Haberler

Shell’in benzinli konsept modeli tanıtıldı




Geçen yıl Shell ile ünlü otomobil tasarımcısı Gordon Murray’in yapacağı çalışmadan sizlere bahsetmiştik. Bu çalışmanın meyvesi sonunda ortaya çıkarak tanıtıldı.

Shell’in konsept otomobili, Gordon Murray’in şehir içi kullanımına yönelik tasarladığı T25 modeli baz alınarak oluşturulmuş. Modelde çok fazla karbonfiber parça kullanılarak ağırlık azaltımına gidilmiş ve bu çalışmalar sonucunda otomobilin ağırlığı 550 kg’a kadar düşürülmüş. Otomobilin ağırlığının yanı sıra, otomobilde bulunan 3 silindirli ve benzinli içten yanmalı motor ise Osamu Goto tarafından verimlilik amacıyla tasarlanmış.

Bir litre benzinle yaklaşık 38 Km yol katedebilen konsept, piyasadaki elektrikli otomobiller gibi ekonomik bir karaktere sahip olduğunu kanıtlıyor. Shell’in konsept modeli için özel olarak ürettiği motor yağı da ek olarak otomobilin verimliliğine katkı sağlamakta. Bu yağ ve katkılarla birlikte km başı 4.67g CO2 daha az emisyon değerleri sağlayan otomobil, çevreci yapısıyla dikkat çekiyor.

Üzgünüz ki bu ekonomik ve çevreci otomobil, yüksek üretim maliyetinden dolayı yakın gelecekte yollarda olmayacak. Fakat gelişen teknolojiyle,  Shell’in konseptini örnek alan üreticiler ekonomik ve içten yanmalı motorlara sahip modellerini ortaya çıkarabilirler.

Aşağıda yer alan videolardan konsept modelin tanıtımını izleyebilirsiniz.

 

Metehan Can Cirak

İlk oyuncağım da dahil olmak üzere hayatımın her evresinde otomobiller oldu. Lise zamanımda otomobillere olan ilgimin hobi düzeyinde kalamayacağını anlamamla gelecekteki yaşamımı da otomobiller üzerine kurmak istediğime karar verdim. Şuanda Bilkent Üniversitesi'nde makine mühendisliği eğitimi alıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Araba dediğin şey böyle olmalı işte, 3 silindirli motor, 4,5 litre ile 170 km yol yapabilme özelliği, son olarak da saate 110 km hız yapabilirse ben alırım bir tane bundan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu