendiğinde çok daha şık bir görüntü ortaya çıkıyor. Otomobilin teknik detayları henüz ortaya çıkmadı ancak elektrikli bir otomobil olacağını ve tekerleklerinde enerji geri kazanımı sağlayacak bir sistem ile geleceğini biliyoruz. Chery, bunlara ek olarak otomobilin içinde üç boyutlu olarak bazı bilgileri gösterecek holografik bir ekran olacağından bahsediyor.

Bir diğer konsept ise biraz daha ayakları yere basan türden, hatta kendisiyle 2017 yılında üretime geçeceği için Chery FV2030’a nazaran çok daha erken tanışacağız. JAC tarafından geliştirilen “SC5”, orta boy bir SUV görüntüsüne sahip ve görünüş o ki LED aydınlatmaya sahip olacak. Otomobilin ön yüzünde son derece Lexus’u andıran bir sima hakim, özellikle de görkemli ızgarasıyla.

JAC SC5’in hibrit bir güç ünitesine sahip olacağı konuşuluyor ancak üretilecek versiyonu turboşarjlı 1.5 ve 2.0 litre motor seçenekleri ve 200 beygire ulaşan güç seçeneklerine sahip olacak.

25 Nisan’da bu otomobillerin Pekin Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkmasıyla biraz daha fazla görsel ve fikir sahibi olabileceğiz.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Hiç kimsenin yorum yapmaması ilginç. Kimse Çinli falan deyipte sakın geçmesin. Koskoca Türkiye’yiz Koreliler, Kıbrıslılar, Çinlilerin otomobil ürettiği yerde bir otomobil üretemiyoruz. Türkiye’yiz bir Koreliler, Kıbrıslılar, Çinliler kadar olamıyoruz ülke olarak yazık bize

    1. Burak beyin sözlerine aynen katılıyorum. Korelileri, Kıbrıslıları, Çinlileri eleştirmeyi değilde ülke olarak önce kendimizi eleştirmeyi öğrenmemiz lazım. Yeri geldiğinde hepimiz büyük ülkeyiz falan diyoruz fakat böyle şeyler sadece lafta kalıyor. Kore, Kıbrıs, Çin kadar olamıyoruz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu