Haberler

2027’de hidrojen yakıtlı araç kalmayabilir




Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi gerek verimlilik gerekse çevre konusunda geleceğin yakıtı olarak anılıyordu. Anılıyordu diyoruz zira 2027’de hidrojen yakıt hücreli araç sayısı mevcut otomobillerin sadece %0.1 ‘ini kapsayacak.

Hidrojen yakıtlı otomobillerin geleceğinin bu kadar kötü olması konusunda iki temel sebep var. Bunlardan birincisi üretim maliyetlerinin oldukça yüksek olması diğeri ise ürün pazarının çok dar olması.

2016-toyota-mirai-2-1

Piyasada hidrojen yakıt hücresi ile çalışan sadece üç araç var. Bunlar Toyota Mirai, Honda Clarity ve Hyundai Tucson/ix35. Önümüzdeki yıllarda sektörün genişleyeceği tahmin edilse de iki elin parmaklarını geçmeyeceği de verilen bilgiler arasında.

Sektördeki diğer sorun ise ekonomik sebeplerden kaynaklanıyor zira içlerindeki en uygun fiyatlı olan Toyota Mirai 57.500 $ ‘dan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Aylık kiralamalar ise 499$ ‘dan başıyor.

IHS Automotive ise yaptığı  açıklamada sektörü geliştirmek için “Elimizden geleni yapıyoruz zira emisyon değerleri yüksek olan araç sayısı arttıkça dünya daha kirli ve  yaşanmaz bir hale gelecek.” diye konuştu.

 

 

Berke Çoban

Piri Reis Üniversitesinde Gemi Mühendisliği okumaya çalışan bir PETROLHEAD

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Yakıt hücresi tam bir manyaklık zaten. Ceyranlı araba yapmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Dünyada her km kareye 130 bin elektrik prizi düşerken kim neden hidrojenli araba için hidrojen istasyonu açsınki.

  2. Toyotayı anlamak çok güç zaten hidrojeni kim ne yapsın altyapısı yok birşeyi yok birde tipsiz tipsiz hibridler yapıyor evlere şenlik. Bir tek Tesla dan umutluyum zaten.

  3. Toyota bence en mantıklı işi yaptı bu Hidrojen yakıtlı pilli arabayı çıkartarak. Çünkü atmosferde en çok bulunan gaz Hidrojen. Ayrıca elektrikli arabalardan daha hızlı doluyor ve yakıtı en az elektrikli arabalar kadar ucuz.

    1. Atmosferde en çok bulunan gaz hidrojen değil dostum, azot. Ayrıca hidrojeni genelde suyu ayrıştırarak elde ediyorlar.

      1. hidrojeni eloktrolizle değil büyük çoğunluğunu metan gibi fosil yakıtların okisadasyonu ile üretirler

  4. ilginçtir zamanında buna benzer karalamaları TV için de söylemişlerdi. Karalama türü farklıydı ancak aynı şeye hizmet ediyordu. Yakında elektrikli arabalar içinde bi şey çıkarsa şaşırmam zira petrol şirketleri büyük zararda

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu