Haberler

Ferrari F1’deki yeni debriyaj düzenlemesini uygulayan tek takım




3 boyutlu animasyonda Ferrari’nin 2016 sezonu için yaptığı değişiklikleri görebilirsiniz.

Ferrari, Formula 1’deki sezon başında açıklanan tek pedal ile vites değiştirme zorunluluğuna cevap veren tek takım oldu.

FIA, kontrolü tekrar sürücülerin eline vermek için oldukça hevesli, bunun için geçen sene teknik bir yönerge çıkarıp 2016 yılı için başlangıç çizgisinden kalkış yaparken, araçlarda debriyajın sadece tek bir mekanizma ve tek elle kontrol edilmesini şart koştu.

Bu, Ferrari takımının bu konuda başı çekmesiyle, şu ana kadar oldukça ilginç yarış başlangıçları görmemizi sağladı. 

ferrari steering 3

Ferrari’nin cevabı direksiyondan gereksiz kontrolleri çıkartıp, yerine gereksinimlere daha iyi cevap veren bir tasarım ile direksiyon dizaynını acilen değiştirmek oldu.

Ferrari geçen sene kullandığı 4 pedallı debriyaj kontrolünü büyük tek pedallı kontrol ünitesi ile değiştirdi.

Daha uzun bir pedala sahip bu kontrol ünitesi ile Sebastian Vettel ve Kimi Raikkonen daha rahat geçişler ile debriyajı kontrol edebiliyor.

https://youtu.be/klc5g0NAe6Y

3 boyutlu animasyon videosu, Ferrari’nin 2016 sezonu için yaptığı değişiklikleri detaylı olarak anlatırken Vettel ve Raikkonen’in kullandıkları direksiyonlardaki farklılıkları da göstermekte.

Tabii ki diğer takımların da yakın zamanda bu kural değişikliğini uygulaması bekleniyor. Ferrari gibi sadece direksiyon dizaynında değişikliğe gitmek yerine, debriyaj sisteminin kendisinde de değişiklik yapıyorlar. Mercedes takımı daha şimdiden bu konuda Daimler’den yardım istedi. 

ferrari steering 1

Ferrari’nin tasarımının ne kadar farklı olduğunu görmek için Nico Rosberg’ün kullandığı direksiyona bakarsak, hala vites kollarının altında debriyajı kontrol etmek için iki adet pedala sahip. 

Sadece tek bir pedalın debriyajdan sorumlu olduğunu düşünürsek, mühendisler muhtemelen diğer pedalları devreden çıkarıp, yarış başlangıcındaki stres ile sürücünün yanlışlıkla bu pedallara basmasını engellemeyi amaçlamışlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu