Haberler

Emisyon limitlerinde şaşırtan detaylar




Dizel otomobiller verimliliğinden ve düşük yakıt tüketiminden ötürü Avrupa’da halen oldukça beğenilip destekleniyor. Fakat yürütülen yeni bir çalışma gösteriyor ki, neredeyse bütün modern dizel otomobiller, kirlilik limitleri bağlamında çizgileri belirgin bir şekilde aşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Volkswagen, Opel, Audi, Mercedes ve Porsche toplamda 630.000 dizel otomobilini emisyonu kısıtlayan bir yazılım sebebiyle geri çağırma yayınladı. Bunun üzerine Emission Analytics (EA) adındaki emisyon değerlerini istatistiksel yöntemlerle düşürmeyi amaçlayan veri hizmeti, yeni dizel otomobillerin %97’sinin yasal limitlerden daha fazla zehirli nitrik oksit salınımı yaptığını açıkladı. Çalışma, 250’den fazla modelin standart yol koşullarında test edilmesini içeriyor.

Şaşırtıcı bir şekilde EA, 201 motor içerisinden sadece bir adet (Skoda Octavia TDI) Euro 5 motorun ve 62 adet Euro 6 motordan yedi tanesinin emisyon limitini aşmadığını, ilginçtir ki bu 6 motordan çoğunun Volkswagen markası altında olduğunu açıkladı. Teste tabi tutulan motorların tahminen çeyreğinin emisyon limitini 6 kat ve Audi A8 ile Fiat 500 X’in bu limiti tam 12 kat aştığı da enteresan veriler arasında.

Testleri güneybatı Londra’da aynı rotada, aynı şoförler tarafından günün aynı saatinde gerçekleştiren EA uzmanları, tam anlamıyla çevreci dizel motorların üretilebileceğini fakat çoğu firmanın bu konuda sınıfta kaldığını söyledi.

Emre Girit

2000'li yılların başlarında, henüz çocukken E46 M3 ile başlayan otomobillere olan merakım, zamanla bir tutkuya dönüştü. Halen karakter sahibi otomobilleri yaşamayı ve yaşatmayı, otomobil kullanırken limitleri zorlamayı büyük bir keyifle devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu