Haberler

Ford Otosan’dan bir ilk




Ford Otosan, Türkiye’de sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk ve tek kamyon motoru yeni nesil Ecotorq’un seri üretimine başladı. Fikri ve sınai hakları Ford Otosan’a ait olan motor 100 milyon dolarlık yatırımla Eskişehir İnönü fabrikasında üretiliyor. Yeni motor Ford Trucks’un modelleri ile Çin’den Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya tüm dünyaya ihraç edilecek.

Ford Otosan, 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirdiği yeni nesil “Ecotorq motor” ailesinin seri üretimine başladı. 320 Ar-Ge mühendisinin çalıştığı Ford Otosan Eskişehir İnönü fabrikasında seri üretimi başlayan Ecotorq motor ailesi, yurtiçinin yanısıra yurtdışı pazarlara ihraç edilen Ford Trucks kamyon ve çekici modellerinde kullanılacak. -50 dereceden +50 dereceye kadar her coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilen Ecotorq motor; Ford Trucks modelleri ile Çin’den Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya tüm dünyaya ihraç edilerek, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak. 

TEKNOLOJİ İHRACATI 

Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, bugün geldikleri noktada, Türkiye’de sıfırdan geliştirilen ve üretilen, ilk ve tek kamyon motorunu sunmanın gururunu yaşadıklarını ileterek şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda teknoloji ithal ederken, bugün yüksek Ar-Ge yeteneğimiz ile teknoloji ihraç eder hale geldik. Ford Otosan, yeni nesil Ecotorq motorlarının dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’de üretimi için JMC firması ile teknoloji lisans anlaşması imzalamıştı. Son 5 yılda 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihraç eden şirketimiz, önümüzdeki dönemde yeni nesil Ecotorq’un da katkılarıyla yüksek katma değerli bu faaliyetini artırarak sürdürecek. Ford Otosan, Ecotorq ile dünya vizesi almış oluyor. Özetle, Eskişehir İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil motorumuz ile tüm dünyanın yükünü taşımaya talibiz.” 
ali_koc_ford_otosan_ecotorq
GLOBAL MÜHENDİSLİK

Ford Otosan’ın, üretim kabiliyetleri ve 1500’e ulaşan Ar-Ge mühendisi ile Ford’un global organizasyonunda gün geçtikçe artan önemde sorumluluk üstlendiğini de belirten Ali Koç, Ford Otosan’ın Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim merkezi ve sektörünün en büyük Ar-Ge merkezine sahip olmasıyla dikkat çektiğini söyledi. “Şirketimiz Ford kamyon ve çekicilerinin, ilgili dizel motorları için global mühendislik çalışmalarının sorumluluğunu üstlenmiş durumdadır. 2010 yılında imzalanan anlaşma ile şirketimiz, kendi geliştirdiği ve ürettiği Ford Trucks çekici ve kamyonları için, 3 kıtada toplam 60 ülkede satış yapma, organizasyon kurma ve distribütör atama haklarına sahiptir. Bu doğrultuda, 2020 yılına kadar, 50 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanması tamamlamayı hedefliyoruz“ dedi.

TÜRKİYE’NİN AR-GE ÜSSÜ

Yatırım ile ilgili bilgi veren Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ecotorq yatırımını şöyle anlattı: “Ford Otosan olarak Ecotorq için, geliştirme, imalat, prototip gibi süreçlere 100 milyon doları aşan bir yatırım yaptık. Bizimle birlikte yan sanayilerimiz de Ecotorq projesi için 4 milyon Euro yatırım yaptı. Toplam 7 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiğimiz Euro 6 egzoz gazı arındırma sistemi, sürdürülebilirlik açısından, Ecotorq projesinin en önemli sonuçlarından biri oldu. Motor projemiz kapsamında üniversitelerle birlikte yapılan Ar-Ge çalışmaları için toplam 1.7 milyon lira, yüksek teknolojili KOBİ Ar-Ge iş birlikleri için de, 4 milyon lira harcandı. Ford Otosan ekibi olarak, önümüzdeki süreçte de, sadece otomotivin değil, Türkiye’nin Ar-Ge üssü olarak çalışmalarımıza şevkle devam edeceğiz. Ecotorq motor; Ford Trucks modelleri ile Çin’den Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya, tüm dünyaya ihraç edilecek. Ford Otosan ekibi olarak, önümüzdeki süreçte de, sadece otomotivin değil, Türkiye’nin Ar-Ge üssü olarak çalışmalarımıza şevkle devam edeceğiz.”
ford_ecotorq_motor
AR-GE HARCAMALARI 4.6 MİLYAR LİRA

Bugün Koç Topluluğu olarak her işimizde yönümüzü geleceğe, Ar-Ge’ye ve inovasyona çevirerek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geçmişe nazaran bugün daha uzun vadeli düşünüp planlar yapabiliyoruz. Bu felsefe ile, 2007-2014 yılları arasında yaptığımız Ar-Ge harcamaları toplam 4.6 milyar TL’ye ulaştı. Buna ilave olarak, sadece geçen yıl yaptığımız Ar-Ge harcaması da 1.3 milyar TL’yi buldu. Bu da ülkemizin geleceğine olan güvenimizin en somut göstergesidir. TUİK verilerine göre, Türkiye’de özel sektör Ar-Ge harcamalarının yüzde 13’ü topluluğumuz tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, topluluğumuza ait 15 Ar-Ge merkezinde, 4 bin 300 mühendisimiz görev yapıyor. Ar-Ge merkezlerimizin, sektörlerindeki en başarılı Ar-Ge merkezleri olarak ödüller alması da bizleri ayrıca sevindiriyor.”

Kaynak:Hürriyet

İlgili Makaleler

12 Yorum

    1. Haber kaynağında yoktu ancak 9 Lt ve 13 Lt ile 330 PS, 420 PS ve 480 PS güç üreten seçenekleri mevcut, Euro6 emisyon normunu karşılıyor.

  1. Koç siyonizme hizmet eden bir mason.Serveti muhtemelen Rockfeller ve Rostchildin servetinin bir kısmı. Türkiyeyi çökerten bir dev.Şimdi yerli otomobil üretilcek.Bütün basın yok çakma yok yeni firma olduğundan eksikleri olacak …Algıyıda tamamladılar.Devletimizin Aslında bu tip firmalara operasyon yapıp ele geçirmesi lazım diyeceğim ama TC den büyükler.Koça el koysak 2.İran yaparlar bizi.2012 yılında 86milyar dolar ne karları var.Bu vergisini ödedikleri birde bunun misli ödemedikleri Kaçırdıkları sermayeler var.Devlet %45-90-145 ötv alıyor ama bu kadar kar edebiliyor mu acaba?Allah bunları da diğerleri gbi rezil rüsva eder inşaallah

    1. Elinde bir kanıtın var mı bunları destekleyecek? Buradan salla salla dur Allah senin gibi boş boş konuşan cahilleri rezil rüsva etsin. Ülke senin gibi avanaklarla doldu maalesef. Burada bir başkasının yaptığı işe iftira edeceğine sen daha iyisini yapmaya çalışsan?
      Neyse…. Burası kahvehane değil git mahallendeki kahvehanede anlat bunları seni dinleyecek olanlar orada.

      1. Şu yazdıklarına bak birde benim yukarda yazdıklrıma.Kim boş konuşmuşsa onu rezl rüsva etsin.Daha dünya siyasetini anlamayan biri ne konuşuyor.

    2. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının üstünü örtüp, savcıları satın alıp, alamadıklarını da paralelci diye yaftalayıp, hırsızlıklarını gizlemeye ve kendilerini kamuoyu gözünde aklamaya çalışan siyasilerin ve bütün rezillikleri ortaya çıkan Reza Zarrab’ın servetlerinin nereden geldiğini sorgulamayan vatandaşın, hırsızlıklarını aklamaya çalışanların ağzıyla konuşması da en acı verici görüntü ülkemiz adına. Biz kimin yahudi üstün hizmet madalyası alıp siyonistlere hizmet ettiğini iyi biliyoruz umarım Allah da sizlere aydınlanma nasip eder inşaallah.

      1. bunlarıda zaten onların basınından dinlersniz.Reza zarrab mı muhattabı bu konunun?Koçun servetinn geldiği yeri belli.hırsız olsaydı bu hizmetler yapılmazdı.17 aralık operasyonu darbe girişimiydi.Fetö gelecekti.Devlet erkanını hiçe sayıpta gelecekti.ama bizim ne görse inanan halkımız varken zaten ne kadar düzeltebileceklerki.Reza zarrab olayı İrana olan ambargonun delinmesiydi.Bunun şahıslarla alakası yok.İrana kim niye yaptırım uyguladı.Nükleer yüzünden İsrail Amerika İngiltere,Fransa…Onları destekliyorsan git orda yaşa.1.dünya savaşında karşımızda kimler vardı bir oku.

        1. Bu ülkede darbe ne zaman silahsız, askersiz olmuş da 17 aralık darbe girişimi olacak. Yılların akp-gülen cemaati dostluğu bitince, birbirlerinin tüm pisliklerini ortaya döktüler. Siyasilerin kasası olan ve kara paralarını aklayan Zarrab’ı da bu ülke akladı ama ABD’yi dolandırmaya kalkınca orada patladı. Ben ne koçu ne sabancıyı ne başka şirketi sütten çıkmış ak kaşık göstermeye çalışmıyorum. Fakat hırsızlığını ağlayarak, halkı kandırarak, miting meydanlarında mübarek kitabımızı elinde sallayıp siyasete alet ederek gizlemeye çalışanların uydurduğu şeylere inanıp, onların ağzıyla konuşmak hiç bir vatandaşımıza yakışmıyor. Benim tek söylediğim şey, başkalarından önce tüm bu kara düzeni oluşturan siyasileri yargılamanız. En azından kendi vicdanlarınızda, vicdanlarımızda. Sen koç dersin, ben siyasiler bu böyle sabaha kadar sürüp gider. Sen ben burada tartışırken gemisiyle, kutu kutu paralarıyla yedi sülalesinin geleceğini kurtarır bu insanlar da biz çocuğumuza helal parayla kazanılmış bir ev bile bırakabilmek için 60 yıl çalışırız.

          1. Tamamda Zarrab kaç milyarlık adam? Düşünki ortalığa düşmüş içeri girmiş.Hiç koç gibi biri bu konuma düşer mi?Koç ,Eczacıbaşı,Özilhan Zorlu …ne kadar zenginse ülke o kadar fakirdir.Kimsenin ağzından konuştuğum yok.Hükümetler gelir gider .Bak koça kaç tanesi gelmiş gitmiş kimse karışabilmiş mi?Bu iş hükümetlerle olmuyor.Halkın kazanması lazım.Dediğin gibi 60yıl çalışsak anca 40yılımıza yeter.Şu Ülkede en büyük ihaleler bunlara gidiyor.1000inşaat varsa 1000tanesinide bir şirket yapıyor.O zengin halk mağdur birde çalışıp ordan ev alması lazım.Burda koçun bahsi vardı ona laf ettim.Ama anlaşılan deve dikenden memnun

    1. Hainlere madalya takıldığında alkışlamayıp eleştirmek bir fayda mesela ama alkış tutmak ,o da hainlik

  2. Gerçekten gurur verici, mühendislerimizi tebrik ediyorum, bir umut var demekki bizde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu