Haberler

Önden çekişli bir otomobil ile yanlamak




Pek çoğumuzun içinde zaman zaman ortaya çıkan, bir kesimin hiç alakadar olmadığı, bir kesimde ise tutku haline dönüşen fakat herkesin ne olduğunu bildiği, otomobil sevdalıları için keyif unsuru bir olgu vardır: Drift. Güçlü bir otomobille veya değil, virajların ve köşelerin kesilmesi yerine belirli bir açıyla dönülmesiyle doğan bu olgu için bir de temel şart vardır: Arkadan itiş. Ne yazık ki birçok kişi otomobillerinin çekiş sisteminden dolayı bu tutkusunu veya hayalini gerçekleştirememekten muzdarip. Fakat bundan böyle arkadan itiş hesapları yapmaya hiç gerek yok! Çünkü birileri önden çekişli otomobillerle eğlenceli bir drift yöntemi bulmuş.

İşin aslına, teorik boyutuna biraz göz atacak olursak, drift teorisi bize der ki: “Sürücünün bütün bir dönemeci, arka tekerleklerdeki veya dört tekerlekteki çekişi kontrollü bir şekilde kaybetmesine neden olacak bir müdahale ile dönmesini sağlayan sürüş tekniğine “Drift” denir“. Bunun yanında iki adet temel drift yöntemi vardır: “Lift-off” dediğimiz, virajın içinde gazın aniden kesilmesi sonucunda ağırlık transferi ile aracın arkasını hareketlendirmek ve “Clutch kick” dediğimiz namıdiğer debriyaj tokatlama.

Fakat içeriğimize konu olan ve bazılarımızın da çok iyi bildiği bir yöntem daha var ki çekişin arkada olduğu bir otomobile ihtiyaç duymuyorsunuz ve neredeyse bütün otomobillerle bu yöntem sayesinde drift yapıyorsunuz. İhtiyacınız olan tek şey arka tekerleklerin altına koyabileceğiniz iki adet ahşap plaka (Türkiye’de mermerin de oldukça popüler olduğunu belirtelim).

Plakalar arka tekerleklerin altına bir şekilde yerleştirdikten sonra el freni çekilir ve direksiyon hareketleriyle birlikte kayma işlemi başlatılır. Tebrikler, yanlıyorsunuz!

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan sizleri uygulamalı ve bir o kadar da eğlenceli bir video ile baş başa bırakalım.

Yapılan eylemlerin trafiğe kapalı bir alanda sadece eğlence amaçlı denendiğini ve oldukça tehlikeli olduğunu da hatırlatalım.

https://www.youtube.com/watch?v=e_0BFYv-Ogg

Emre Girit

2000'li yılların başlarında, henüz çocukken E46 M3 ile başlayan otomobillere olan merakım, zamanla bir tutkuya dönüştü. Halen karakter sahibi otomobilleri yaşamayı ve yaşatmayı, otomobil kullanırken limitleri zorlamayı büyük bir keyifle devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

9 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu