FeaturedHaberler

Fiat Chrysler satıştan men riskliyle karşı karşıya!




Fiat Chrysler emisyon kontrol cihazları ile ilgili ifade vermediği için Almanya hükümeti tarafından ülkede otomobil satışı yapmaktan men edilme riskiyle karşı karşıya!

Geçen ay Almanya ulaştırma bakanı Alexander Dobrindt tarafından Fiat yetkilileri savunma yapmaya çağrılarak Fiat 500X modelindeki emisyon kontrol cihazının neden 22 dakika içinde (20 dakikalık emisyon testinin bitişinden iki dakika sonra) otomatik olarak kapandığını açıklamaları istendi. Emisyon testleri Almanya’nın ulaştırma konusunda yetkili kurumu KBA tarafından hükümet adına gerçekleştirilmiş, sonuçlar Avrupa Komisyonu ve İtalyan yetkililere de gönderilmişti. Ardından diğer Fiat ürünü taşıtlara da test yapılmaya karar verildi.

Fiat ise test sonuçlarının ardından emisyon kontrol sistemlerinin Avrupa yasalarına tamamen uyumlu olduğunu iddia etti ve firmanın kendi testlerinin İtalyan yetkililerce tanındığını belirterek Alman hükümetine ifade vermeyi reddetti. Ulaştırma bakanı Dobrindt, Fiat’ın işbirliği yapmayan tutumunu eleştirerek firmanın tavrını “tamamen akıl almaz” olarak nitelendirdi.

Durumun İtalya – Almanya arasında gerginliğe yol açtığı bile söylenebilir. İtalya Ulaştırma Bakanı Graziano Delrio, Alman yetkililere tepki göstererek firmanın doğrudan kendisine değil, otomotivden sorumlu resmi yetkililere ulaşmaları gerektiğini söyledi. Delrio, doğru şartlarda yürütülen bir incelemede firmanın işbirliği yapacağını da aktardı.

Volkswagen’de yaşanan skandalın ardından Almanya Ulaştırma Bakanlığı araçların emisyonlarını test etmeye başlamıştı. Bu test sonuçlarında ise Opel Zafira dizel araçların belirli durumlarda egzoz tedavi sistemini kapattığını bizlere daha önceden bildirmişti. İtalyan firma şimdi ülke yasalarının onay verdiği bir durum olan “sistemdeki kapatmanın nedeni motora verilen zararı önlemek” ibaresini yetkililere kanıtlamak zorunda. Aksi takdirde, Fiat’ın Almanya macerasının devamını nelerin beklediğini zamanla göreceğiz.

Mehmet Önge

Gençliğinin baharında, Pamukkale Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okumaya çalışan bir kardeşinizim ben de. Çok değil yaklaşık 10 sene önce babamın aldığı 2000 Megane'la başladı araba tutkum. 2 yıl önce Youtube'da şans eseri And abinin videosuyla ailenin sanal üyesi oldum. Ailesinin gerçek üyesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu