FeaturedHaberler

Volkswagen, yeni 1.5 litrelik TSI Evo motorunu tanıttı




Volkswagen, daha güçlü ve daha ekonomik, EA221 kodlu TSI Evo motor ailesini Viyana Motor Sempozyumu’nda tanıtacağını duyurdu.

Yeni motor ailesi, yepyeni 1.5 litrelik TSI’ın iki farklı versiyonundan oluşacak. 128 HP (96 kW) ve 147 HP (110 kW) gücündeki bu iki farklı versiyonun görev aldığı otomobiller, yılın sonuna doğru satışa çıkacak. Alman üretici yeni motoru hakkındaki detayları gizli tutsa da, motorun Miller yanma döngüsü ile çalışacağını ve 12.5:1 gibi yüksek bir sıkıştırma oranına sahip olacağını doğruladı.

Yeni 1.5 TSI, motor tepkisini önemli oranda iyileştireceği söylenen değişken türbin geometrisine sahip yeni turboşarj ünitesi ile birlikte çalışacak. Motordaki common-rail enjeksiyon sisteminin basıncı ise 350 bar değerine kadar çıkabiliyor. Volkswagen, net tork değerlerini paylaşmasa da (kesin olmayan bilgilere göre 200 Nm), benzinli olduğunu altını çizmemiz gereken motorun, maksimum tork değerine 1300 rpm gibi düşük bir seviyede ulaşabildiğini belirtti.

Performanstan sonra biraz da ekonomiden bahsedelim. Volkswagen, yeni motorunun şu an piyasada olan 123 HP gücündeki 1.4 litrelik TSI’dan %10 daha cimri olacağını açıkladı. Volkswagen yetkilileri, motorun yakıt tüketimi hakkında, silindir deaktivasyonu teknolojisi ve diğer geliştirmeleri de hesaba katarak, “test sonuçlarında belirgin bir değişiklik yapmasa da günlük hayatta kesin bir fark oluşturacak” dedi. Söylenenler doğru ise bu bilgiler 100 kilometrede 1 litreye kadar yakıt tasarrufu anlamına gelebilir.

İlgili Makaleler

27 Yorum

        1. 320i ed sahibiyim. Her zaman beklerim 1.4 İnsignia’yı. 🙂
          Ayrıca çok yakıyor dediğin şehir içi iş için kullanıyorum. Sürekli yoğun trafik. Ortalama hız 26 Km ortalama yakıtım 7,4 Lt.

          1. Birincisi BMW çok yakıyor diye bir genelleme yapmadım. BMW daha çok yakıyor dedim. Demek ki bir kıyaslama var. İkincisi de videodaki araç 3.16 zaten altındaki başlıkta da yazıyor. 3.20 i ed nereden çıktı?

      1. 9 litre? 5 yıldır kullandığım araç. Şuana kadar hiç ortalama tüketimim 9 olmadı. ş.içi 7, şehirler arası 5.5-6 geziyorum.

      2. buradaki araca özgü bir sorundu sanırım. o kadar yakmıyor normalde. youtube’dan bakabilirsin vidyolarına.

      1. Verim demek küçük hacimden yüksek beygir elde etmek olmuyor. Arkadaşın da dediği gibi tüketim/performans oranına bakmak lazım.

        1. İşte ben de ona bakarak bu motoru söyledim. Multiair motor bir çok yerde ödül almıştır ve fabrika verisine göre yakıt tüketimi tct şanzımanda 5.2 lt/100km. Vw grubundaki 1.4 tsi 150 bg act dsg şanzımanlı olan ise 4.7 lt/100 km. Yani Giullietta’nın 170 bg’lik ve otomatik kombinasyonuyla, Golf’un 1.4 150 bg’lik ve otomatik kombinasyonu arasındaki yakıt tüketimi farkı 0.5 lt/100 km. Golf daha tasarruflu ancak Giullietta’nın motoru kesinlikle daha verimli. Özellikle beygir oranına bakacak olursak.

    1. aslında 1.6 sınıfına giriyor keşke hacmi 1.6 olsaydıda gücü daha fazla olsaydı.

  1. Ben bu motordan bişey anlamadım, beygiri artmamış, torku artmamış, hacmi artmış, yakıtın da ne olduğu net değil. Yeni nesil 1.5 yapıyorsan baz vers. 150 bg, üst vers. 180 bg civarı olmalıydı.

  2. Bu haber sanırım İngiltere kaynaklı. 2-3 beygirlik farklardan öyle olduğunu düşünüyorum. Çünkü güncel TSI 123 değil 125 beygir. Ayrıca yeni çıkacak olan 1.5 TSI’lar da sırasıyla 130 ve 150 HP. Motorların verdiği güç ve tork aşağı yukarı aynı olsa da daha alt devirde elde edilen max tork ve daha dengeli yayılmış tork eğrisi performansı olumlu yönde etkileyecektir.

    1. Beygir gücü ölçmek için pek çok yöntem var. Ölçülen tekniğin formülizasyonuna göre sonuçlar; bhp,hp,ps,whp gibi birimlerde çıkabiliyor. VW kendi otomobillerinde PS olarak beygir gücünü gösteriyor. PS(Pferdestärke), Almanların güç ölçme yöntemidir. 125 PS olarak bildiğimiz VW motoru aslında 123,28 hp gücünde. 150 PS olanı da 147,94 hp.

      1. ben VW’nin yalancısıyım:) Sonuçta bu motolar Türkiye’ye gelince 130 ve 150 diye satılacak.

  3. Motora gelince otopark.com tarafından yapılan 1.4 Tsi testinden sonra 9 ortalama olmasından kaynaklı yeni motorda da çok bir farklılık olacağını düşünmüyorum. Fabrika verisi yanılmıyorsam 5 civarında. %100 sapma var nerdeyse

  4. ortalik karma karisik oldu.dizel alalim diyoruz,dizelin ne olacagi belirsiz.benzinli alalim diyoruz benzin pahali.lpg ye guvenmiyorum.geriye en mantiklisi hibrit kaliyor.tiguan 1.5 tsi 130 hibrit ne zaman cikacak acaba.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu