Haberler

Hangisi daha önemli? Motor mu? Kaporta mı?




Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makina Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin, ikinci el otomobil alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmanın daha mantıklı olduğunu söyledi.

Bilgin, yaptığı açıklamada, günümüz teknolojisinde otomobildeki motorların çok gelişmiş olduğunu ve ömürlerinin uzun olduğunu ifade etti.

İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler olduğunu vurgulayan Bilgin, “İkinci el araç alırken motorundan, aracın yaptığı kilometreden çok diğer aksamlarına bakmak gerekir” dedi.

Yeni nesil araçların artık çok daha fazla kilometre yapabildiğini kaydeden Bilgin, “İkinci el araç alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmak daha mantıklıdır. Yeni nesil motorlu araçlarda 100 bin kilometreler çok da büyük rakamlar değil. Yani bakımları zamanında ve yerinde yapılmış araçların motorlarının yapmış olduğu kilometre çok önemli değildir, alırken kaportası daha önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. km’ye motor kaç bin km çevirdi diye bakmıyoruz yalnızca. 200 000km yapmış bir otomobilin kaportası da 200 000 km yaptığına göre akademisyen arkadaş son derece manasız bir laf etmiş.kendisi sanırım kaportayı söküp çıkarıyor öyle seyahat ediyor zaman zaman. (:
    şaka bir yana biraz da anlamsız konuşuyor. asıl motor önemlidir, kaportaya ne olacak allah aşkına ? neyine bakacaksın kaportanın ?
    bir de o mu önemli bu mu önemli gibi anlamsız bir kıyas yapmanın gereği ne ? elin profesörü mars’a seyehat planlar, bizimkisi oto sanayi sitesi kıvamında. araç alıyorsan motoruna da kaportasına da boyasına da farkına da bakıyorsun, baktırıyorsun zaten.

  2. yeni nesil motorlar eski motorlardan daha sorunsuz yada daha uzun omurlu degil, daha az havayi kirletsin daha az yakit tuketsin diye tasarlaniyor. ornegin yeni mercedesler eski mercedesler gibi milyon km goremeyecek.

  3. BMW ci dayının e39 u kaza yapmasam kullanırdım diyor yada gürcistanda milyon km deki mercedes taksiler ilerde olmıyacak kalite düştü arabanın sac kalınlıkları artık kullanma klavuzunun kapağıyla aynı kalınlıkta hatta naylon aah ah gitgite herşey ama herşey dandikleşiyor not daha 18 yaşındayım ben dahi böyle düşünüyorum

    1. dandikleşen bir çok şey var kardeşim ona lafım yok ama, sacların incelmesi büyük teknoloji hatta plastik bile kullanılabilir. Hem hafif, hem maliyeti ucuz, hem kazada değişmesi ucuz, kazada sac eğilince macun boya yaparsın plastik esnek olduğu için yerine geri döner. 😉 BKZ. Tamponlar eskiden sac olunca ön yargı oldu ama artık bütün araçlar plastik kullanıyor, çamurluklar da plastiğe yavaş yavaş dönüyor hatta bir dönem BMW’de kullandı ama ön yargıdan saca döndü. BKZ. güvenlik sacın kalınlığıyla alakalı değildir önemli olan şase, yani sacı kalınlığının kazada hiç bir işlevi yok 20-30 km’ye kadar.

  4. SAYIN AKADEMİSYENİM! seninle aynı okulda olmaktan nefret ediyorum. KTÜ den nefret ediyorum.duygularımı tekrar hatırlattığın için sağol.

  5. 1- Motor konusunda önemli olan aracın km’si değil gördüğü devirdir.
    2- Atmosferik motorun ömrü turboya göre çok daha uzundur. 😀
    3- Km yaptıkca aracın sadece motoru değil diğer aksamları da eskir ve üretim maliyetlerinden dolayı artık bir çok firma görünmeyen yerleri kalitesiz yapıyor ve ayrıca elektronik arttıkça arıza da artar.
    4- Önce motor ve mekanik sonra kaportaya bakılır. Kimse, motoru bitik arabayı hatasız boyasız diye almaz.
    5- Önemli olan hepsi. 😀

  6. ayrıca motoruna bakmadan araba alıp ne elde eder ki insan? kaporta sonucta.. boyanır geçer.. vitrin ve makyaj her zaman kolay elde edilebilir fakat mekanik asla eskisi gibi olmaz…

    yurdum profesörü işte.. çok şaşırmadım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu