Haberler

3 boyutlu Tesla Model 3!




Tesla CEO’su Elon Musk, yeni elektrikli otomobilleri olan Model 3’ü 1 Nisan’da tanıtmıştı. Aradan geçen ilk haftada otomobil, inanılmaz satış rakamlarına ulaşmayı başardı. Açıklanan ilk ön sipariş rakamlarına göre Model 3, sadece 1 haftada 325.000 adet ön sipariş alarak Tesla’nın bile beklentilerinin çok üzerine geçti. Model 3’ün üretimi mevcut Fremont/California fabrikasında başlayacak ve tam kapasite üretim hedefi yıllık 500.000 otomobil.

Çiçeği burnunda Model 3 henüz pek çok kullanıcısıyla buluşamadı. “mikepan.com” adlı site ise Model 3’ü 3 boyutlu haliyle bizlerle buluşturarak bir nebze de olsa merakları giderme konusunda yardımcı oldu.

https://skfb.ly/OoGU

 

Tesla, Model 3’ün genel özellikleri hakkında pek teknik detay vermiyor. İlk teslimlere doğru, muhtemelen 2017 başlarında bir dizi yeni özellik de tanıtılacak. Şimdilik bilinenler şu şekilde:

  • Giriş modeli ABD’de 35,000$ olacak.
  • En ucuz giriş modeli bile 0-100km/s hızlanmasını 6 saniyeden kısa sürede tamamlayabilecek.
  • Arkadan itişli ve dört çeker modelleri olacak.
  • Güvenliğe tüm süreçte birinci derece öncelik verilmiş. Her alanda 5 yıldızlı bir güvenlik değerine sahip olacak.
  • Giriş modelinde tek şarj ile gerçekçi bir kullanımda 340 km gidebilmesi bekleniyor. Üst model için resmi bir açıklama henüz olmasa da dedikodular 500 km üstüne çıkacağını söylüyor.
  • Bütün modeller standart olarak Autopilot ön hazırlığına sahip olacak. Böylelikle Autopilot özelliğini sonradan opsiyon ücretini ödeyerek açtırabileceksiniz. Ayrıca bu sayede Autopilot’un çarpışma önleme, kör nokta uyarı gibi yan özellikleri olarak eklenmiş olacak.
  • Aracın orta B sütunundan sonra arkaya kadar tamamı camdan oluşuyor. Böylelikle arka koltukta oturan yolculara daha fazla baş mesafesi sağlanmış. Aynı zamanda otomobilde geleneksel otomobillerdeki gibi kabin ile motoru ayıran metal bölme bulunmadığından, koltuklar da biraz daha öne taşınabilmiş. Sonuç olarak Model 3’e 5 yetişkin çok rahat şekilde sığabiliyor.
  • Model 3’te Supercharge edebilme özelliği de standart. Giriş modelinde bile olan 340 km menzil şehir içi için her durumda yeterli olsa da uzun yolun çözümü Supercharger. Nisan 2016 itibariyle 4 kıtada 610’dan fazla Supercharger istasyonu kurulmuş olacak ve bu istasyonlarda Tesla sahipleri otomobillerini ücretsiz olarak 20 dakikada 200 km’lik şarj edebilecekler. Üstüne üstlük istasyon sayısı Model 3 çıkana kadar iki katına çıkacak. Plana göre Türkiye’de Antalya’dan çıkıp Londra’ya ya da Madrid’e kadar ücretsiz gidilebilecek.
  • Model 3’ün ilk teslimleri 2017 sonunda ABD batı yakasında başlayacak. Daha sonra doğu yakası, Avrupa, Asya/Avustralya ve sağdan direksiyonlu pazarlar sırası ile devam edecek. Ancak 1 haftada 325.000 adet sipariş sonrasında Elon Musk üretim hızının daha da artırılması üzerinde çok çalışacaklarını ifade etti. Yine şirket içinden gelen dedikodulara göre Model 3 üretime çok yakın ve Model X gibi maceracı özellikleri olmayacağı için vaktinde çıkarılabilecek.
  • Arkadan itişli model ile 4X4 model arasındaki fark 5,000$’dan az olacak.
  • Otomobilde kullanılan alaşım Model S ve Model X‘te olduğu gibi tamamen alüminyum değil, çelik-alüminyum karışımı.
  • Havalı süspansiyon mevcut, böylelikle sürüş yüksekliği ayarlanabiliyor.
  • Sürtünme katsayısının 0.21 cd olması umuluyor. Daha az sürtünme, yüksek otoban hızlarında daha uzun menzil anlamına geliyor.
  • Uzun dönem Model 3 talebini karşılamak için Avrupa’da da bir fabrika kurulacak. Ancak bu Model 3’ün ilk teslimleri başladıktan sonra gerçekleşecek.
  • Otomobillerde çekici aksamı takma seçeneği mevcut olacak.
  • Tanıtımdaki prototip araçlarda bulunan jantlar ve mat siyah renk seçeneği üretimde de olacak.

Mehmet Önge

Gençliğinin baharında, Pamukkale Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okumaya çalışan bir kardeşinizim ben de. Çok değil yaklaşık 10 sene önce babamın aldığı 2000 Megane'la başladı araba tutkum. 2 yıl önce Youtube'da şans eseri And abinin videosuyla ailenin sanal üyesi oldum. Ailesinin gerçek üyesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bayağı kötü modellenmiş. Tesla’nın yayınladığı görüntüler çok daha fazla tatmin edici.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu