Haberler

Bakan Işık: Tesla’dan çok daha iyiyiz




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’la birlikte üzerinde çalıştıkları menzili artırılmış elektrikli otomobil projesinin Tesla’nın 1 haftada 400 bin adet sipariş alan modelinden daha iyi ve iddialı olacağını belirtti. Işık, “Tesla şarj istasyonları kurarken, biz menzil uzatıcı motor sayesinde şarj istasyonunu içine koyuyoruz. Ayrıca kullandığımız yazılımlarla araçlarımız Tesla’dan daha güvenli olacak” dedi.

TÜBİTAK MAM’da yaptığı özel toplantıda dünyada yaşanan iki gelişmenin elektrikli otomobil projesinde doğru yolda olduklarını gösterdiğini söyleyen Bakan Işık, “Volkswagen’in emisyon skandalı, elektrikli otomobil teknolojisini seçimimizi doğruladı. Tesla’nın yeni elektrikli modelinin piyasaya çıkmadan bir haftada 400 bin adetin üzerinde sipariş alması önemli bir başarı. Tesla örneği işimizi kolaylaştırdı.” dedi. Otomotivde geleceğin teknoloji, elektrikli ve otonom, yani sürücüsüz araçlarda olduğunu ifade eden Bakan Fikri Işık, Tesla’nın bu alanda önemli bir boşluğu doldurduğunu, devlerin yapamadığını gerçekleştirdiğini kaydetti. Işık­, “Ama herhalde bir şirketin yaptığından daha iyisini bir devlet yapacaktır” yorumunu da ekledi.

Google, Apple gibi teknoloji firmalarının da otomobil için çalışmalar yaptıklarına değinen Bakan Işık, şöyle devam etti: “Dünya devi otomotiv firmaları, büyük fabrika yatırımları ve uzun dönemli üretim planları nedeniyle kolay manevra yapamıyor. 300 kiloluk bir adamla 60 kiloluk bir adam aynı çevikliğe sahip değil. Otomotiv şirketleri 300 kiloluk adamlar gibi. Yeni teknolojilere hızlı geçme şansları yok. Biz ise 60 kiloluk bir adam gibi çeviğiz, hızlı hareket edebiliyoruz. Geleceği şekillendirme, geliştirme şansına sahibiz. İşte TÜBİTAK’ta yaptığımız bu, geleceğin teknolojilerini geliştirmek.”

elektrikli oto

Yerli otomobildeki pek çok özelliğin Tesla’da bulunmadığını ifade eden Işık, “Tesla şarj istasyonları kurarken, biz menzil uzatıcı motor sayesinde şarj istasyonunu içine koyuyoruz. Onların yolda tehlikesi var bizim yok.” şeklinde konuştu. Ayrıca bugün otomotiv sektöründe, özellikle de elektrikli araçlarda kullanılan yazılımların, “dışarıdan üçüncü şahıslar” tarafından müdahalelere açık göründüğünü, en büyük korkunun araçların ‘hacklenmesi’ olduğunu kaydeden Işık, TÜBİTAK’ın, özellikle savunma sanayi için geliştirdiği yazılımların bulunduğuna dikkat çekti. Bakan Işık, “Bizim savunma sanayinden elde ettiğimiz deneyimler bu yüzden önemli. Bizim yazılımlarımız, dışarıdan müdahaleye karşı korumalı olacak. Bu nedenle bizim araçlarımız, Tesla’dan bile daha güvenli olacak. Bu yüzden bile, işbirliği teklifleri gelebilir” diye konuştu.

Bakan Işık, TÜBİTAK’ın geliştirdiği ve raftan indirdiği teknolojileri bünyesine kattığı projeyle ilgili şu teknik detayları verdi: “Bu projede ileri batarya teknolojisi kullanacağız. 2 TL’lik şarj maliyetiyle büyükşehirlerde 100 km yol yapacak. Şehirlerarasında ise bataryayı yeni kendimizin geliştirdiği menzil artırıcı (araç jeneratörü) 1 litrelik benzinli motor şarj edecek. Yani bu sayede 20 litre yakıtla tam 1.000 km mesafe kat edecek. Ayrıca araç otonom (sürücüsüz) sistemine sahip olacak. Savunma sanayinde kullandığımız gerçek zamanlı işletim sistemi de uygulanarak ve aracın güvenli kontrolüne ilişkin avantaj sağlayacak. Yol sürüşü, araç ekipmanları ve sürücü kullanımına göre anlık ayarlanacak. Sensör ve diğer araçlarla iletişim olacak. Çok farklı ve yeni bir araç, adeta Türk otomobili dört tekerlekli yürüyen bir bilgisayar olacak.”

Kaynak: Hürriyet

Levent E. Ezen

'95 İstanbul doğumlu bir Trakya Üni. öğrencisi, 'şeker çocuk arabası' Polo sürücüsü, başlangıç seviyesinde bilgisayarcı, otopark.com gönüllüsü.

İlgili Makaleler

35 Yorum

  1. Yarısını bile okuyamadım. Ne saçma bir açıklama olmuş. Ufak atında civ civler yesin 🙂

  2. %50 için yeterli bir açıklama , yerler efendim. Vizyon sahibi olmayan, geleceği göremeyen insanların yaptığı basit bir yazı okudum. Dünyada yaygın kullanılan teknolojileri halka yeni bir şey icat ediyormuş edasıyla sunmaları işi bilmediklerinin yada yalancılıklarının kanıtıdır.

  3. Ilk lafım gema isimli kullanıcıya senin yüce Turk milletine hakaret etme hakkın yok. Konuya gelecek olursak İNANMAK BAŞARMANIN YARISIDIR.

    1. İnanmak böyle saçma sapan temelli olmayan ve başka firmalara sataşarak iş yapmak değildir

  4. Okumadım da,maalesef büyük ihtimalle erken seçim olacağı için gaz alma çalışmaları yapıyorlar.

  5. Tesla modellerinin hacklenmesi hakkında “bizim savunma sanayiinden elde ettiğimiz deneyimler… ” demiş. Biri bakana açıklasın bu ülkede 50 milyon kişinin kimlik bilgileri alelade çalışan hackerlar tarafından hacklendi. Tüm dünya bu bilgilere internetten kolayca ulaştı.

    Ama inşallah bu söylenilenlerin hepsi gerçekleşir ben tükürdüğümü yalarım.

  6. Bu kadar da atilmaz ki arkadas, ama ne yazik ki millet yiyor. Zaten bakanin da biseyden anladigi yok, ya tutarsa 🙂

  7. Abartmanın böylesi 300 kiloluk adam görmüş mü bu bakan hayatında? Eğer bu örneklemeden gideceksek Tesla şu anda hiç bir şey yapamamıştı. Ayrıca kendileri o kadar pohpohlayıcı konuşuyor ki sanki Tesla hiç bir şey yapmamış gibi. Bir de iş teklifinde bulunacak diyor. Sen bekle, çok iş teklifinde bulunacaklar. Prof değilsin, bir şey değilsin. Dünya görüşü olmayan adamlar ülkeyi yönetmeye çalışıyor

  8. Yuzde elli muhabbetini yapan arkadas sen kendini ne zannediyorsun sanane 20 milyon insanin neye inanip inanmayacagindan bana görede sen geride kalan yuzde ellisin, ben gelip buraya muhalif yuzde elli inanmaz onlar öyle böyle diyormuyum, sen hangi aklina guveniyorsunda yuzde ellinin neye inanip inanmayacagiyla ilgili ön tahminde bulunuyosun nesin sen kimsin? Ha tum secimlerde su anki hukumete oy vermis biri olarak ihtimal verdimmi bakanin dediklerine hayir vermedim ama yalanci diyebilirmiyim hayir diyemem cunku bilmiyorum, inanmayanlara yada inanlara bok atabilirmiyim hayir atamam sende atma kardeş, ustune vazife degil cunku

    1. Kesin bir kanıya varmadım, o zaman diğer yüzde 50 yi al işi bilmediklerini varsay ? Beni eleştirmekte senin üzerine vazife değil. Bilmiyorum ,tanımıyorum görmedim vs. diyip işin içinden sıyrılmak kolay, keşe biraz açık görüşlü olabilsek.

      1. bilmiyorum demek biliyorum demekten daha iyidir , sen 20 milyonu eleştirebiliyorsan ben 1 kişiyi hayli hayli eleştirebilirim, ayrıca hala yüzde 50 muhabbeti yaparak(yani toptancılık, yani başkalarıyla ilgili olan şeyler) dünyaya nasıl baktığınıda göstermiş oldun.

  9. şimdi siz b*k atıyorsunuz ya , samimi iseniz yerli oto piyasaya çıkınca binmeyin, Tesla’ya binin ona layıksınız siz aslında.

    1. neden eksiliyorsunuz ki adam Tesla ya layıksınız demiş 🙂 keşke binebilsek teslaya

        1. Hele çıksın da görelim şu yerli otoyu maalesef kullanılan şasi olsun bu tür açıklamalar olsun bana ümit vermiyor 🙁

          1. napalım be kardeş e5’te makas da bi yere kadar. hani sizin hiç yapmadığınız makas var ya işte o.

  10. Okumayanlar arkadaşlar için söyleyeyim önemli birşey yok. Herkesden daha iyiyiz falan filan işte.

  11. bakan hızını alamamış.hedefi yüksek koymuş normal şekilde yapsınlar yeterli. fazlasında gözümüz yok. Muhalefet olan arkadaşlar almazlar olur biter.

  12. ya aslinda bu hukumet reklami iyi bilir. algiyi iyi yonetir.patlatsa soyle bi video aracla ilgili gorsek bi giderken. kadranini icini kullanisliligini anlatan. 30 saniyelik bi prototip videosu da olur.sesini duysak yeter. var mi? yok.o zaman bende anlatiyorum. aracimiz tamamen elktrikli.yolda giderken tavanindaki gunes enerjisi panellerinden sarj oluyor. gece olunca yollara yerlestirecegimiz kablosuz sarjlarla yururken sarj olacak. tamamen otonom olacak.surucu isterse surecek vs vs…yapin cikarin piyasaya surun alinabilir bi fiyat dan ilk sirada almazsam adam degilim. eksikleri hatalari olsada alacam. bur da da paylasacam. haa ayrica tesla bildigim kadariyla butun patentlerini acik hale getirdi. yeniden kesfetmeye de gerek yok. yapilmis bitmis hacettepe nin EVT1 projesini bile cope attilar. neyse sakinim.

  13. Bir ülke kendisini 45 yaşındaki bir adamın firmasıyla kıyaslayacak kadar kendini düşürebiliyorsa kimin iyi olduğu zaten belli 🙂

  14. Gaza Geldim.

    Sayın Bakanım,

    Bir rivayete göre, kesesinde jeneratörünü taşıyan elektrikli aracı OPEL adındaki alçak firma yapmış, vergi indiriminden faydalanıp türkiyeye getirmeye çalışmışlar, kanmamışız bunda benzinli motor var deyip ötv uygularız diye korkutmuşuz.

    Bir rivayete görede almanlar gizliden otonom sürüş yaptırıyormuş, amerikada google sokaklarda gezerken karıya kıza laf atıyormuş polis çevirmiş valla yapmadım billa yapmadım ağbi affet diyormuş.

    Bir rivayete görede tesla ve toyota açık kaynak kod kullanarak dünya bunlarla eğlensin, ben bulduğum ve üzerinde çalıştığım pil hücrelerini geliştirmeye gizliden devam edeyim, RENO bizde 300km menzille giderken nedense israilde 600km menzille gidiyormuş, olduda piyasaya biri yeni bir araç süsleyerek sürerse, daha hafif, tek şarjla daha uzun mesafe giden benzinli motor maliyeti olmadığı için daha ucuz ve geniş aracımı piyasaya sürerim diye düşünüp şuan Sütün kaymağını topluyorlarmış.

    Bizim araç tank gibi şasesiyle hepsini ezer geçer yeminlen o ayrı şimdik.

    Herkese saygılarımı sunarım. Projeyi bende gönülden destekliyorum lakin, Bakan bey’in söylemlerini zamanında olmamış ve gereksiz olmuş olarak değerlendiriyorum.
    Gerçekten ortaya kaliteli bir yapıtın çıkacağından eminim. Proje ekibindeki herkese başarılar diliyorum.

  15. Sayın bakan Fikri Işık’ın açıklaması çok komik. Tesla neresi biz nereyiz! Güldürmeyin kendizi Allah aşkına. Bakanım “cin olmadan adam çarpmaya” gerek yok. Tesla dünyanın önde gelen markalarından biridir. Bakanım lütfen yaptığınız açıklamara dikkat edin gaza gelmeyin kendinizi dosta, düşmana güldürmeyin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu